Bursa kao "laka prehlada" 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Od starta sezone i povratka Željka Obradovića u Humsku, košarkaši Partizana izgubili su samo dve utakmice kod kuće u svim takmičenjima.

Benefit igranja pred svojim navijačima, crno-beli su sačuvali najmanje do polufinala Evrokupa i počevši od osmine finala i duela sa Bursasporom moći će da se oslone na znanje, igrački kvalitet i genijalnost Željka Obradovića, ali i na bezuslovnu podršku svojih pristalica.

Prema iskonstruisanom kosturu, sigurno je da bi se u potencijalnom četvrtfinalu sastali sa Cedevita Olimpijom (Turk Telekomom), dok je pitanje protvnika u kasnijem polufinalu trenutno futur drugi za srpskog velikana. Bursaspor je sada u fokusu crno-belih kao prijatan favorit u Evrokupu (duel zakazan za 20. april), ali i tim sposoban da „laku kijavicu“ pretvori u „gripozni virus“ ukoliko se ne shvati najozbiljnije od strane rivala.

U sistemu na jednu dobijenu utakmicu meč sa Bursasporom biće specifičan test za Partizan, posebno jer većina igrača nema iskustvo igranja bez prava na grešku. Biće to serija finalnih utakmica, sve do željenog finala kao predvorja povratka u Evroligu.

Prema aktuelnim pravilima, zbog prolaska Monaka u plej-of Evrolige (prošlosezonski pobednik Evrokupa) garantovano mesto u sledećej sezoni najelitnijeg takmičenja imaće samo šampion drugog po rangu takmičenja u organizaciji Evrolige.

Bursaspor je mlad klub, postoji tek osam godina i od dolaska Dušana Alimpijevića postao je takmičarski vrlo kompetitivan, kako u turskom šampionatu, tako i Evrokupu. Izuzetna seirja pobeda u martu mesecu bila je presudna da se Bursa nađe u plej-ofu Evrokupa. Da nije bilo poraza od Budućnosti u poslednjem kolu, Alimpijević bi izbegao Partizan u osmini finala.

Bursa je pre meča sa Podgoričanima bila u seriji od četiri pobede u Evrokupu, ukupno šest u oba takmičenja igrajući pritom dopadjivu košarku. Tokom sezone doživela je više kadrovskih promena korenite prirode. I sam Dragan Milosavljević pričao je po odlasku iz kluba da se nije snašao u Bursi i da nije znao šta stručni štab od njega očekuje.

Tokom sezone, nekadašnji trener Crvene zvezde morao je da se pomiri sa transferima najboljih igrača u platežno daleko solventnije klubove. Redom su odlazili: Entoni Braun (Makabi Rišon), Egemen Guven (Efes) i na kraju i najkompletniji igrač u bekovskoj liniji – Alerik Frimen (CSKA).

Uprkos tome, Bursa je zadržala pobednički momentum, Alimpijević se uzdao u znanje i upornost Endrua Endrujsa, Davida Dudžinskog, Kevarijusa Hejsa, a vrlo važnu ulogu, od trenutka dolaska u klub, dobio je iskusni plej Derik Nidam.

Bivši bek barskog Mornara učinio je da napad Burse bude raznovrsniji; značajno je podigao broj asistencija (više od tri po meču) što je bilo važno za ekipu koja igra na posed više. Nesrećnu situaciju u ruskim klubovima, Bursa je iskoristila da iz Uniksa dovede Džona Holanda koji će igrati protiv Partizana.

Alimpijeviću je laknulo saznanjem da se iskusni Birkan Batuk oporavio i da će moći da proširi rotaciju nekadašnjim turskim reprezentativcem i uzdanicom Efesa, Karšijake, Darušafake, Bešiktaša…

U suštini, od domaćih igrača, mladi srpski stručnjak tokom sezone, pogotovo u Evrokupu, koristio je samo Onuralpa Bitima, 23-godišnjeg beka poniklog u Efesu sa prošlosezonskim iskustvom igranja u Karšijaki. Jedino je Bitim imao prosečnu minutažu veću od 25 minuta.

Šanse Burse protiv Partizana neće biti velike, prevashodno zbog defanzivne prosečnosti i poroznosti odbrane na perimetru. Takođe, Bursa je tim daleko potentniji na domaćem terenu; u Evrokupu je ove sezone ostvarila svega dve pobede na devet utakmica u gostima.

U Evrokupu ove sezone u proseku prima 84,1 poen po čemu je među pet najlošijih odbrana, a ako se defanzivna poroznost svede na gostujuće utakmice, Bursa je među tri najslabije odbrane.

Partizan će se suočiti sa ekipom u kojoj vodeći igrači u spoljnoj liniji veoma dobro šutiraju za tri poena. Na proseku su od 38,4 odsto, međutim ako se krug suzi na nosioce: Nidama, Dudžinskog, Endrjusa, a pritom je i Holand dobar strelac, uspešnost sa distance prelazi 40 odsto.

Na petici je, pak, najproduktivniji Kevarijus Hejs, prošlosezonski košarkaš Asvela, međutim odlazak Egemana Guvena u Efes, usred sezone, Alimpijević nije uspeo da iskompenzuje.

Partizan kompletniji i jači

Uporednom statistikom evidentna je prednost Partizana. Crno-beli su ispred po po prosečnom broju poena (Partizan 85,1 – Bursa 81,7), indeksu uspešnosti (99,9 – 87,1), skokovima (37,5 – 30,1), ofanzivnim skokovima (12,6 – 8,8), ukradenim loptama (7,8 – 7,3), dvojkama (21,8 – 19.7), procentu šuta za dva poena (56.0 – 54,8), ali je iza Burse u trojkama (8,2 – 9,6), procentu šuta za tri poena (34.3 – 38.4) i asistencijama (16,1 – 17,3).

Parovi osmine finala

Partizan – Bursaspor

Cedevita Olimpija – Turk Telekom

Huventud – Ulm

Virtus – Lietkabelis

Metropolitan – Venecija

Valensija – Hambrug

Gran Kanarija – Slask

Andora – Budućnost

* Partizan bi u projektovanom polufinalu išao na Gran Kanariju, Andoru ili Budućnost, mečevi osmine finala na programu su 19. i 20. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari