Rijaliti šou „Put ka vatrenom ringu“, koji se uveliko emituje na televiziji Hepi, sa ostalim sličnim programima koji su preplavili srpske televizije ima samo zajedničku formu.

Za razliku od ostalih, u pravom smislu reči takmičari, ne nadmeću se za glasove publike na domišljate načine karakteristične našoj estradi već se u oktagon ringu bore za pobedu nad rivalom, da na kraju budu najbolji od 20 takmičara, odu u Denver i potpišu profesionalni ugovor sa matičnom kućom „Vatreni ring“.

Kako objašnjava idejni tvorac ovog rijaliti šoua reditelj Alek Conić, cilj programa je bio da se sport popularan u SAD, a kod nas obavijen velom predrasuda, predstavi publici na način koji je poslednjih nekoliko godina u Srbiji stekao veliku popularnost. Da je ekipa od nekoliko desetina ljudi uključenih u projekat na čelu sa njim i produkcijskom kućom „Doktor“ napravila pravi potez svedoči zainteresovanost kandidata, ali i sve veća gledanost zbog čega je televizija Hepi prebacila emitovanje u udarni termin petkom u 20.30, kao i da će pre polufinala i finala, koji će ići uživo u junu, reprizirati svih 20 epizoda koje se trenutno prikazuju.

– Imali smo audiciju sa stotinak kandidata od kojih smo izabrali 20, podeljenih u dve grupe crnog i oranž tima, koji učestvuju u rijaliti programu. Jedini uslovi za učešće bili su da su momci imali pre toga iskustva u borbama i borilačkim sportovima, ali da nisu imali profesionalne mečeve, kao i da nisu osuđivani. Njih 20 smo smestili u hotel „Kasina“ u Beogradu odakle smo ih u prvim epizodama vodili u pet najboljih klubova pet borilačkih sportova kako bi stekli nove veštine iz boksa, kikboksa, brazilske džijudžice, rvanja i tajlandskog boksa, ali i znanja u borbama sporta mešovitih borilačkih veština (MMA). Svaki od dva desetočlana tima ima svog kapitena i trenera, Đorđa Vlajića stručnjaka za MMA, svetskog šampiona u snazi Milana Jovanovića Strongmena, kao i dva naša najuspešnija MMA borca Dragana Tešanovića i Aleksandra Radosavljevića – objašnjava Conić.

Kako navodi, među takmičarima su se našli uglavnom studenti iz Srbije, ali i zemalja regiona. Snimljeni rijaliti šou (forma kao „Survivor“) pored treninga i borbi obuhvata i predstavljanje života i ličnosti pojedinaca iz kojih se vidi da su to sportisti kao i svaki drugi i da su svoj život posvetili uspehu u svojoj disciplini. Reč je o hrabrim, upornim i požrtvovanim momcima koji se za svoj opstanak u šouu bore svojim karakterom i snagom, a ne bezličnim ponašanjem i spletkarenjem.

– Momci su u jednom trenutku ljuti rivali u oktagonu gde ne biraju sredstva, udarce i poluge da pobede, a odmah nakon meča se grle, pomažu na treninzima, igraju igrice u hotelu i odlaze zajedno u bioskop. Upravo je to i bio cilj, da ih dnevno snimamo oko 12 sati, od toga šest na treninzima i borbama, a drugu polovinu u slobodnim aktivnostima gde se najbolje vidi da je reč o običnim mladim sportistima, a ne nekim huliganima željnih krvi. Krajnji cilj nam je da ovo bude početak projekta „Pokaži snagu u ringu“ kroz koji bismo kanalisali višak energije kod mladih da je troše u ringu, a ne na ulicama i sportskim terenima praveći nerede – zaključuje reditelj šoua koji je na ideju da napravi ovako nešto došao tokom šestogodišnjeg boravka u Americi gde je uvideo popularnost MMA sporta, a koji je kod nas do sada jedino bio zastupljen preko njegovog najjačeg ogranka Ultimejtfajta.

Jedan oktagon u Srbiji

U Srbiji postoji samo jedan profesionalni ring za ovu vrstu sporta, popularni oktagon. Nalazi se u Subotici u klubu „Car Dušan Silni“, u kojem su i snimane sve borbe.

Popularni u regionu

O popularnosti rialiti šoua „Put ka vatrenom ringu“ svedoči zainteresovanost bosanske televizije OBN da emituje celokupan program. Slično interesovanje, verovatno i zbog takmičara koji dolaze iz Hrvatske, iskazano je i u ovoj susednoj zemlji.

MMA bezazleniji od boksa

Kako ističe Alek Conić, reditelj i idejni tvorac „Puta ka vatrenom ringu“, sport mešovitih borilačkih veština (MMA) je manje grub od boksa koji se u Srbiji smatra plemenitom veštinom. On objašnjava da se za razliku od boksa tokom jednog meča u oktagonu zada samo nekoliko udaraca, manje je povreda, a i borbe višestruko kraće traju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari