Centar bez "emotivne kočnice": Ko je Matijas Lesor, košarkaš Partizana protiv koga je Crvena zvezda podnela prijavu policiji 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Incident koji je napravio na kraju utakmice sa Crvenom zvezdom, udaranje Filipa Petruševa, doveli su do toga da košarkaški rukopis Matijasa Lesora bude zamrljan nesportskim pečatom.

Kontrola emocija i kanalisanje negativne energije na adekvatan način trebalo bi da kod zrelog čoveka budu prepoznati u specifičnim i tenzičnim situacijama.

Matijas Lesor izgleda nije naučio bazične lekcije iz konstruktivne komunikacije, tolerancije i poštovanja protivnika, zbog čega je pao na poslednjem testu iz lepog ponašanja.

Iako je dan kasnije pokušao da se „izvadi“ neubedljivim obrazloženjem da mu je Filip Petrušev „izbio vazduh iz pluća“ njegova namera da ga udari na kraju utakmice, u kojoj je Partizan nadoknadio minus 20 protiv Crvene zvezde, bila je evidentna.

Nepristojan i vulgaran potez košarkaša iz Francuske, poslednji je „čin“ u krešendu njegovog nesportskog ponašanja.

U Nišu je, recimo, takođe pred sam kraj večitog derbija, koji je igran u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, napravivši faul na Fakundu Kampacu, nogom naknadno udario Argentinca praveći se, pritom, nevin, spreman da uđe u konflikt i da se obračuna sa ostalim igračima Crvene zvezde.

Njegov animozitet prema crveno-belima vrlo je zanimljiv. Narastao je neverovantom brzinom i u disproporciji je sa činjenicom da je na Malom Kalamegdanu proveo takmičarsku 2017/18 kao i da je, pre potpisa ugovora za Partizan, koketirao sa Crvenom zvezdom, spreman da se vrati u klub.

Da je ćudljivog karaktera pokazao je na početku prošle sezone. U želji da ga angažuju, negde u isto vreme, Partizan i Crvena zvezda poslali su mu konkretne finansijske ponude.

Na identičan način, nejavljanjem na poruke, pozive i mejlove, Lesor je „odjavio“ srpske velikane, prethodno dajući nominalni pristanak na ponuđene uslove.

Zbog ispoljenog neprofesionalizma, njegov tadašnji menadžer odlučio je da prekine saradnju i tek po angažovanju nove agencije, Lesor je pristao da dođe u Partizan.

I pre nego što se vratio na „trusno balkansko područje“ 28-godišnji košarkaš umeo je da napravi incident. Opšte je poznat njegov ispad pred kamerama, u dresu Monaka, kada je uživo u programu, odmah nakon utakmice, dajući izjavu, na srpskom jeziku zapretio nekom iz protivničkog tabora.

Iako se košarkaški odlično adaptirao na trenerske zahteve Željka Obradovića, postavši jedan od dominantnijih centara u evroligaškoj konkurenciji, Lesor je, čini se, još bolje prihvatio navijački kolorit često obojen prostaklukom.

Gotovo redovno, kad god Partizan ove sezone dobije evroligaški meč u Beogradskoj areni, Lesor, i ne samo on, odlazi kod navijača posle utakmice, uzima megafon i vodi navijanje ne znajući ni šta priča, kakve poruke time šalje, niti koga, eventualno, time vređa.

Iako takvo ponašanje nije svojstveno igračima nijednog drugog evroligaškog kluba, u Partizanu sa tim nemaju problem, očigledno. Većini je to čak i simpatično.

Matijas Lesor je košarkašku azbuku naučio u francuskom Šalonu, klubu koji ima veoma kvalitetnu školu košarke.

U dva navrata, 2012. i 2013. sa juniorima Šalona bio je šampion Francuske. Posledično, za prvi tim odigrao je dve sezone, a pre dolaska u Crvenu zvezdu, godinu dana je proveo u Nanteru.

Iako se solidnim pokazao u crveno-belom dresu, navijači ga pamte po promašenom ziceru u Podgorici, u finalu plej-ofa ABA lige 2018. kojim je mogao seriju da vrati u Beograd i zakaže majstoricu protiv Budućnosti u nekadašnjem Pioniru.

Po odlasku iz Zvezde, po sezonu je proveo u Unikahi i minhenskom Bajernu, u kojem je i pokazao da ima evroligaške košarkaške sposobnosti.

Odlično je, potom, sarađivao sa Zvezdanom Mitrovićem u Monaku. Osvojen je i Evrokup, međutim, iako se očekivalo da sredinu neće promeniti, usledio je rastanak.

Pre nego što je potpisao za Partizan, na početku prošle sezone odradio je dvomesečni ugovor sa Makabijem, odmenivši povređenog Anta Žižića.

Lesor je 2017. izabran na NBA draftu kao 50. pik od strane Filadelfije, ali do sada nije zaigrao u najjačoj ligi na svetu. Više puta su klubovi uzimala njegova prava, a trenutno njima raspolažu Njujork Niksi.

Lesor je vremenom stasao u veoma respektabilnog centra. Fizički snažan, skočan, okretljiv na pivotu, dobrog odraza naročito je upotrebljiv u centralnom „piku“ i na ofanzivnom skoku. Takođe, defanzivno može da preuzima niže od sebe, što Željko Obradović sjajno koristi.

Rođen je na Martiniku u Karipskom moru, koji je jedinstvena teritorijalna zajednica Republike Francuske. Njegov rođeni brat, Gregori Lesor profesionalno se bavio košarkom.

Matijas važi i za društvenu osobu, neposrednu i prijemčivu za one iskrene i dobronamerne navijače. Jednom takvom pristao je nedavno i da bude kum na venčanju, iako se prethodno nisu poznavali.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari