Brazilke noćna mora Srpkinja: Liga nacija kao lekcija, prošlo SP kao putokaz 1EPA-EFE/SANDER KONING

Aktuelne svetske šampionke u odbojci večerašnje planetarno finale dočekuju sa pregršt poraza u međusobnim duelima.

Ženske selekcije Srbije i Brazila sastajale su se ukupno 20 puta od osamostaljivanja naše države i čak u 17 navrata kao pobednice su izlazile odbojkašice iz najveće zemlje Južne Amerike.

Prvi susret ova dva nacionalna tima desio se u Svetskom kupu 2007. godine, kada su slavile Brazilke (3:0 u setovima), a istog pobednika imao je i njihov poslednji okršaj u Ligi nacija 2022. (3:1).

Između toga, Karioke su slavile u još 15 utakmica, na Olimpijskim igrama i Grand priju, tokom brojnih izdanja Lige nacija i Svetskih kupova; sa više generacija igračica i jednim istim selektorom, jer ih legendarni Ze Roberto vodi već 19 godina.

Na drugoj strani, izabranice trofejnog Zorana Terzića (zaključno sa 2021. godinom) i Danijelea Santarelija (od 2022.) radovale su se samo na Grand Priju 2016. godine (3:2), u istom takmičenju sezonu kasnije (3:0) i na Svetskom prvenstvu u Japanu 2018. godine (3:0).

Ove sezone, akterke večerešanjeg  finala u Apeldornu (20.00, Sport klub, RTS) sastajale su se dva puta u Ligi nacija, oba puta bez pošteđene Tijane Bošković. U junu je bilo 3:0 za Brazilke, a mesec kasnije Srpkinje su otkinule jedan set rivalkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari