Brane prednost ili traže čudo 1Foto: Peđa Milosavljević Starsport

Posle prošlonedeljnih (ne)uspelih utakmica prvog dela trećeg kola kvalifikacija za ligu konferencije kod kuće, fudbaleri Čukaričkog i Vojvodine probaće na današnjim gostovanjima da se probiju do same završnice borbe za novo evropsko klupsko takmičenje.

Sa različitim šansama da se raduju na kraju te misije, jer beogradski tim u Švedsku odnosi obećavajućih 3:1 iz prvog odmeravanja snaga sa Hamarbijem, a novosadska ekipa u revanš sa austrijskim LASK-om ulazi sa golom minusa iz poraza od pre sedam dana u Novom Sadu (0:1).

– Kad smo prošli Azerbejdžance u prošlom kolu, znali smo da smo napravili lep uspeh jer se do sada nikad nismo našli u trećem krugu kvalifikacija – podseća trener „brđana“ Dušan Đorđević, bez imalo euforije u rezonovanju, mada su igrači ovog superligaša u privatnom vlasništvu pobrali sveopšte simpatije za brz, lep i efikasan fudbal u tih 90 minuta protiv kluba daleko duže i bolje evropske tradicije.

– Znali smo i da je Hamarbi ozbiljan protivnik i stvarno smo se trudili da se spremimo najbolje što možemo. Imali smo hendikep da ne igraju Mijailović i Stevanović zbog povreda, a oni su jako bitni. I to nas je još više „zateglo“ i ujedinilo. Gledaćemo da i u revanšu budemo tako složni, pribrani i maksimalni. Videli smo kako se može i mora sa Šveđanima, mada je za očekivati da ovog puta odmah krenu jako na nas, kako bi što pre anulirali razliku – logično rezonuje nekadašnji sportski novinar, pre trenutnog angažmana pomoćnik bivšeg šefa struke Čukaričkog Aleksandra Veselinovića, na istom poslu jedno vreme i u Vojvodini.

Poput eks glavnog stratega igre niželigaša Bežanije i štoper Uroš Drezgić sluti drugačiji pristup i taktiku izabranika našeg stručnjaka Miloša Millojevića, kom nije bio problem da posle poraza prizna „dobro je što nismo primili pet komada“.

– Nadigrali smo Hamarbi u prvom susretu, pokazali smo da možemo da se nosimo sa njima. Ali, svakako da očekujem drugačiji meč u Stokholmu. Igramo pred njihovim navijačima i na njihovoj, za nas specifičnoj podlozi s veštačkom travom. Videli smo da su vrlo kvaliteteni i da mogu biti jako opasni. Na nama je da se na sve to što pre naviknemo i da zadržimo pozitivan stav. Idemo na pobedu i u drugom meču. Samo sa takvim razmišljanjem možemo do plasmana u naredno kolo. Svesni smo da će čitava fudbalska javnost u Srbiji biti uz nas, trudićemo se da opravdamo njeno poverenje i da osvojimo još bodova za evropski koeficijent, a da publici priredimo još jedan vrhunski evropski meć – zrelo priča 18-godišnji centralni defanzivac jednog od tri naša predstavnika u trci za LK.

Iskusni sportski direktor kluba sa Banovog brda, Vladimir Matijašević, spušta loptu i pušta da dela govore više od reči.

– Čeka nas potpuno drugačiji ambijent, teren sa veštačkom travom, deset hiljada bučnih navijača Hamarbija. I naravno, rival koji je pokazao da zna da igra fudbal. Ostvarili smo dobar rezultat, ali Hamarbi je i dalje favorit. Samo ukoliko ponovimo nivo igre iz prvog meča, ukoliko „izginemo“ u svakom duelu u Stokholmu, imaćemo pravo da se nadamo plasmanu u plej-of za Ligu konferencije – podvlači Matijašević

Vojvodina je takođe važila za autsajdera u medijima zemlje odakle joj dolazi rival, s tim što sastav sa „Karađorđa“ nije šokirao javnost u Austriji i Srbiji.

Istina, nije ni ubedljivije kapitulirao kako su mu mnogi predviđali, imajući na umu odlične rezultate LASK-a poslednjih sezona u Evropi i vrlo tanko izdanje „lala“ u minimalnom trijumfu nad skromnim Panavežisom u drugom sučeljavanu sa Litvancima.

Igra protiv redovnog učesnika UEFA takmičenja izgledala je prilično bolje, pa opet nedovoljno da se izbegne kapitulacija protiv ofanzivno nastrojenog takmaca.

– Bila je to jedna neizvesna utakmica. LASK je tvrda ekipa, ozbiljna, igraju direktan fudbal, fizički su dosta jaki. Mislim da su moji momci igrali jako tvrdo, borbeno i disciplinovano. U  drugo smo ušli hrabrije, čak je Čović pogodio stativu, a to je jedan od trenutaka kada se lomi utakmica… LASK baš i nije pokazao koliko se očekivalo, dok smo mi čekali našu šansu, bili smo i malo smušeni, ali ja sam i dalje optimista. U revanš idemo hrabro, pošto nemamo šta da izgubimo. Daćemo sve od sebe, pa uz božju pomoć, ja se nadam da ćemo proći- smatra trener Slavoljub Đorđević,a koji je ovog leta klupu Radnika iz Surdulice zamenio ulogom glavnokomandujućeg u seniorskom pogonu kluba sa „Karađorđa“.

Kiksevi rivala

Ni Hamarbi ni LASK nisu se proslavili u vikend mečevima njihovih prvenstava. Šveđani su odigrali nerešeno (0:0) sa Geteborgom, pa posle drugog vezanog remija drže peto mesto u konkurenciji 16 klubova. Austrijanci su takođe uzeli bod i to protiv Tirola (1:1), što im je takođe drugi nerešeni ishod u nizu, pa se nalaze na četvrtoj poziciji u ligi sa 12 timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari