Bivši Šakirin muž, proslavljeni defanzivac, ali i biznismen: O Žeraru Pikeu, koji je završio fudbalsku karijeru 1Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

Žerar Pike, čuveni fudbaler Barselone, objavio je da odlazi iz ovog katalonskog kluba i da završava fubalsku karijeru.

Na iznenađenje javnosti, ovaj tridesetpetogodišniji odbranmbeni fudbaler je svoju odluku na društvenim mrežama. U emotivnom dvominutnom snimku osvrnuo se na svoju fudbalsku karijeru…

Sinoćna utakmica 13. kola prvenstva Španije protiv Almerije bila je poslednja utakmica ovog iskusnog defanzivaca, koji je u klub sa stadiona “Kamp Nou” došao 2004. iz Mančester Junajteda.

Sezonu 2006/07. proveo je na pozajmici u fudbalskom klubu Saragosa.

Utakmicu sa Alemrijom završio je u suzama. Odigrao je 85 minuta u pobedi svog kluba (2:0), pošto ga je trener Ćavi u tom minutu zamenio i tako mu omogućio emotivan oproštaj.

Ceo stadion mu je aplaudirao. Zbog Pikea, koji je na toj utakmici nosio kapitensku traku, na stadionu je bilo više od 93 hiljade navijača, što je najveća poseta u poslednje tri godine,

Sa Barselonom je po tri puta osvojio Ligu šampiona, Superkup Evrope i klupsko prvenstvo sveta, osam puta je bio prvak Španije, sedam puta pobednik Kupa Kralja i šest puta osvajač Superkupa Španije.

Postigao je 53 gola za ovaj klub. Pre 12 godina proglašen je za najboljeg defanzivca španske lige, a iste godine postao je svetski prvak sa reprezentacijom Španije.

Sa „furijom“ je bio i prvak Evrope 2012. godine. Inače, španski mediji pišu da su mu Katalonci već pronašli zamenu.

Pike je Rođen 2. februara 1987. u Barseloni gde je i započeo svoju fudbalsku karijeru u omladinskim timovima ovog proslavljenog katalonskog kluba.

Pre nego što je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa Barselonom, igrao je za Mančester junajted.

Otac mu je biznismen, a majka direktorka bolnice za povrede kičme u Barseloni. Ima mlađeg brata Marka. Njegov deda, Amador Bernabeu, bivši je potpredsednik Barselone.

Pike je tokom 2017. podržao referendum o otcepljenju Katalonije od Španije zbog čega je kasnije trpeo kritike brojnih španskih navijača.

Ovu godinu mu je obeležio i buran razvod od supruge Šakire, poznate kolumbijske pevačice.

S njom je u braku bio od 2011. godine i imaju dva sina – Sašu i Milana. Zanimljivo je da je i Šakira rođena 2. februara, kao i Pike, ali deset godina ranije.

Upoznali su se kada se on pojavio u njenom spotu za singl „Vaka Vaka (This Time for Africa)“, zvaničnu pesmu FIFA Svetskog prvenstva 2010. godine.

Mediji su pisali da je Pike varao Šakiru sa studentkinjom i članicom njegovog PR tima Klarom Kiu, koja je 12 godina mlađa od njega.

Inače, kao odgovor na pandemiju virusa korona, Pike se 2020. zajedno sa saigračima, uključujući i Lionela Mesija, koji je tada igrao za Barseloni, obavezao na smanjenje plata za čak 70 odsto. Godinu ranije je morao da plati 2,1 milion evra poreskim vlastima.

Pike je osnivač i predsednik “Kosmos Holdinga”, sportske i medijske investicione grupe, koja je sklopila partnerstvo sa Međunarodnom teniskom federacijom u iznosu tri milijarde dolara za 25 godina.

Plan je da Kosmos transformiše Dejvis kup i generiše značajne prihode za globalni razvoj tenisa.

U decembru 2018, preko “Kosomos Holdinga”, kupio je španski fudbalski klub Andora, a sledeće godine je preuzeo većinski udeo u drugom španskom fudbalskom klubu – Gimnastik Manresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari