Brojne kalkulacije u vezi s konačnim plasmanom fudbalera Zvezde 1Foto: Starsport

Reakcije navijača Crvene zvezde na neverovatnu i grandioznu pobedu svog kluba nad finalistom prošle Lige šampiona Liverpulom izvukle su još jednom na videlo sklonost ovdašnjih ljudi ka krajnostima.

Svi oni što su do juče tražili papir da potpišu podnošljivu kapitulaciju protiv crvenih (čitaj sa tri i manje golova), jer ne može fića da se trka sa Ferarijem, preko noći su promenili ploču, pa sada tvrde da su stradanje od istog protivnika na „Enfildu“ (4:0) i debakl na terenu Pari Sen Žermena (6:1) samo dva loša dana izabranika Vladana Milojevića, a jedina dilema im je da li će Borjan, Pavkov, Marin, Jovančić.. i ostali tvorci najvećeg iznenađenja dosadašnjeg toka aktuelne sezone dočekati proleće u eliti ili će se zadovoljiti prestrojavanjem u manje atraktivnu i manje isplativu Ligu Evrope.

Istina je negde između. Nije da crveno-beli nemaju nikakve šanse za najveći uspeh posle osvajanja titule evropskog i svetskog prvaka 1991. godine, jer imaju samo bod manje od PSŽ-a i tek dva od vodećeg dvojca Liverpul – Napoli, ali se one ne mere toliko velikim procentima koliko bi volele „delije“ i istomišljenici.

U prvom redu zbog nepobitne razlike u kvalitetu u odnosu na konkurente, a ona je ostala ogromna, kao i autoritet kod sudija i najviših fudbalskih instanci u Evropi. Rezultatski gledano, dva ishoda nikako ne idu na ruku našem šampionu. Ne samo što, logično, ne ide dalje ako doživi poraze u dva preostala kola nego sa poslednjeg mesta u C grupi ne može da mrdne ni u slučaju dva remija, pošto bi se bodovno izjednačila s najmanje jednim od tri rivala, a svi imaju bolju gol-razliku. Međutim, ako pobedi Napoli u Italiji, a PSŽ dobije Liverpul u sledećem kolu,  Zvezdi pobeda nad PSŽ-om u Beogradu garantuje prvo mesto na kraju grupne faze, remi bi joj bio dovoljan za prolazak u drugu rundu LŠ (pod uslovom da remiziraju Napoli i Liverpul), dok bi poraz od Parižana mogao da je svrsta ili na treće mesto, koje vodi u LE (ako neko slavi na meču Napoli – Liverpul) ili da je spusti na poslednju poziciju, ako Italijani i Englezi odigraju nerešeno.

Inače, remi s Parižanima u ovom scenariju donosi još jednu mogućnost – ako neko trijumfuje na „Enfildu“, prestići će Zvezdu, ali će ona kao treća otići u Ligu Evrope. Postoji i drugačija kalkulacija: ako bi Zvezda slavila u Italiji, a PSŽ i Liverpul remizirali, u šestom kolu, Zvezdu pobeda nad Francuzima vodi u nastavak LŠ, možda čak i sa prvog mesta – ako Liverpul ne dobije Napoli. Remi sa „svecima“ bio bi joj dovoljan za prolaz ukoliko se i duel na Ostrvu završi nerešeno. A ako Zvezda zaista odigra egal sa PSŽ-om, a neko trijumfuje u Engleskoj, crveno-beli bi kao treći išli u LE. Poraz od PSŽ-a značio bi da Zvezda može da ide u Ligu Evrope samo ako Liverpul pobedi Napolitance u Engleskoj.

Treća računica predviđa: ako Zvezda slavi u Italiji, a PSŽ izgubi od Liverpula, naš klub ide dalje kao osvajač grupe ako bi, posle onakvog petog kola, u šestom ona savladala Parižane, a Napolitanci trijumfovali protiv Engleza. Kao druga u grupi može da nastavi druženje s elitom ukoliko: pobedi PSŽ, a trijumf ostvari i Liverpul; uzme bod od PSŽ-a, a Liverpul ostane neporažen protiv Italijana. Sa druge strane, čak i remi sa „svecima“, posle eventualne pobede u Napulju, možda ne bude dovoljan za Zvezdin prolazak u nokaut fazu ako se pre toga desi poraz PSŽ-a od Liverpula u 5. kolu, a onda da Napoli savlada Parižane u šestom. Tako bi ispred Zvezde bili Englezi i Italijani, ali bi crveno-beli „prezimili“ i prešli u LE. Treća može da bude i ako posle pobede podno Vezuvom izgubi od Parižana, ali samo pod uslovom da Napoli izgubi na „Enfildu“.

Najzad, u slučaju nerešenog rezultata protiv Napolija za dve nedelje, u drugu fazu evronadmetanja vodi je samo pobeda nad PSŽ-om (bilo u Ligu šampiona, bilo u Ligu Evrope, o čemu odlučuju ishodi mečeva PSŽ – Liverpul i Liverpul – Napoli), dok je poraz od PSŽ-a sigurno ostavlja na začelju grupe.

UEFA ceni Pavkova

Golovi Milana Pavkova, vredni senzacionalnog rušenja Liverpula, naišli su na tako veliki odjek širom Starog kontinenta da ga je Evropska fudbalska federacija uvrstila u izbor za igrača nedelje i izbor najlepšeg gola četvrtog kola. Pored špica crveno-belih u konkurenciji za najboljeg pojedinca su još Totenhemov kapiten Hari Kejn (dva pogotka za preokret i pobedu od nad PSV Ajndhovenom), Rijad Marez iz Mančester sitija (gol i dve asistencija protiv Šahtjora) i napadač Reala, Karim Benzema (dva pogotka u Plzenju za pobedu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari