Buđenje ženskog rukometa 1

Ko dobro ne poznaje zbirne prilike rekao bi da je u Novom Pazaru po osnovu rezultata ženski sport iznad muškog.

Do takvog zaključka dolazi se isključivo kad se stvari sagledaju iz prizme vrhunskih dometa, pre svih, atletičarke Amele Terzić i kik – bokserke Saide Bukvić. Međutim, ako u nečemu novopazarski sport zaostaje za ostalim većim gradovima u zemlji to je vrhunski ekipni ženski sport. Zato je sve kojima je stalo da se napravi važan iskorak i na ovom polju obradovalo osnivanje Ženskog rukometnog kluba „Pazar“ 2003. Za sada se u klubu radi samo sa devojčicama starosti od 12 i 14 godina. Osnivač, predsednik i jedan od tri trenera „Pazara“ 2003 je nekadašnji kružni igrač iz najslavnijih klupskih rukometnih dana, Redžep Mahmutović.

– Videvši nekoliko talentovanih devojčica došao sam na ideju i pre osam meseci osnovao ovaj klub. Nekako se podudarilo da životne okolnosti tada u Novi Pazar dovedu bivšu rukometašicu Draganu Arsić, nekada aktivnu igračicu klubova iz Prijepolja i Kraljeva. Prihvatila se posle, pa je pored mene i Mersihe Miralemović i ona trener u klubu, kaže Mahmutović. Ne računajući učešća rukometašica davnih godina na pojedinim MOSI, ovo je prvi put u istoriji novopazarskog sporta da postoji ženski rukometni klub. Kako se radi o pionirskom poduhvatu značajniji rezultati ne očekuju se odmah.

– Cilj je da nadogradnja sekcija koje su postojale pri određenim školama i od najtalentovanijih napravimo dobru osnovu na čijim temeljima će za nekoliko godina nastati seniorski tim. Trenutno treninzima stalno prisustvuje više od 20 devojčica. Zadovoljni smo tom brojkom, iako smo ih u početku imali i pedesetak. Odziv je iz dana u dan u porastu pa očekujemo da uskoro i premašimo kvantitet koji smo imali prilikom osnivanja kluba, nada se Mahmutović.

Bez takmičenja „Pazar“ 2003 ne bi opravdao svrhu postojanja. Zato je za stasavanje devojčica važno što nastupaju u turnirskoj Ligi mlađih kategorija Regiona zapadna Srbija. Planirano je da svaki od sedam gradova učesnika (pionirke do 12 godina) po jedanput bude domaćin turnira na kojem će klubovi odigrati po dve utakmice. Do kraja godine, pored jednog već igranog, na programu će biti još jedan turnir, dok je preostalih pet planirano za narednu godinu. „Konkurencija je takva da se samo poželeti može. Osim nas takmičenjem su obuhvaćeni i sledeći klubovi – Kruševac, Metalac iz Kraljeva, Košutnjak iz Beograda, Bekament iz Topole, Radnički iz Kragujevca i Prijepolje. U ovoj fazi razvoja kluba sve je važnije od rezultata. Uverili smo se da ovaj sport ima dovoljno talenata i veliku perspektivu, zaintrigirali smo devojčice i već na početku opravdali svrhu njegovog postojanja. Za nekoliko godina imaćemo seniorski tim, to je realnost“, ubeđen je Mahmutović.

Mlade rukometašice finansijski potpomažu gradska uprava, Sportski savez i Savez za školski sport. „Oni su zajedno sa nama koji vodimo klub najvažnije karike u ovoj priči, ali ništa ne bi postigli da nije i ostalih donatora. Dresove i šorceve dobili smo na poklon od privatnog preduzeća „Stig“, majice od firme „Delić gradnja“, a trenerke od bivšeg rukometaša Nermina Kolašinca“, kaže Mahmutović, koji očekuje da i ostali koji su u mogućnosti shvate značaj ulaganja u ovaj klub.

Sport snage uma

Jedan od tri trenera u klubu je i profesorica fizičkog vaspitanja Mersiha Miralemović. „U rodnom Prijepolju aktivno sam se bavila atletikom. Onda je usledio susret sa rukometom i prosto sam se zaljubila u ovaj samo na prvi pogled žestok sport. Postoje mišljenja, s kojima se ja apsolutno ne slažem, da je odrednica koja karakteriše rukomet grubost. Naprotiv, ovo je sport snage uma, koji ojačava duh i razvija maštu i kreaciju. Preporučila bih ga svim devojčicama koje se još dvoume kojem sportu da se privole. Sad imaju klub, samim tim ni razloga da se premišljaju. Biće vremenom i više termina za treninge, za sada radimo tri puta nedeljno u sali OŠ „Vuk Karadžić“, sredom, subotom i nedeljom od 17 sati“, kaže Miralemovićeva.

Tri najtalentovanije

U „Pazaru“ 2003. talentom se izdvajaju tri 12 – godišnje devojčice, Kadira Selmanović, Nejla Mušić i Lidija Vučićević, koje je selektor Regiona zapadna Srbija, Zoran Barbulović već uvrstio na širi spisak reprezentativki. „Nisam očekivala ovaj poziv, a sad mojoj sreći kraja nema. Cilj mi je da jednog dana budem seniorska reprezentativka i vodeći šuter mojih ekipa“, kaže desni bek sa izgrađenim udarcem, Kadira Selmanović. „Došla sam šale radi da se oprobam u rukometu, a sad nemam nameru da iz ovog sporta ikad odem. Više nema nikakvih šansi da se vratim svojoj prvoj sportskoj ljubavi, odbojci“, objašnjava bek Nejla Mušić. „Igram na poziciji srednjeg beka. Ne znam šta više volim, da kreiram napade ili dajem golove. Čini mi se da je gimnastika, od koje se još nisam rastala, omogućila da se još bržim koracima razvijam kao rukometašica“, veli Lidija Vučićević.

Očekivani porazi

Prvi ovogodišnji turnir Lige mlađih kategorija na nivou zapadnog dela Srbije održan je u Kruševcu. Očekivano Novi Pazar je u oba meča poražen, od Metalca 17:9 ( strelci su bili Vučićević 5, Selmanović 2 i Mušić 2 gola) i Bekamenta 16:6 ( Selmanović 3, Vučićević 2 i Mušić 2). Domaćin sledećeg turnira, 16. decembra, biće Kragujevac ili Prijepolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari