Časovi baleta Bogdana Bogdanovića: Košarkaška pirueta na zagrevanju i "roda" na jednoj nozi (VIDEO) 1Foto: AP/Craig Mitchelldyer

Reprezentativac Srbije i as Atlante Houks podelio sa javnošću rutinu od koje ne odstupa tokom zagrevanja pred svaki meč.

Tekuća, možda je i najzrelija, odnosno najpotpunija sezona u NBA karijeri Bogdana Bogdanovića.

Trenutno je na proseku od 16,5 poena, dok iz igre šutira odličnih 42,5%.

Može se reći i da konstantnost duguje rutini koje se pridržava, odnosno doslednošću u primeni metoda rada koje daju rezultat.

Aktuelna, sedma je takmičarska godina za popularnog Bogija u NBA ligi. Veoma iskusan i za američke prilike, Srbin je sada poprilično bezbrižan i voljan da sa košarkaškom javnošću podeli segmente rada za koje smatra da su veoma bitni.

Zagrevanje svakako spada u pomenutu grupu, a u NBA ono može da traje i više od sat vremena u odnosu na početak meča.

Bogdanović je u jednom kraćem klipu objavljenom na Tviteru detaljno pričao o određenim vežbama koje mu puno znače.

– Svako ima svoju rutinu, i što je najvažnije, morate da verujete u nju. Ovo su neke vežbe ravnoteže koje volim da radim pre mečeva. To mi daje samopouzdanje pre nego što stanem na parket. Obično počinjem samo sa podizanjem jednog kolena i pronalaženjem odgovarajućeg jezgra i ravnoteže u stopalu jednim pokretom. Znate, to je poput vodopada.

Za svakog šutera ravnoteža, odnosno balans nogu i tela veoma je bitan prilikom svakog izbačaja, pokušaja, pogotovo onih upućenih preko ruku protivničkog igrača.

– Onda počinjem sa dodirivanjem parketa. Vratim se na isto mesto. Zatim se okrećem za 180 stepeni, mislim da je to veoma važno za šutera. Da nađem tu ravnotežu, da pronađem stopala ispod lopte. Isto, napravim jedan takav potez.

Otkrio je Bogdanović da je pomenute segmente uveo u rad trenirajući sa Igorom Kokoškovim, pomoćnikom Kvina Snajdera u stručnom štabu Houksa, inače srpskim sturčnjakom, nekadašnji selektorom naše zemlje.

– To je ono što sam počeo da radim sa (trenerom) Igorom. Jedna noga završava ravnotežu. Idem, vežbam tipičan klouz-aut, a zatim se okrećem jednom nogom, zatim unazad sa obe, levo, desno i onda okret za 360 stepeni s jedne na drugu nogu u drugu stranu“. Na ovom videu se sećam poslednje utakmice i mislim da sam zaboravio da se okrenem unazad. Ponekad to radim, zavisi kako se osećam. To je sve. Pronalaženje ravnoteže, pronalaženje ivice, pogleda, ako prodate kretnju, možete da se vratite i budete širom otvoreni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari