Budimo šampioni zajedno svakog dana 1

Na Paraolimpijskim igrama u Brazilu, koje će se održati od 7. do 18. septembra, Srbiju će predstavljati 16 sportista i sportiskinja u atletici, stonom tenisu, streljaštvu i dizanju tegova.

Predvodnica srpskog tima biće stonoteniserka Borislava Pekić Ranković, koja je u karijeri osvojila preko 200 medalja, uključujući i srebro na Paraolimpijskim igrama pre četiri godine u Londonu, zbog čega je proglašena za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom u svetu.

U Domu Narodne skupštine, gde je juče svečano predstavljen Paraolimpijski tim Srbije, proslavljena igračica pozvala je građane da navijaju za srpske paraolimpijce, istakavši da se ne oni ne plaše izazova i da sa njim žive svaki dan.

-Izazov je da pobedimo sebe. Budite uz nas, navijajte i budimo šampioni zajedno svakog dana – poručila je Perić Ranković.

Pored Borislave, u stonoteniserskom timu Srbije biće i Mitar Palikuća (trenutno sedmi na svetskoj rang-listi i osvajač bronze na Evropskom prvenstvu prošle godine u pojedinačnoj konkurenciji), Nada Matić (petoplasirana igračica sveta koja je osvojila bronzu na SP u Pekingu) i Goran Perlić, takođe osvajač evropske bronze iz 2013. godine.

Uz stonotenisere posebno jak tim imaće i atletičari koji su u poslednje dve godine na Svetskom i Evropskom prventsvu osvajali odličja. Najiskusniji među njima Željko Dimitrijević, svetski rekorder u bacanju čunja i zlatni paraolimpijac iz Londona, prošle godine osvojio je zlato na Svetskom a ove godine na Evropksom prventsvu. Srpski paraolimpijac planirao je da se nakon Igara u Londonu povuče, ali kako je objasnio za portal Newsbitt od te odluke je odustao na nagovor Ministarstva za sport i Paraolimpijskog komiteta.

-Nakon Londona odlučio sam da se povučem sa 42 godine, pune dve godine do 31.avgusta 2014. godine pravio sam pauzu. Kad naiđe veliko takmičenje imamo po dva puta dnevno trening, radi se surovo, a uslovi nikakvi. Pokušaću da uradim nemoguće i povrtim zlato- rekao je Dimitrijević.

Pored svetskog rekordera, u atletskom timu Srbije nastupiće Nebojša Đurić u bacanju kugle, disciplini u kojoj je osvojio drugo mesto na EP, potom Miloš Mitić, osvajač svetske bronze u bacanju čunja. U bacanju koplja boriće se Miloš Zarić (evropski šampion), Nemanja Dimitrijević (osvajač trećeg mesta na svetskom i evropskom prvenstvu) i Saška Sokolov (evropska prvakinja).

Jedini predstavnik u dizanju tegova u Riju biće Petar Milenković, koji iz benča podiže 250 kilograma.
-Pripreme idu po planu, sve u principu ide po planu, zadovoljan sam kako do sada idu pripreme i tamo idem na medalju – rekao je Milenković nedavno za B92.

U streljačkom timu naći će se petoro paraolimpijaca – Rastko Jokić (osvajač medalja na evropskim prvenstvima), Zdravko Savanović (koji je najbolje rezultate beležio na Svetskim kupovima ), Laslo Šuranji (osvajač dve zlatne medalje na SK, kao i na prvenstvu Starog kontinenta), Živko Papaz koji je osvojio bronzu na EP 2013. godine, a isto odličje pokupio je i Dragan Ristić, koji takođe putuje u Rio.

Srbija je debitovala na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, a četiri godine kasnije u Londonu državu je predstavljalo 13 olimpijaca koji su osvojili pet medalja. Iako je broj predstavnika ove godine veći, predsednika Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović ne želi da prognozira da li će uspeh iz Londona biti nadmašen, pošto, kako kaže, paraolimpijci znaju da iznenade.

Rusija organizuje svoju Paraolimpijadu

Pošto je za sportsku arbitražu u Lozani odbio žalbu Ruskog paraolimpijskog komiteta kome je zabranjeno da učestvuje na takmičenju u Riju, predsednik Vladimir Putin rekao je da je takva odluka „nemoralna i nehumana“.
Stoga će Rusija organizovati posebno takmičenje za svoje paraolimpijce, a osvajači medalja će dobiti iste nagrade koje bi dobili za uspehe u Riju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari