Bruka Zvezde 1Foto: Starsport

Nakon večerašnje blamaže i najtežeg poraza Crvene zvezde od starta sezone, uprava crveno-belih mogla bi ozbiljno da porazmisli o određenim kadrovskim promenama, pogotovo ako se zna da na tržištu trenutno ima dokazanih trenerskih imena bez angažmana.

Izgubiti kod kuće od francuskog predstavnika i nije iznenađenje, ali način na koji je to urađeno jasan je znak da ekipa ima određene limite zbog kojih bi tekuća sezona mogla već sada da zaliči na prethodnu, koju su “pojeli skakavci”.

Monako je pošteno izblamirao Crvenu zvezdu u hali “Aleksandar Nikolić” (75:91), nadoknadivši minus tri iz prvog susreta, čime je na dominantan način preuzeo lidersko mesto u grupi A.

Energetski, crveno-beli su, poput gostovanja Ulmu i Breši, izgledali kao da su se za meč sa Monakom pripremali u kafani. Igrači francuskog predstavnika od starta su delovali agresivnije; energičnije su izlazili iz blokova, naskakali na šut, izlazili visoko na protivničku liniju dodavanja i samo šuterska nadahnutost Berona (4/7 za tri) ostavila je Zvezdu u rezultatskom plusu na poluvremenu (45:44). Podatak da su aduti trenera Tomića u prvoj četvrtini primili 29 poena jasno je ukazivala na nemanje agresivnosti na perimetru, odnosno konfuziju prilikom izlaska na šut Kikanovića sa poludistance (17p).

Bivši košarkaš Zvezde poigravao se sa Cirbesom i Odžom; Tomić je tvrdoglavo izbegavao da snizi petorku i recimo bržeg i skočnijeg Fajea preusmeri na Kikanovića, posebno se obrukavši odlukom da Čovića drži na pleju u trećoj deonici, u kojoj organizacija igre nije postojala. Kao pušteni s lanca, bekovi Monaka su udvajanjima poptuno odsekli Čovića, koji od pritiska ni obruč nije mogao da vidi, a kamoli podali neki ekstra pas (jedna asistencija). Igra je bila toliko predvidljiva i suštinski besmislena, da su Nidam, Lakomb i Outara birali načine, na momente čak i teže, kako da presečene lopte (ukupno čak 21) pretvore u lake poene.

Monako je imao i nepojmljivih 20 poena prednosti; Tomić je rukama na kukovima, faktički bez “bezobrazne” rekacije gledao kako njegov tim tone, a Regland sa osam izgubljenih lopti uništava sve ono lepo što je izgradio od starta sezone. Monako je do kraja meča potpuno ogolio, u suštini, Zvezdinu jednoličnu igru, u kojoj Regland i Beron šutiraju do besvesti ili “staromodno” spuštaju loptu na Cirbesa i Odža, koji su, pak, jedino umešni u pivotu ka košu, bez ikakve alternacije i kreacije.

Tomić: Kako je Real počeo prošle sezone?

– Moramo da naučimo iz ovoga. Nema plakanja, niko ništa nije dobio od toga, moramo da nastavimo da radimo jer se ovo može promeniti samo na terenu. Ja sam kriv. Ja sam, to su moji igrači, uvek je trener kriv za sve. To je moja greška. Ako hoćete da pitate ko je kriv, ja sam kriv… Moje igrače niko neće dirati dok sam ja tu. Igrači nisu kompjuteri, do završetka sezone ne može ekipa da igra bez padova, koji je to tim tako igrao? Kako je Real prošle sezone počeo u Evroligi? Imali su sedam poraza – pomalo drsko trener Tomić je napravio aluziju na loš start Real prošle sezone, koju je završio osvajanjem Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari