Brih podlegao pritisku 1

Svima u Srbiji nam je u fokusu suđenje Feliksa Briha na meču naše selekcije i Švajcarske. Lošim povodom i s dobrim razlogom.

Imam utisak da je Nemac bio mnogo opterećen utakmicom, bez obzira što pripada plejadi vrhunskih evropskih sudija i, navodno, spada u one koji ne podležu pritisku. Na ovoj utakmici nije se pokazao takvim, a neki i drugi i(li) on sam bi trebalo da objasne zašto je to bilo tako. Naravno da svaki arbitar ima pravo da pogreši, ali neprihvatljivo je da ne prihvati sugestiju iz kontrolne sobe da pogleda snimak prekršaja nad Mitrovićem koji je do zla boga uzburkao našu javnost. Čemu onda uvođenje VAR-a? Da je video spornu situaciju drugim očima i ostao pri svojoj odluci to bi bilo ispravnije nego ignorisanje dobijene sugestije, ovako ispada da se uplašio šta će videti. I njegov prvi pomoćnik je u slučaju dva podizanja zastavice, za ofsajde Srbiji, pokazao da nije na nivou takmičenja kao što je Mundijal.

Čitam da smo podneli žalbu FIFA, ali kako nam nije dat na uvid njen sadržaj pitam se da li smo stvarno prigovorili za Brihovo suđenje ili smo samo skrenuli pažnju na politički kontekst proslavljanja golova Švajcaraca albanskog porekla. Kako god, ne možemo ništa dobiti tom žalbom. Sve i da FIFA uvaži primedbe FSS utakmica sigurno neće biti poništena, jer nisu povređena materijalna pravila. Jedino bi bila upućena kritika na Nemčev račun. Pogrešno je pozivanje na ponavljanje jednog meča iz afričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, jer ne postoji paralela sa našom utakmicom. Ta nije drugi put igrana zato što je sudija loše sudio već zbog toga što je dokazano da je korumpiran.

Što se tiče ostalih duela od petka i subote, Brazilu je protiv Kostarike, primenom VAR-a s pravom poništen penal nad Nejmarom, Islandu je na identičan način i s debelim pokrićem sviran jedanaesterac protiv Nigerije, dok su lica iz kontrolne sobe prekoračila ovlašćenja na meču Nemačka – Švedska. Nije im u nadležnosti da sugerišu faulove za kartone, kao u slučaja drugog žutog Boatenga. Za kraj par reči o našem Miloradu Mažiću. Sasvim dobro je obavio posao u susretu Meksika i Južne Koreje, ali mu se potkrala jedna greška. Neposredno pre drugog gola Meksikanaca nije svirao prekršaj nad korejskim igračem, kojem je oduzeta lopta i iz te akcije pao pogodak. Istina, to se ne smatra velikim kiksom, jer pravila Sudijske komisije tako tretiraju samo situacije iz kojih je direktno „poentirano“.

Bivši fudbalski sudija i instruktor suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari