CAS stavlja tačku na "slučaj Takuma Asano": Ko će slaviti, a ko zavući ruku u džep - Japanac ili Partizan? 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Sud za sportsku arbitražu u Lozani najavio za 18. januar presudu u višegodišnjem sporu između srpskog kluba i njegovog bivšeg fudbalera sa Dalekog istoka.

Japanski reprezentativac Takuma Asano je još u aprilu 2021. godine, u finišu tadašanje sezone, bukvalno preko noći, bez znanja trenera i rukovodstva napustio Humsku 1.

Da bi naknadnim oglašavanjem u javnosti objasnio navijačima i medijima da je to učinio nezadovoljan tretmanom, odnosno kršenjem ugovora i dogovora od strane druge strane.

Naravno, radilo se o novcu tj. nagomilanim dugovima i nepoštovanju date reči njemu i menadžeru, u to vreme, prvog strelca „parnog valjka“ o naknadnoj isplati pripadajućih para.

Vrhuška jednog od dva najveća kluba burno je reagovala na bežaniju hitronog krilnog veziste, optužila ga za jednostrano kršenje ugovornih obaveza i najavila traženje naknade štete.

Iako joj je Asano par meseci pre samovoljnog napuštanja crno-bele strane Topčiderskog brda poslao regularnu opomenu pred raskid ugovora, s taksativnim potraživanjem zarade.

Kako je naišao na zid, jer u Srbiji sportski klubovi mahom jedno obećavaju a drugo daju i to u skladu sa svojom a ne ugovornom dinamikom, odlučio je da digne sidro. I tuži Partizan.

Međunardona fudbalska federacija dugo je istraživala ovaj slučaj, da bi na kraju usvojila argumentaciju igrača Bohuma, utvrdivši da je „raskinuo ugovor s opravdanim razlogom“.

I naloživši srpskom vicešampionu da mu isplati 453.281,43 evra, plus 5 odsto kamate, kao i 898.467,36 dinara, takođe uz 5 odsto kamate – za zaostale rate, plate, stanarinu, naknadu štete…

Usledila je kontramera Asanovog bivšeg poslodavca, jer se Partizan žalio Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, verujući da ima materijal za obaranje presude FIFA i naplatu novca od Takume.

A, kako se cela tužna i ružna priča o neuobičajenom rastanku sa igračem dovedenim za 1.000.000 evra, rastegla na duži vremenski period malo ko se više seća njegove zaostavštine u Humskoj 1.

Toga da je akter nedavnog Svetskog prvenstva odigrao 40 mečeva, dao 21 i namestio 10 golova u Partizanu. I opisa njegovog šefa Aleksandra Stanojevića – „izuzetan profesionalac, koji sve radi sa osmehom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari