Cena Ronalda "na akciji" 1EPA-EFE/PETER POWELL

Kristijano Ronaldo je jedan od najboljih fudbalera u istoriji fudbala. Osvojio je 32 trofeja u svojoj karijeri uključujući i sedam nacionalnih titula kao i pet Liga šampiona.

I u nacionalnom dresu je ostavio dubok trag, a najznačajniji momenat u karijeri mu je sigurno osvajanje Evropskog prvenstva u fudbalu 2016. godine, kada je golom Edera ufinalu Portugal bacio na kolena protivnika i domaćina turnira, Francusku. Pa ipak kao da to sve nije bilo dovoljno da ovaj sjajan fudbaler ima karijeru iz snova, odnosno da može da bira gde će igrati jer bi ga svaki klub dočekao raširenih ruku.

Situacija na terenu je ipak nešto drugačija i realnost je da nijedan klub ne želi da ga dovede u letnjem prelaznom roku.

Ronaldo želi da napusti Mančester junajted godinu dana pre isteka ugovora, jer mu je cilj da igra u ekipi koja se takmiči u Ligi šampiona. Kako u najkvalitetnijem klupskom evropskom fudbalskom takmičenju za Junajted nema mesta naredne sezone, agent čuvenog fudbalera Žorž Mendeš je uzeo stvar u svoje ruke.

Počeo je da nudi svog klijenta evropskim velikanima, ali nijedan nije imao nameru da ga dovede. Samo je londonski Čelsi razmotrio donekle ponudu, ali dalje od toga nije išao. Postoji nekoliko razloga za ovakav scenario kome se malo ko u svetu fudbala nadao.

Pre svega problematična je plata Ronalda budući da zarađuje 560 hiljada evra na nedeljnom nivou u engleskom gigantu. Zatim, ni broj godina mu ne ide na ruku. Momak sa ostrva Madeira je u februaru napunio 37 godina i jasno je da pred sobom ima još samo par godina vrhunskog fudbala “u nogama”.

Kada je Ronaldo video kako stvari stoje u letnjem prelaznog roku, napomenuo je svom agentu da bi u nekoj drugoj ekipi igrao za 30 odsto manju platu od one koje ima u Junajtedu. Ali ni taj potez mu nije doneo novog “poslodavca”.

Kako su ga svi vrhunski klubovi poput Reala, Bajerna, PSŽ i Intera odbili i kako još uvek nema nameru da pređe u Sporting iz Lisabona u kome će prema sopstvenim obećanjima završiti karijeru, Ronaldo pred sobom ima još samo jednu mogućnost, Atletiko Madrid. Međutim, “Jorgandžije” se nalaze u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i nemaju finansijskih sredstava za taj transfer.

Jedino kako bi mogli da ga dovedu je da prodaju Anhela Koreu i Alvara Moratu, ali za napadačima Madriđana nema baš nikakvog interesovanja. Uz to, pitanje je kako bi ga pristalice ovog kultnog kluba dočekale na stadionu “Vanda Metropolitano” zbog njegove epizode u Realu kada nije imao lepe reči za gradskog rivala. Ali je činjenica da o njemu maštaju čelnici Atletika i to mu daje nadu da ipak može da ostvari transfer pre 6. avgusta i početka sezone u Premijer ligi.

Uz sve to Ronaldu prethodne sezone provedene u Juventusu, odnosno Junajtedu prave lošu reklamu. Mnogi treneri su brinuli kakav bi uticaj on mogao imati na svlačionicu, a i ono što bi mogao da ponudi nije tako “magično” kao pre. Zapravo, Ronaldo je još u Realu poslednji put igrao fudbal vredan divljenja.

Tada su njegovi potezi plenili lepotom, davao je golove na spektakularan način i bio je timski igrač koji je vodio svoj klub do mnoštva trofeja. Nakon odlaska u Seriju A, kao da je počeo da igra za sopstvenu statistiku. Velike pobede su izostale, a i najznačajniji trofeji, oni evropski, zbog kojih je i došao u “Staru Damu”.

Ni prelazak u Junajted mu nije doneo nikakav napredak u karijeri, pa mnogi smatraju da je svoj zenit odavno prošao i da više nije igrač koji pravu takvu razliku na terenu.

A njegov uspon je bio strmoglav. Nakon samo jedne sezone u dresu Sportinga iz Lisabona prešao je na “Old Traford”. Doveo ga je čuveni Ser Aleks Fergunson i to na nagovor svojih igrača, a nakon što ih je na jednoj prijateljskoj utakmici uoči početka sezone “izvrteo” na terenu jedan klinac i apsolutni anonimus.

U dresu Junajteda pokazuje o kakvom se talentu radi i počinje da osvaja prve trofeje . A u leto 2009. godine tadašnji predsednik Real Madrida Ramon Kalderon sprema transfer decenije i za tada rekordnih 94 miliona evra dovodi u madridski tim najzvučnije pojačanje u ovom veku. Tamo pokazuje sav svoj kvalitet i niže uspehe po kojima će zauvek biti upamćen.

Nakon blistavih sezona u redovima “Galaktikosa”, stiže kao uragan vest da je fudbaler, zbog loših odnosa sa prvim čovekom kluba Florentinom Perezom, zatražio da mu se otkupna klauzula smanji sa milijardu na 100 miliona evra kako bi mogao da ode iz kluba.

Ronaldo je prema nekim navodima španskih medija bio nezadovoljan jer Perez nije održao obećanje i finansijski poboljšao njegov ugovor, kao što su drugi klubovi učinili sa vrhunskim fudbalerima koje su imali u svojim redovima. Zbog toga nije ni razgovarao sa Perezom, a u leto 2018. godine je prešao u Juventus i očigledno pogrešio.

Mnogi su se baš tih dana pitali ko je veći, klub ili igrač i ko će da zažali zbog (pre)ranog rastanka.

Kao što je istorija pokazala klub je uvek jači od igrača i to je slučaj Reala potvrdio. Klub sa „Santjago Bernabeua“ je nakon odlaska Ronalda osvojio dve titule u Primeri i jednu Ligu šampiona, najvredniji trofej u klupskoj karijeri svakog fudbalera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari