Davidovac imao šut za titulu – majstorica 1Foto: (BETAPHOTO/ABA league/Dragana Stjepanovic/DS)

Drugi put, u trećem uzastopnom finalu, Crvena zvezda i Budućnost odlučivaće o šampionu ABA lige u majstorici.

Nalik trećem meču, crveno-beli ni sinoć nisu imali dovoljno mirnoće i rutine da sačuvaju dvocifrenu prednost sa početka poslednje deonice (58:68); iako su vodili većim delom utakmice, kao u nekom lošem filmu, mahom bezidejnim napadima i inertnim potezima najvažnijih igrača, umesto da u Morači proslave titulu, puleni Dejana Radonjića moraće na popravni u kojem će Budućnosti biti rasterećenija, nakon što je, posle preživljenog nokdauna u trećem duelu, spas pronašla i u četvrtom preko Kobsa, Ivanovića i Zorana Nikolića, koji se u samoj završnici ispostavio “iks faktorom”.

Imala je Zvezda sedam sekundi da dođe do dovoljna dva poena, ali se na promašaj Lojda nadovezao i Davidovac za konačnih 81:80.

Nema sumnje da će Dejan Radonjić i saradnici imati noćne more sve do petka i zakazane majstorice; moraće, ne samo da osmisle plan za peti duel, već i da dobrano izanaliziraju razloge zbog kojih ni u jednom od dva susreta crveno-beli nisu umeli da nokautiraju grogiranog rivala u Morači.

Ne jednom, već više puta, Budućnost se “nudila” Zvezdi; kod rezultata 47:59 Lojd je imao dve čiste situacije da sa poludistance možda i dokusuri protivnika, baš kao i na 58:68 na 7:30 do kraja meča. Kada je Rid početkom drugog poluvremena morao da napusti teren zbog bolova u preponi (nije se više vraćao) činilo se da će Zvezda materijalizovati igranje domaćina sa dve četvorke, odnosno eksploatisati defanzivne nedostatke Zorana Nikolića.

U odnosu na prethodne tri utakmice, Lojd je šuterski delovao raspoloženo (23p, 4/8 za tri), Zvezda je vešto koristila Nnoka na niskom postu i dosta dobro čitala način odbrane na piku “plavih”. Trener Milojević je malo iskorigovao defanzivne principe; Rida je naterao da umesto u dropu, više u fletu brani otvaranja Nnoka ka košu, međutim crveno-beli nisu previše patili zbog toga.

Davidovac je imao problema sa Mitrovićem i njegovom igrom na niskom postu (13p); bivši kapiten Zvezde u saradnji sa Kobsom održavao je domaćina u životu. Amerikanac je zaigrao odlučnije i otresitije, u odnosu na prethodna tri duela; delio je asistencije, odlično iz snejka napadao koš i konstantno predstavljao opasnost (22p, 7as). 

Crveno-belima nije manjkalo ideje u napadu; u većem delu utakmice pronalazili su više načina i u trećem kvartalu napokon materijalizovali dobre pozicije za šut za tri poena. Lazićeve dve, uz Davidovčevu iz kratkog otvaranja u širinu sa četvorke (što Mitrović ne može da brani) stvorili su privid da je Zvezda u momentumu i da se Budućnost nalazi na konopcima. Ponovo su sudije zauzele neujednačen kriterijum kada se meč lomio; najbolje defanzivce Zvezde opteretile su faulovima (Lazić, Dobrić, Nnoko, Volden) i time bitno uticale na manjak agresivnosti u odsutnim trenucima.

Uspani Ivanović, kao po nekom nepisanom pravilu, probudio se u četvrtoj deonici i zajedno sa Kobsom i Zoranom Nikolićem (10p) izrežirao preokret. Ivanović je razigrao Nikolića na petici, tačno je “gađao” faulovima opterećenog Nnoka (12p). Umesto da u dahu nadogradi dobru partiju u krucijalnim trenucima, Lojd je na kraju ispao tragičar; dva puta je bespotrebnim kontaktima omogućio Kobsu i Ivanoviću da uz koš dobiju i faul, pritom se u poslednjih pet minuta, tačnije od rezultata 68:73 šuterski “ugasio” i tako crveno-bele zavio u “crno”.

Uprkos svemu, Zvezda je na 42 sekunde pre kraja kod rezultata 80:80 imala napad, ali je Lojd ponovo promašio sa poludistance, a potom je Lazić nepromišljeno faulirao Kobsa zbog čega je došlo do verbalnog “koškanja” sa Radonjićem koji je u poslednjih sedam sekundi pokušao da od Lojda napravi junaka, ali nije vredelo. Amerikanac je promašio šut, potom i Davidovac i Budućnost je u rasponu od tri dana dva puta preživela šah-mat situaciju.

Sudije ponovo pristrasne

Iako je sudijska torojka bila promenjena, Pukl-Nikolić-Petek ponovo su, kao  njihove kolege u trećem meču, imale neujednačen kriterijum. Budućnost je šutnula, mlatene 20 bacanja više (35-17), iako nje prmašila čak 12 posebno je bila povlašćena u drugom poluvremenu. Sudije su faulovima praktično primorale Lazića, Voldena, Dobrića, Nnoka da smanje agresivnost u odbrani, dok na drugoj strani gotovo da nijedan igrač nije bio pod identičnim pritiskom. U samoj završnici, maltene je svaki kontakt crveno-belih sankcionisan prekršajem, posle kojih su Kobs, Ivanović, Zoran Nikolić automatksi išli na liniju za slobodna bacanja. Na Malom Kalemegdanu sigurno neće biti zadovoljni; a razloga za tako nešto imaće u podatku da je Budućnost kod kuće u dva meča zbirno šutnula 38 bacanja više u odnosu na Zvezdu. 

Radonjić: Da odbranimo Pionir

– Još jedan dobar i intersantan meč i kvalitetan meč. Mi smo od samog starta dosta dobro regulisali ono što je trebalo. Bilo je uspona i padova, Budućnost je stizala, a mi imali odgovore. U Podgorici moraš da budeš na maksimumu da bi dobio. Budućnost nas je na kraju stigla i prestigla. Imali smo dva šuta za pobedu… Na nama je da se pripremimo da odbranimo domaći teren – poručio je trener Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari