Crvena zvezda i Partizan igraju drugi evroligaški derbi: Kome će pobeda više da znači, njega će poraz jače da peče 1Foto: STARSPORT

U četvrtak, u 20 časova, Crvena zvezda i Partizan igraju  drugi put među sobom u košarkaškoj Evroligi ove sezone.

Domaćin u „Štark areni“ su crveno-beli, a ogromno interesovanje njihovih navijača za večiti derbi govori koliki je značaj meča za najskoriju budućnost kluba.

Crvena zvezda (skor 7-11) ostvarila je u tom pogledu dragocenu pobedu protiv Fenerbahčea (85:76) u Istanbulu kao ohrabrujuću uvertiru za okršaj s najljućim rivalom, a Partizan (10-8) rasterećenije u rezultatskom smislu pristupa utakmici.

Povrede opterećuju oba tima

Surov ritam utakmica i prečesta putovanja neminovno se odražavaju na evroligaške ekipe.

Oba rivala su opterećena povredama važnih igrača.

Ambicije Crvene zvezde usko bi mogle da budu povezane sa nastupom Luke Mitrovića, ove sezone ubedljivo najboljeg i najkonstantnijeg košarkaša.

Sjajni centar povredio se na gostovanju Panatinaikosu. Osetio je bol u kolenu zbog čega je propustio naredne mečeve sa Igokeom i Fenerbahčeom.

Iako je postojala mogućnost da sa saigračima krene u Istanbulu, uitsak je da je stručni štab želeo da ga poštedi za okršaj s Partizanom.

Pitanje je koliko će 31-godišnji košarkaš biti spreman, a s obzirom na igračke kvalitete Bolomboja, Tobija i Gilespija njegov eventualni nastup bio bi od nemerljivog značaja za crveno-bele.

U datom kontekstu, situacija u redovima crno-belih kompleksnija je zbog upitnosti nastupa Zeka Ledeja.

Odsustvo Uroša Trifunovića i Alekse Avramovića već je u taboru Partizana prihvaćeno kao neminovnost, mada je datum povratka Trifunovića sve bliže, međutim ukoliko Ledej ne bude bio spreman to bi moglo da se i te kako odrazi u koncepcijskom i takmitčkom smislu.

Amerikanac ima veliki hematom i problem sa kukom što je i bio razlog propuštenih utakmica sa Mornarom u Baru i Asvelom.

S obzirom na stanje, o njegovom nastupu na večitom derbiju struka će verovanto odlučiti pred sam početak meča.

Test za Nikolu Topića

Povratak 18-godišnjeg Nikole Topića propraćen je uz fanfare i očekivanja koja trenutno nisu u skladu sa onime što mladi košarkaš može da pruži na najvećoj evropskoj sceni.

Sama egzaltiranost navijača njegovim dolaskom možda i najbolje ilustruje u kakvom se stanju nalazila ekipa barem kada je igranje u Evroligi u pitanju.

Na vrlo malom uzorku, pak, (mečevi sa Igokeom i Fenerbahčeom) moglo se videti u kojim aspektima je Topić dovoljno kvalitetan da automatski doprinosi poboljšanju igre crveno-belih.

Janis Sferopulos automatski ga je uvrstio u startnu petorku želeći time da pokaže da njegov dolazak usred sezone nije bio samo populistički već da je posmatran isključivo u cilju kvalitativnog poboljšanja igre njegovih pulena.

Odmah je Topić pokazao da može i na najvišem nivou da ubrzava igru u fazi tranzicije, kontranapada što je Zvezdi i te kako potrebno.

Do njegovog povratka, jedino je Teodosić težio ka tome da ekipa postiže što više poena u ranoj fazi napada i u tom smislu bio je kadar da razigrava ali i da dolazi do egzekucije.

Crvena zvezda i Partizan igraju drugi evroligaški derbi: Kome će pobeda više da znači, njega će poraz jače da peče 2
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Topić je plej koji odmah po prijemu lopte ima široko polje pri započinajnju napada. U zavisnosti od odbrane, u stanju je da pasom preko pola terena pronađe saigrača na ziceru (primer je asistencija za Davidovca protiv Igokee) ili da sam krene od koša do koša (njegovi prvi evroliogaški poena u karijeri, protiv Fenerbahčea).

Iako je prethodno u Megi dosta šutirao, u Zvezdi je već prepoznao situaciju koja od njega zahteva da u tom smislu bude daleko racionalniji i pametniji i da ne forsira u pozicijama koje nisu izgrađene za pokušaje sa distance.

Imao je protiv Igokee i Fenera ukupno devet asistencija na samo četiri izgubljene lopte što je odličan učinak, a važno je istaći da je na evroligaškom debiju, i to u Istanbulu, za 19 minuta napraviio samo jednu grešku u tom smislu.

Videlo se i u tek drugom trijumfu Zvezde u gostima ove sezone da je kadar da fino kreira u „piku“, da pasom pronalazi centre po dubini i širini, odnosno da oseća ritam utakmice što je zaista za veliku pohvalu.

Odbrana je generalno njegov najveći problem. Meč sa Partizanom predstavljaće veliki test jer će naspram sebe imati jednu od najboljih napadačkih ekipa u Evroligi.

Nema nikakve sumnje da će ga često napadati Kevin Panter, Pi Džej Doužir, Džejms Nanali, Džejlen Smit… i da će težiti ka tome da ga što ranije uvedu u problem sa ličnim greškama.

S obzirom na godine, Topić ima sasvim korektnu građu, snažno telo i jake noge. U ramenom pojasu bi mogao da ojača, a vremenom bi trebalo da uskladi snagu sa kilogramima (198 cm, 91 kg).

Nedostaje mu iskustva, a s obzirom na to da Partizan ima izuzetno fluidne napade s mnogo kretnji bez lopte i protoka iste, čitanje akcija i adekvatno preuzimanje za Topića će predstavljati ogroman izazov.

Crno-beli će pokušavati da ga ubace u kontakt i da ga primoraju da defanzivno brani snažnijeg beka na niskom postu bez strane pomoći.

Sudbina Zvezde zavisi od odbrane

U trenutnoj konstelaciji snaga, Partizan je kvalitetniji, ima bolji igrački kadar, širu rotaciju u datom kontekstu i veći broj polivalentnih igrača.

Crno-beli imaju treći najefikasniji napad u Evroligi (85,4 poena), prema indeksnom rejtinug su četvrta najbolja ekipa (94,6), izvrsni su u procentima šuta za dva poena (60,6 odsto) i vrlo konkurenti u pokušajima sa distance (36,6 odsto).

Procenti Partizana za dva poena trenutno su najbolji u istoriji Evrolige što najbolje ilustruje koliko su napadi plodonosni, osmišljeni i plod uigranih akcija u kojima je uključeno više od trojice igrača.

Prema protoku lopte i fluidnosti napada nalaze se među pet najboljih timova i jedino nisu reprezentativni u asistiranim poenima (16,1 asistencija).

U skladu sa tim, jasno je da Zvezda šansu može potražiti u što kvalitetnijoj odbrani, po modelu nastupa u drugoj i četvrtoj deonici duela u Istanbulu u kojima je rivalu ukupno dozvolila 25 poena.

Za crveno-bele je važno što napokon Branko Lazić i Adam Hanga mogu zajedno da deluju na parketu i vrše pritisak na loptu.

Njih dvojica su najbolji defanzivni igrači u spoljnoj liniji i dragoceni su za Janisa Sferopulosa.

Statistički, sa 80 primljenih poena u proseku, odbrana crveno-belih jedna je od najlošijih u Evroligi.

Rivali za dva ubacuju 56 a za tri poena ogromnih 40 odsto. Kada Džoel Bolomboj nije u igri, srpski velikan još lošije brani rivalsku igru dva na dva.

U tom smislu, zanimljivo će biti videti kako će se snaći Frenk Gilespi koji je javnosti predstavljen kao neko ko defanzivno u „piku“ može da preuzima bekove, odnosno igrače iz spoljne linije.

Za  Sferopulosa problem je i to što Partizan ima više takozvanih „bolhendlera“ koji mogu da kreiraju sa loptom u rukama – Kevin Panter, Pi Džej Doužir, Džejms Nanali, Džejlen Smit, Ognjen Jaramaz….

Crvena zvezda i Partizan igraju drugi evroligaški derbi: Kome će pobeda više da znači, njega će poraz jače da peče 3
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Takođe, kreacija u „piku“ ne zasniva se samo na relaciji jedan-pet već dolazi i sa mesta dvojke, ponekad i trojke…

Igra Partizana u napadu je višedimenzionalna samim tim mnogo je teža za čitanje, branjenje, pogotovo na strani od lopte gde Nanali i Ledej sa „flerskrinovima“ prave ogroman posao za svoje saigrače.

Ako se uzme u obzir da na mestima pleja i dvojke (Teodosić, Nedović, Topić, Dos Santos) Zvezda nema nijednog kvalitetnog defanzivca (što je posebna tema) naslućuje se da će Hanga i Lazić imati obavezu da u odbrani čuvaju Pantera, Doužira, Smita, Ponitku… što bi usled ogromne potrošnje moglo da poveća rizik od ranog ulaska u problem sa ličnim greškama…

Partizan ima izbalansirane linije tima, veliki kvalitet pod košem, kao i mogućnost da sa visokim petorkama u kojima je Smailagić na mestu niskog krila konstantno pronalazi mis-meč situacije.

Zvezda defanzivno ne može da preuzima kvalitetno, u meri u kojoj to Partizan čini i u tom smislu mnogo toga će zavisiti od Davidovca, Hange, Bolomboja. Mitrovića….

Trener obradović ume da izvede petorku sa Kaminskim na četiri i Kaboklom na pet i da time maksimalno raširi teren s obzirom na to da obojica imaju dobar šut sa distance, posebno sa topa, baš kao i Smailagić.

Uloge Kaminskog i Smajlija na mestu četvorke mogle bi da budu velike ukoliko se ispostavi da Ledej neće moći da nastupi na večitom derbiju.

Faktor navijača

Dva dana pre meča, ispred LJutice Bogdana formirali su se redovi navijača namerenih da kupe karte za večiti derbi. Ne manje od 20 hiljada ljudi podržaće Crvenu zvezdu na sutrašnjem meču.

Atmosfera će biti strastvena i sam faktor podrške neće biti zanemarljiv, ali ne mora i da bude presudan.

Prošle sezone u Evroligi, Crvena zvezda je trojkom Nemanje Nedovića u poslednjim sekundama utakmice slavila pred navijačima Partizana u prvom, istorijskom večitom derbiju odigranom u najleitnijem takmičenju.

Partizan je, potom, istom meorm uzvratio u hali „Aleksandar Nikolić“.

Ove sezone Partizanu su pripala oba večita derbija rešio pred svojim navijačima u Beogradskoj areni. U Evroligi je bilo 88:86, a u ABA ligi 98:87.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari