Svetsko prvenstvo u Melburnu (17. mart – 1. april) odvija se po „scenariju“ koji su priželjkivali naši najbolji vaterpolisti. Višestruki evropski i planetarni šampion uspeo je u nameri da maksimalnim učinkom u mečevima sa Nemačkom (11:7), Italijom (6:3) i Japanom (18:3), dođe do prve pozicije u A grupi i direktnog prolaza u četvrtfinale, izbegne odmeravanje snaga sa svojim večitim rivalom Mađarskom do meča za zlato i dobije četiri dana za pripremu serije odlučujućih nastupa u Australiji, koja za Ikodinovića, Ćirića, Nikića, Prlainovića i ostale počinje duelom sa boljim iz današnjeg meča Grčka – Rumunija.

Svetsko prvenstvo u Melburnu (17. mart – 1. april) odvija se po „scenariju“ koji su priželjkivali naši najbolji vaterpolisti. Višestruki evropski i planetarni šampion uspeo je u nameri da maksimalnim učinkom u mečevima sa Nemačkom (11:7), Italijom (6:3) i Japanom (18:3), dođe do prve pozicije u A grupi i direktnog prolaza u četvrtfinale, izbegne odmeravanje snaga sa svojim večitim rivalom Mađarskom do meča za zlato i dobije četiri dana za pripremu serije odlučujućih nastupa u Australiji, koja za Ikodinovića, Ćirića, Nikića, Prlainovića i ostale počinje duelom sa boljim iz današnjeg meča Grčka – Rumunija. Do srede, selektor plavih Dejan Udovičić jednom dnevno će izvoditi igrače na bazen, a moguće je da naša ekipa u tom intervalu neki od uobičajenih solo treninga zameni sparingom sa drugim učesnikom Mondijala. U oba slučaja, akcenat će biti stavljen na igru branioca trona, koja je iz kola u kolo bila sve kvalitetnija, ali i dalje nije na nivou potrebnom za miran plasman u završnicu SP.

Domaćin na Italiju

Nedelja je bila slobodan dan za sve učesnike SP, pobednici grupa (Srbija, Mađarska, Španija i Hrvatska) odmaraće se sve do srede, dok ostali danas nastavljaju takmičenje.

Razigravanje za plasman od 12. do 16. mesta: Japan – JAR i Kina – Novi Zeland.

Mečevi osmine finala: Italija – Australija, Nemačka – SAD, Grčka – Rumunija i Rusija – Kanada.

– Svejedno nam je s kim ćemo se sastati za polufinale, sa dobrom Rumunijom ili Grčkom, koja je kao ozbiljniji tim, ipak, bliža plasmanu u završnicu. Sami smo sebi najbitniji. Sve zavisi od toga kako mi budemo igrali, a činjenica je da možemo i moramo bolje nego do sada. Mislim u prvom redu na napad, odnosno oscilacije i povremenu nervozu pred protivničkim golom, jer u odbrani iz meča u meč funkcionišemo sve sigurnije – objektivan je iskusni kapiten Vladimir Vujasinović.
U istom stilu razmišlja još jedan veteran Dejan Savić:
– Očekuju nas najvažniji mečevi na turniru, ono zbog čega smo došli u Melburn. Nismo još na svom nivou, ali evidentan je pomak u formi. Posebno sam zadovoljan odbranom, koja je uvek bila najjači adut ove reprezentacije. Ne zanima nas ime protivnika u četvrtfinalu. Ako u svaki susret uđemo kao da je finale, stići ćemo do postavljenog cilja.
I mladi, ali već prekaljeni, Vanja Udovičić se uzda u čvrstinu bedema pred golom Šefika, koji je prvu rundu takmičenja završio kao najuspešniji u svojoj kategoriji.
– Mali broj primljenih golova protiv Italije i Japana potvrđuje da smo vrlo dobri u tom, za našu igru i rezultate oduvek bitnom, segmentu igre. Slobodne dane treba iskoristiti za „štelovanje“ napada i sređivanje glava. Ako tu stvari postavimo na svoje mesto, problema neće biti – kaže ovaj bek.
Još mlađi Andrija Prlainović nada se da će njegov tim i nadalje imati sjajnu podršku od lokalnih Srba, koji, bez obzira na nezgodne termine mečeva, u velikom broju prate plave.
– Hvala im što su uz nas, puno nam znači njihova podrška. I tek će – kaže prvotimac Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari