Borba za NBA prsten nikad interesantnija: Ko su glavni rivali za "otimanje" titule Nikoli Jokiću i Nagetsima? 1foto EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Za malo manje od dve nedelje počinje nova sezona najkvalitetnije košarkaške lige na svetu.

Timovi su kompletirali rostere i sada igraju prijateljske utakmice uoči početka takmičenja koji startuje 24. oktobra.

Nekoliko timova će biti u žiži javnosti, a svi oni će se boriti za šampionski prsten.

Na Istoku su to Milvoki, Boston, Filadelfija i Majami, a na Zapadu Denver, Finiks, Golden Stejt i dva tima iz Los Anđelesa – Klipersi i Lejkersi.

Milvoki

Milvoki je možda i najveći favorit da sa Istoka dođe do Velikog finala. Trejd koji su napravili ovog leta, a u kome je učestvovalo još nekoliko ekipa, sugeriše upravo to. U tim iz Viskonsina je stigla jedna od najvećih zvezda lige – Dejmijan Lilard, igrač koji je poslednjih 12 sezona nastupao za Portland Trejlblejzerse. Radi se o jednom od najboljih plejmejkera u ligi, igraču koji će sasvim sigurno imati mesto u selekciji SAD na OI u Parizu narednog leta. Ovim angažmanom Baksi su dobili možda i najbolji duo u ligi uz tandem Voriorsa Stef Kari – Klej Tompson, Denvera Nikola Jokić – Džamal Marej, Klipersa Kavai Lenard – Pol Džordž i Lejkersa Lebron Džejms – Entoni Dejvis. Baksi su uoči ove sezone promenili i trenera, umesto Majka Budenholzera na klupu je seo Adrijan Grifin. Glavne uzdanice ovog tima biće logično Janis Adetokumbo i Demijen Lilard, baš kao i sjajni šuter Kris Midlton, a veliku pomoć će imati i od Kamerenona Pejna, Peta Konigtona, Džo Kraudera, Malika Bizlija, Robina Lopeza i Bobija Portisa.

Boston

Boston Seltiksi su ovog leta napravili nekoliko trejdova kako bi pojačali prvu petorku, ali su zato platili ceh na klupi jer sada više nemaju šestog igrača u ekipi. U odnosu na prošlu sezonu izgubili su Markosa Smarta, Malkoma Brogdona i Roberta Vilijamsa, a doveli su Kristapsa Porzingisa i Džrua Holideja. Možda bi nekakav doprinos ekipi mogli dati Derik Vajt i Pejton Pričard, ali ostaje utisak da je ovaj tim generalno gledano, a pogotovo, u reketu veoma „tanak“. Glavne zvezde i duša ovog tima su Džejlen Braun, Džejson Tejtum i Al Horford i oni će morati da povuku ove sezone mnogo više da bi se tim našao u Velikom finalu.

Filadelfija

Filadelfija će se i u ovoj sezoni osloniti na duo Džejms Harden – Džoel Embid, međutim uspeh ekipe zavisiće od doprinosa Tobajasa Herisa, Kelija Ubrea i Tajrisa Maksija. U redovima ekipe iz Pensilvanije se nalaze još neki prekaljeni košarkaši kao što su Pi Džej Taker, Deni Grin, Montrez Herel, Patrik Beverli, Deandre Melton, dok se od Mo Bambe očekuje da napravi iskorak u karijeri. Trener Nik Nurs će gotovo sigurno pružiti šansu sa klupe i centru srpske reprezentacije Filipu Petruševu, a na njemu je da poverenje trenera opravda partijama na terenu. Nurs je do šampionskog prstena doveo Toronto Reptorse pre četiri godine, pa čelni ljudi franšize koja takav rezultat nije imala dugi niz godina žele da već u ovoj sezoni ponovi isti uspeh.

Majami

Majami je dugo figurirao kao tim koji bi putem trejda mogao da privoli čelnike Portlanda da Lilarda pošalju u tim sa Floride, ali do toga nije došlo. Pa tako ekipa Erika Spolstre u novu sezonu ulazi sa proverenim snagama. Lider ove generacije igrača je Džimi Batler, a pored sebe ima i Bema Adebaja, Tajlera Hiroa, Kejleba Martina, Kajla Laurija i Dankana Robinsona, a veću minutažu bi mogao da dobije i srpski reprezentativac Nikola Jović.

Denver

Aktuelni šampioni NBA lige u novu sezonu ulazi kao možda i glavni kandidat za novi prsten. Srž šampionske ekipe se nije menjao ako izuzmemo Brusa Brauna koji je fantastičnu prošlu sezonu naplatio dvogodišnjim ugovorom sa Indijana Pejsersima po kome će inkasirati 45 miliona dolara. Denver je želeo da ga zadrži u svojim redovima, ali nije mogao da ponudi toliko para kao Indijana. Braun je odabrao unosniji ugovor umesto borbe za još jedan prsten, a sada ostaje da se vidi kako će franšiza iz Kolorada uspeti da nadomesti njegov odlazak. Najveće uzdanice tima biće kao i prethodne sezone Nikola Jokić i Džamal Marej, uz veliku podršku Majkla Portera Džuniora, Erona Gordona i Kentavijusa Koldvel-Poupa.

Finiks

Finiks daje sve od sebe ne bi li srušio Denver na Zapadu i došao do Velikog finala, ali u tome prethodnih sezona i nema previše uspeha. Ipak svakog leta posežu za velikim promena u timu putem trejdova, pa tu praksu nisu promenili ni ovog leta. U velikom trejdu tri ekipe Finiks je dobio Jusufa Nurkića, Grejsona Alena, Nasira Litla i Keona Džonsona, ali je zato ostao bez nekadašnjeg drugog pika Diandre Ejtona koji je pošao put Oregona. I dalje će igra tima iz Arizone zavisiti od superstarova Devina Bukera i Kevina Durenta, a veliku pomoć će imati u liku i delu Bredli Bila koji je ovog leta stigao iz redova Vašingtona kako bi i on konačno osetio slast borbe za šampionski prsten. Sa klupe će šansu dobijati Džoš Okogi, Keita Bates-Diop, Bol Bol i Erik Gordon.

Golden Stejt

Golden Stejt je čak četiri puta bio šampion NBA lige u poslednjih 10 godina. Trio Stef Kari – Klej Tompson – Drejmond Grin je zaslužan za takav uspon franšize u koju je malo ko hteo da dođe na početku ovog veka. Ove sezone su još dodatno pojačani legendarnim plejmejkerom Krisom Polom sa kojim žele da dođu do nove titule. Pod košem imaju standardno dobrog Kevona Lunija, a doprinos će ovom timu dati i Endrju Vigins, Dario Šarić, Usman Garuba i Rudi Gej.

LA Klipers

Los Anđeles Klipersi su uoči svake sezone jedni od kandidata za prsten. Ipak, svoj potencijal gotovo da nikada ne pokažu do kraja. Najviše ih povrede remete u tome. Obično jedna od dve najveće zvezde u timu kuburi s povredama u ključnom delu sezone, plej-ofu, a u doigravanju prošle sezone obojica su bila van parketa. Reč je o Kavaiju Lenardu i Polu Džordžu, a ako se isto dogodi i ove sezone jasno je da od borbe za prsten neće biti ništa. Pored njih značajan doprinos u igri daju i Rasel Vestbruk, Ivica Zubac, Markus Moris, Terens Men, Robert Kovington, Norman Pauel i Mejson Plamli, ali je jasno da svi oni ne mogu nadoknaditi izostanak najvećih zvezda sa parketa.

LA Lejkers

Los Anđeles Lejkersi su gotovo uvek favoriti za prsten, iako su ih prošle sezone u plej-ofu Nagetsi „pometlali“. Ono što se ne zna je to da li su izabranici Darvina Hema pronašli način da zaustave raspoložene Jokića i Mareja koji gotovo uvek briljiraju u susretima sa njima. Pored Lebrona Džejmsa i Entona Dejvisa, mnogo se očekuje i od Kema Rediša, Ostina Rivsa, Ruija Hačimure, Dianđela Rasela i Džereda Vanderblita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari