Biće protest neviđen u fudbalu 1Foto: Starsport

Bivši fudbaleri Borca iz Čačka objavili su zajedničko saopštenje u kojem traže isplatu dugovanja na koja čekaju godinama.

Među 25 fudbalera koji su potpisali saopštenje nalazi se i bivši golman reprezentacije Srbije Branimir Aleksić, kao i mnogi istaknuti fudbaleri Superlige poput Miloša Markovića, Miljana Mutavdžića, Marka Mugoše, Tijaga Galvoa…

Podsetimo, Borac iz Čačka je prošle godine istupio iz svih takmičenja.

Potom je klub i ugašen, a na istoj adresi u Čačku je registrovan FK Provo iz sela pokraj Šapca, koji je kasnije postao FK Borac 1926. Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost upozoravao je da je cilj gašenja Borca izbegavanje plaćanja nagomilanih dugova kluba.

Oni su tada tvrdili da odgovornost za propast Borca leži na Gradu Čačku i nekadašnjem finansijeru kluba Milenku Kostiću, koji je danas potpredsednik FK Crvene zvezde.

„Obaveštavamo javnost da smo dana 25. 5. 2020. poslali pismo na adresu grada Čačka kome smo dali rok od 10 dana da se mirnim putem dogovorimo o isplati dugova koji FK Borac ima prema nama, po pravosnažnim sudskim presudama nadležnih sudskih organa. FK Borac bio je finansiran iz gradskog budžeta, predstavnici grada bili su u upravljačkom telu kluba a odluka o istupanju iz svih takmičenja i dovođenje FK Provo (sadašnji FK Borac 1926) u Čačak učinjeno je uz prećutnu podršku grada Čačka a sa jasnom namerom da nam se ne plate pošteno zarađene plate. Grad Čačak smatramo najodgovornijim za to što smo kao bivši igrači FK Borac izigrani, iako smo naš posao radili pošteno, sa uspehom i preživeli smo sa svojim porodicama težak period u klubu i životu“, navodi se u saopštenju bivših igrača Borca.

Oni najavljuju da će biti prinuđeni na protest u slučaju da se gradska uprava Čačka ogluši o njihove zahteve.

„Ako Grad Čačak ne bude ispoštovao naš zahtev, ne pozovu nas na dogovor i ne ponude rešenje u roku od 10 dana, mi ćemo se okupiti ispred gradske opštine gde ćemo za početak detaljno obavestiti javnost o svim detaljima vezanim za FK Borac, nakon čega ćemo započeti protest kakav nije još zabeležen u fudbalskom svetu.  Takođe, ne želimo da naše nezadovoljstvo i ogorčenje bilo ko dovodi u vezu sa politikom ili političkim partijama. Mi smo obični građani, sportisti, politikom se ne bavimo, niti nas politika interesuje“, zaključuje se u saopštenju igrača Borca.

Borac iz Čačka nažalost nije jedini klub koji je ugašen kako bi se izbeglo plaćanje nagomilanih dugova i sličnih primera ima dvocifren broj. Naročito je problematičan status FK Jagodine koja je formalno istupila iz svih takmičenja, ali još uvek nije zvanično ugašena i na račun i dalje prima novac od transfera svojih bivših igrača, poput reprezentativnog golmana Predraga Rajkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari