Bivši ruski atletičar javno optužio Savez za guranje u doping 1EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Sergej Sergejević Litvinov priznao da je uz pomoć nedozvoljenih susptanci probao da ispuni normu za Olimpijske igre u Londonu.

Nekadašnji bacač kladiva oglasio se na svom Fejsbuk profilu, razotkrivši svoje prljave radnje pre jednu deceniju.

„Dopingovao sam se 2012. godine. Od aprila do maja, uzimao sam turinabol i oksandrolon“ objavio je Litvinov, koji se više na takmiči na Fejsbuku.

Mada je to bio njegov dobrovoljan izbor, 36-godišnjak s prebilvalištem u Nemačkoj tvrdi da ga je Ruska atletska federacija (RusAF) pritiskala na kršenje fer-pleja.

„U to vreme sam imao pritisak od strane Saveza, ali na kraju je to bila moja odluka i moja krivica. Pre uzimanja supstanci bacao sam 79 metara, doping mi je pomogao da popravim rezultate za dva metra“, priznao  je Litvinov.

Sin osvajača zlatne olimpijske medalje 1988. i nekadašnjeg svetskog rekordera u bacanju kladiva, Sergeja Nikolajeviča Litvinova, objavio je i da je ceo slučaj prijavio Jedinici za integritet atletike (AIU), koja nadzire pitanja integriteta u međunarodnoj atletici, uključujući doping.

AIU mu je već poništio rezultate od juna 2012. i februara 2016. godine, sa sve oduzimanjem bronzane medalje sa Evropskog prvenstva 2014. godine, a dve godine nije imao pristup takmičenjima.

I on nije jedini ruski sportista koji je sankcionsian zbog dopingovanja, šta više ruski sport je jedno vreme bio izopšten iz svetske „porodice“ zbog organizovanog državnog dopinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari