Čekajući čuveni klasik 1EPA-EFE/Sandor Ujvari

Vaterpolo reprezentacija Srbija verovatno ide na Hrvatsku u četvrtfinalu planetarnog šampionata u Mađarskoj.

Posle vrlo loše odbrane i pobede u dobijenom derbiju sa Sjedinjenim Američkim Državama (17:13), odnosno očajnog napada i minimalnog trijumfa protiv Australije (6:5), normalno je bilo da se najbolji vaterpolisti Srbije u subotu poigraju sa „malim“ Kazahstanom (22:3), u zadnjoj turi natplivavanja u D grupi Svetskog prvenstva, kao što je za očekivati da danas Hrvatska potopi vrlo nezgodnu Gruziju i produži u megdan sa našim Delfinima. A, balkanski, evropski i svetski vaterpolo klasik u sredu reši polufinalistu takmičenja u Mađarskoj.

Morali smo i ekipno i individualno da se dignemo i da se napunimo samopouzdanjem pred četvrtfinale. Idemo u Budimpeštu, čekaju nas najvažnija utakmica i dobro poznat rival – zna naš dva puta najkorisniji pojedinac u mečevima u Segedinu, Strahinja Rašović, da bi sve palo u vodu čak i da je ekipa blistala u prethodna tri ulaska u bazenu, umesto što je izluđivala selektora, jer se favoriti za medalje tek od druge faze dele na dobitnike i gubitnike.

Zbog toga Dejan Savić koristi svaki slobodan trenutak da kroz treninge nastavi sa slaganjem mozaika, jer se posle odbranjenog olimpijskog zlata, prošlog leta, šest ključnih igrača povuklo u reprezentativnu penziju, a neki novi momci gledaju da se što pre sinhronizuju sa starosedeocima i što brže pokažu mogu li da nose teret trofejnog amaneta. I da nema tri dana praznog takmičarskog hoda, akcenat bi bio stavljen na učvršćivanje defanzive, podizanje realizacije, pristup… jer, su Mandić, Jakšić, Mitrović, Lukić, Subotić… u ovom trenutku sami sebi veća enigma i protivnik nego ijedna druga selekcija, pa i ekstremno izmenjeni sastav Hrvatske.

Komšije su zauzele drugo mesto u B grupi, s istim brojem bodova ali slabijom razlikom od Grčke, tri više od Japana i petokorak ispred Nemačke (0). 

 

Osmina finala (27. jun)

Crna Gora – Japan
Gruzija – Hrvatska
Italija – Australija
Južna Afrika – SAD

Četvrtfinale (29. jun)

Mađarska – Italija/Australija
Grčka – Južna Afrika/SAD
Španija – Crna Gora/Japan
Srbija – Gruzija/Hrvatska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari