Blistava noć srpske košarke: Kako su Zvezda i Partizan srušili velikane evropske igre pod obručima Olimpijakos i Fenerbahče 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Olimpijakos u 15. kolu Evrolige sa 90:86, dok su u istom kolu igrači Partizana savladali Fenerbahče rezultatom 73:72 u Istanbulu.

Blistava noć srpske košarke će ostati u pamćenju po neizvesnim završnicama koje su beogradski “blizanci” rešili u svoju korist, iako je Partizan umeo do skoro da gubi u takvim situacijama.

Kevin Panter je sa 12 postignutih poena bio najefikasniji igrač Partizana zajedno sa Matijasom Lesorom, ali to nije sve. On je na ovom meču ubacio jubilarni hiljaditi poen u karijeri.

Partizan je do trijumfa došao timskom igrom. Osim toga što su samo dva igrača bila dvocifrena u redovima “crno-belih”, odbrana izabranika Željka Obradovića bila je na željenom nivou.

Najbolji igrač Fenerbahčea Skoti Vilbekin je bio sveden na samo 14 poena, dok je fokus u odbrani bio na sjajnom beku Marku Guduriću koji je imao svega 4 poena, 2 skoka i 3 asistencije i očajan šut iz igre 1 od 12, što je umnogome otupelo oštricu fenomenalnog napada turske ekipe.

Uz to su centri Partizana odigrali maetralno u reketu protivnika i u prvom poluvermenu napunili faulovima prvog centra protivničke ekipe Tonija Džekirija, a potom ga na polovini poslednje deonice i izbacili iz igre.

Rezervni centar Devin Buker nije mogao da se nosi pod košem sa Matijasom Lesorom, pa su zato igrači Partizana lako dolazili do ofanzivnog skoka u fazi napada, a onda su iz druge šanse uspevali da poentiraju.

U finišu utakmice u Istanbulu smo videli i debi Alekse Avramovića, koji se kasnije iskristlaisao u Partizanovog heroja i pomogao timu da dođe do velike pobede na teškom gostovanju.

Izvlačio je faulove i pogodio tri od četiri slobodna bacanja za 73:72, a treba reći da je Fener u poslednjem napadu naivno izgubio loptu nakon greške Meliha Mahmutoglua, a taj poklon iskoristio Janis Papapetru koji je ukrao loptu i ugasio sve nade istanbulske ekipe.

Nakon meča je zadovoljan bio i trener Partizana Željko Obradović.

„Utakmice poput ove i završnice kao što je ova mnogo zavise od sreće koja je večeras bila na našoj strani. Oba tima igrali su jako dobro i imali mogućnost da pobede. Veoma sam ponosan na svoju ekipu. Znali smo koji kvalitet poseduje Fenerbahce. Vodili su, nismo odustajali i zbog toga smo došli u poziciju da preokrenemo i na kraju slavimo. Promašili smo veliki broj slobodnih bacanja za košarkašku utakmicu, ali odbrana je bilo na zavidnom nivou za razliku od prethodnih mečeva. Pripremili smo utakmicu kako treba. Večeras smo odreagovali toalno drugačije u odnosu na prethodna izdanja. Ako promašuješ šuteve moraš igrati odbranu. Ovo je put ako želimo shvatiti da ovakvim pristupom na parketu možemo parirati svakoj ekipi“, rekao je Željko Obradović.

Crvena zvezda je uspela da napravi i još veće iznenađenje pošto je uspela da istopi veliki minus Olimpijakosa iz prvog poluvremena, a onda na polovini četvrte četvrtine i preokrene rezultat u potpunosti na svoju stranu.

Vodili su izabranici Duška Ivanovića u jednom trenutku sa plus 11, ali su domaći uspeli da se vrate u meč, no hladnokrvnost Luke Vildoze sa linije za slobodna bacanja su presudila favorizovanoj ekipi iz Pireja uoči meča.

Posebno je bilo spektakluralno drugo poluvreme Zvezde u kome su ubacili čak 49 poena, a na to izabranici Jorgosa Barcokasa nisu imali rešenja.

Počeo je Barcokas drugo poluvreme sa izuzetno visokom Mustafom Falom, koji je materijalizovao svoju snagu u reketu i pored Luke Mitrovića lako poentirao.

Ipak na drugom kraju parketa Zvezda je igrom pikendrol maksimalno ekplatisala njegovu visinu i sporost, a Luka Mitrović se iz pika izuzetno brzo otvarao i imao je “autoput” do obruča protivnika.

Taj problem u odbrani je uvideo Barcokas i izveo ga je iz igre, a na terenu se, malo je reći, nije ni snašao Džoel Bolomboj koga je Filip Petrušev žargonskim rečnikom strpao u džep.

U odbrani je hitri i skočni Petrušev lako blokirao Bolomboja na obruču, dok je u fazi napada Zvezda širila igru i ostavljala mnogo prostora Petruševu koji se izvlačio na šut za tri poena i koji je svaki dalekometni šut pogađao bez koske.

Spori Bolomboj nije uspevao da izađe na šut Petruševu što je ovaj maksimalno materijalizovao.

Zvezdina spoljna linija u drugom poluvrmenu sačinjena od tri beka Stefana Markovića, Luke Vildoze i Nemanje Nedovića je do ludila dovodila Grke.

Stefan Marković je imao zadatak da se u prodoru zabada u srce reketa a onda ekstra pasovima pronalazi samog Petruševa na šutu za tri poena, Luka Vildoza je čas to radio čas prodirao do samog koša, pa je igrače Olimpijakosa “bacao” fintama po terenu jer nikada nisu bili sigurni za koju će se od dve varijante opredeliti, dok je Nemanja Nedović uglavnom ostajao iza linije za tri poena i samom pojavom na sebe navlačio makar po jednog igrača na sebe jer ako je neko upoznat sa njegovim šutem onda je to Olimpijakos koji je veoma patio od toga dok je ovaj sa velikim uspehom igrao za ljutog protivnika prethodnih sezona – Panatinaikos.

Na taj način je trener Zvezde Duško Ivanović još jednom direktno nadmudrio najbolje stručnjake u Evropi i na impresivan način doneo svojoj ekipi još jednu evroligašku pobedu.

Svakako, treba istaći i ulogu Branka Lazića koji je u odbrani igrao herojski, a u napadu pogodio dve veoma važne trojke, kao i Ognjena Dobrića koji je razbijao odbranu Olimpijakosa prodorom do kraja i efektnim zakucavanjima, kao i sjajnim šutem za tri poena.

Luka Vildoza je bio najefikasniji u Zvezdinoj pobedi sa 22 poena, dok je Petrušev dodao 14, a Mitrović 13 poena. Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić su upisali po 12 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari