Reprezentacija Foto: Streljački savez Srbije

Na prestižnom takmičenju kojim se završava međunarodna sezona reprezentativci Srbije su osvojili četiri medalje. Andrea Arsović je odbranila zlato i veliki Kristalni globus za trijumf vazdušnom puškom. Damir Mikec je pobedio malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora. Tandem Andrea Arsović/Milutin Stefanović se okitio srebrom u miksu vazdušnom puškom. Zorana Arunović je došla do bronze MK sportskim pištoljem.

I ostali predstavnici Srbije su postigli visoke plasmane. „Upisana“ su dva četvrta mesta (Damir Mikec vazdušni pištolj i Milutin Stefanović vazdušna puška). Dimitrije Grgić je „pogodio“ dva peta mesta (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), a peti je bio i Stevan Pletikosić u trostavu. Uz strelce je bio trener Dragan Donević.

U bilansu medalja Srbija je četvrta u konkurenciji 20 država koje su osvajale odličja. Strelce je, između ostalih, na beogradskom aerodromu dočekao i sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, Srećko Pejović, koji je ocenjujući učinak reprezentativaca u Nju Delhiju istakao da uspeh postignut na finalnom turniru Svetskog kupa pokazuje da su naši strelci vrlo ozbiljno shvatili kraj sezone.

„Nisu prekidali sa treninzima, održali su visok nivo forme i motivisano dočekali važno takmičenje, koje predstavlja kraj jedne, ali uvod je i u novu, vrlo važnu sezonu.“

Do kraja godine naše strelce očekuju domaća takmičenja, učešća na turnirima, a međunarodnu 2018. godinu otvoriće Evropskim prvenstvom vazdušnim oružjem u Đeru. Naredne godine praktično kreće novi olimpijski ciklus, jer počinju da se dele kvote za Igre u Tokiju. Prvo u nizu kvalifikacionih takmičenja biće Svetsko prvenstvo u Čangvonu sledeće godine, a od 2019. kvote će se „juriti“ i na Svetskim kupovima i kontinentalnim prvenstvima.

„Učinak u Nju Delhiju je veliko ohrabrenje, jer na Svetskom kupu smo još jednom dokazali da imamo strelce u svetskom vrhu. S druge strane imamo i mlade kvalitetne reprezentativce, pa će biti osveženja u nacionalnom timu. Sledeće godine u prvom planu su rad i treninzi, a ne rezultati, jer pravi izazovi u olimpijskom ciklusu tek slede i za njih se treba dobro pripremiti.“

Ocenjujući ukupan nivo rezultata postignut na finalnom turniru Svetskog kupa Pejović kaže da su beležena dobra ostvarenja. Dodaje da sledeće godine očekuje velike promene u kvalitetu rezultata u svetskom streljaštvu, pre svega u dve discipline za muškarce.

„Prioriteti mnogih strelaca se menjaju, jer dve discipline za muškarce, malokalibarski pištolj slobodnog izbora i gađanje malokalibarskom puškom iz ležećeg stava više neće biti u olimpijskom programu. Zato očekujem podizanje nivoa rezultata u gađanju vazdušnim pištoljem, jer mnogi strelci pištoljem se sada okreću samo ovoj disciplini i biće potrebni izuzetno zahtevni rezultati za plasmane u finale na velikim takmičenjima. Isto važi i za trostav malokalibarskom puškom, verujem da će svi sada više pažnje posvetiti stojećem stavu, koji može da donese prevagu u borbama za finala i medalje.“

Damir Mikec nije odbranio zlato i veliki Kristalni globus osvojen vazdušnim na prošlogodišnjem finalu SK, ali se okitio najsjajnijim odličjem malokalibarskim pištoljem.

„Žao mi je što maokalibarski pištolj slobodnog izbora više neće biti u olimpijskom programu, ali s druge strane sam srećan i ponosan što je poslednje zlato sa velikih takmičenja u ovoj disciplini stiglo u Srbiju. Ipak smo mi zemlja koja je u vrhu svetskog streljaštva, pokazali smo to i u Nju Delhiju, pa smo na neki način i zaslužili da završimo eru jedne discipline. To nije samo moje, već i mišljenje mojih rivala“, rekao je srpski reprezentativac.