Boris Beker: Đoković je u rangu Mesija i Lebrona, on je "kralj lavova" 1Boris Beker Foto: Shutterstock

Nekadašnji trener Novaka Đokovića, Boris Beker uporedio srpskog asa sa najvećim sportistima na svetu.

Imali su supešnu saradnju; osvajali su gren slemove, a potom odlučili da se raziđu.

Boris Beker odavno već nije trener Novaka Đokovića, ali o srpskom asu imal visoko mišljenje.

Nemac je uporedi Srbina sa najvećim sportistima sivh vremena Leom Mesijem, Lebronom Džejmsom i Tomom Brejdijem.

Svako od njih pomerio je granice u fudbalru, košarci i NFL-u.

Za njega su oni fenomeni, s obzirom na to da i u tridesetim godinama dominiraju u sportu uzdajući se u mentalnu snagu i vrhunsku fizičku pripremu.

– On je za mene kralj lavova. Dajemo sve od sebe da naučimo ljubitelje tenisa onome što je nemoguće naučiti: šta je ovaj igrač osvojio za 16 ili 17 godina karijere, a da u 36. igra možda najbolje otkako se bavi tenisom. Osvojio je tri grend slem turnira ove godine i stigao do finala Vimbldonu, bio je blizu kalendarskog grend slema sa 36 godina. To su dostignuća van ove planete – poklonio se Beker srpskom asu.

U razgovoru za podkast Das Gelbe vom Ball Beker je akcenat stavio na neverovantu pripremu i mentalnu snagu Novaka Đokovića.

– Novak je igrao dva i po sata u Parizu u četvrtak, tri sata protiv Holgera Runea u petak, još tri sata protiv Andreja Rubljova narednog dana… Čovek bi se umorio, ali Novak je postajao sve bolji i onda pobedio vrlo dobrog Grigora Dimitrova bze izgubljenog seta u finalu. Zatim ponovio isto na Završnom Mastersu u Torinu.

Nemački trener, nekada vrsni teniser, smatra da Đokovića treba uporediti sa najvećim sportistima svih vremena.

– Možda bismo morali Novaka da posmatramo kroz prizmu da nije samo najbolji teniser u ovom trenutku, već i najbolji sportista sveta. Želim da ga uporedim sa Lionelom Mesijem, Lebronom Džejmsom ili Tomom Brejdijem. Za mene je to kategorija u kojoj je Novak Đoković, jer svi dominiraju ili su dominirali tokom ili u kasnim tridesetim godinama. Nadam se da će Đoković nastaviti još dugo, jer ništa bolje ne može da se desi mladim igračima nego da se takmiče na istom nivou kao najuspešniji igrač svih vremena. To je najbolja lekcija u tenisu.

U skladu sa tim, Beker smatra da Karlos Alkaraz još uvek mora mnogo da napreduje kako bi u kontinuitetu ostvarivao vrhunske rezultate.

– Postao je prvi teniser sveta, pobedio je Đokovića, prvi put osvojio Vimbldon, ali održavanje visokog nivoa je najteža stvar u tenisu. Svako može s vremena na vreme da zablista na turniru ili da ima dobru godinu, ali održavanje tog nivoa tokom godina je izazovno. Moja omiljena izreka u tom kontekstu je: „Svlačionica nikad ne spava“. To znači da su ostali igrači shvatili kako moraju da igraju protiv Alkarasa da bi imali šansu protiv njega. To se desilo. Drugi igrači su se razvili, a Karlos nije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari