Čekajući NBA trojku 1foto: Starsport.rs ©

Najbolji košarkaši Srbije ponovo na okupu, početak priprema propustili reprezentativci iz SAD.

Seniorska košarkaka reprezentacija Srbije započela je danas pripreme za mečeve drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, odnosno šampionat Evrope ove jeseni, a sa te prozivke u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi očekivano su izostali prva zvezda tima Nikola Jokić (Denver Nagetsi), Aleksej Pokuševski (Oklahoma Siti) i Nemanja Jović (Majami Hit).

Sva trojica su zdravi, pravi i raspoloženi da igraju za svoju državu, ali ih pravila NBA lige sprečavaju da budu duže od (ukupno) 30 dana sa nacionalnim timom, što su naravno znali u Košarkaškom savezu Srbije, pa je plan i program rada napravljen bez dvostrukog osvajača MVP titule u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu i njegovih talentovanih mladih kolega. Što za treninge, što za dolazeće mečeve.

A, Orlove već 13. avgusta očekuje prijateljski meč sa Crnom Gorom u Beogradu, a onda i test utakmica sa Slovenijom, u Ljubljani 17. avgusta. Potom sledi duel sa Italijom (19.8) na Superkupu u Hamburgu, a kroz 48 sati i susret sa boljim iz susreta Nemačka – Češka.

Prvi takmičarski meč, u kvalifikacijama za Mundobasket, izabranici Svetislava Pešića igraće u Beogradskoj Areni 25. avgusta protiv Grčke, a tri dana kasnije u istanbulskoj „Sinan Erdem“ dvorani gostuju Turcima. Ove utakmice predstavljaju početak druge runde borbe za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. godine; u novoformiranoj grupi Letonija, Belgija i Srbija su se pridružile Turskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj, a svima je cilj jedno od prva tri mesta, odnosno viza za SP.

Iza toga dolazi Evrobasket (1 – 18. septembar), na kom srpski tim startuje 2.9, protiv Holandije. U međuvremenu će Pešić skratiti postojeći širi spisak reprezentativaca na kom su: Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Alen Smailagić i Miloš Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari