Bivši fudbaleri Borca i Jagodine prekinuli štrajk glađu 1Foto: Beta/Vesna Bjelić

Bivši igrači čačanskog Borca i Jagodine odlučili su da nakon tri dana prekinu štrajk glađu, a kako je navedeno, razlog je narušeno zdravlje fubalera, od kojih je jedan hospitalizovan nakon intervencije Hitne pomoći.

U Sindikatu profesionalnih fudbalera Nezavisnost kažu da su prekid štrajka savetovali i lekari.

„Ljudi iz gradske uprave Čačka, koji su porodice igrača izigrali i doveli na rub egzistencije, nisu se udostojili ni da ih pozovu na razgovor, iako su im bili ispod prozora. Nisu se udostojili ni da u prolazu kažu dobar dan igračima, što nema veze sa štrajkom glađu, već je to stvar elementarne kulture“, navode u sindikatu.

Bivši igrači Borca i posebno se zahvaljuju građanima Čačka koji su ih svakodnevno obilazili, pružali podršku i donosili vodu, a bilo ih je na stotine, kao i pripadnicima policije, koji su se sve vreme ponašali veoma profesionalno.

„Nadamo se da će ruka pravde stići sve ljude iz gradskih uprava Čačka i Jagodine, da će odgovarati za sva krivična dela koja su počinili, kao što se nadamo da će kazna stići i sve koji su učestvovali u propasti užičke Slobode, Timoka iz Zaječara i drugih klubova“, poručuju iz Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Zahvaljuju se FIFPro i FIFA sa kojima će, kako se navodi, rešiti status igrača u narednom periodu.

Bivši fudbaleri Borca i Jagodine prekinuli štrajk glađu 2
Foto: Beta/Vesna Bjelić

„Pozivamo još jednom policiju i tužilaštvo da reaguju, a funkcionerima gradskih uprava Čačka i Jagodine poručujemo da žive sa svojom sramotom, upisani u istoriju kao prvi gradski funkcioneri zbog kojih su profesionalni sportisti štrajkovali glađu“, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Milun Todorović koji nije hteo da primi fudbalere koji štrajkuju, saopštio je da Grad nije nadležan za isplatu njhovih zaostalih zarada i da su njihovi zahtevi „upućeni na pogrešnu adresu“.

Jedan od štrajkača kumovao mladencima

Mladić i devojka iz Čačka, koji su se danas venčali u Skupštini Čačka, zamolili su da im kumuje jedan od 25 bivših fudbalera čačanskog Fudbalskog kluba (FK) Borac koji treći dan štrjakuju glađu ispred te zgrade, što je on i prihvatio.

„Prvo smo pomislili da je u pitanju šala, ali mladenci su bili vrlo ozbiljni. Prišli su i rekli da najpre žele da nam izraze svoju podršku, ali i da nas zamole da im jedan od fudbalera bude kum. Tako je Miloš Lepović, odmah prihvatio da kumuje“, rekako je novinarima jedan od štrajkača i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica.

Svi fudbaleri koji su u štrajku prisustvovali su venčanju i ističu da je skupštinsko obezbeđenje bilo ljubazno i pustilo ih je u zgradu kada su im objasnili zašto.

Od ponedeljka uveče 25 bivših fudbalera FK Borac štrajkovalo je glađu ispred zgrade lokalne Skupštine zahtevajući od rukovdstva Grada isplatu zarada koje im nisu plaćene dok su igrali u klubu.

Oni su isplatu tražili od Grada jer su lokalni funkcioneri bili članovi Uprave FK Borac i jer je Grad Čačak godinama finansirao kluba novcem iz gradskog budžeta.

FK Borac iz Čačka ugašen je krajem jula 2019. godine, posle 93 godine postojanja, nakon čega je preregistrovan u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta FK Provo iz Vladimiraca i prelaskom u niži rang takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari