Četiri medalje iz Nju Delhija ohrabrenje za olimpijske izazove 1Reprezentacija Foto: Streljački savez Srbije

Umorni od puta, ali nasmejani i zadovoljni, srpski strelci su se kasno sinoć vratili u Beograd iz Nju Delhija sa uspešnog učešća na finalnom turniru Svetskog kupa, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

Na prestižnom takmičenju kojim se završava međunarodna sezona reprezentativci Srbije su osvojili četiri medalje. Andrea Arsović je odbranila zlato i veliki Kristalni globus za trijumf vazdušnom puškom. Damir Mikec je pobedio malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora. Tandem Andrea Arsović/Milutin Stefanović se okitio srebrom u miksu vazdušnom puškom. Zorana Arunović je došla do bronze MK sportskim pištoljem.

I ostali predstavnici Srbije su postigli visoke plasmane. „Upisana“ su dva četvrta mesta (Damir Mikec vazdušni pištolj i Milutin Stefanović vazdušna puška). Dimitrije Grgić je „pogodio“ dva peta mesta (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), a peti je bio i Stevan Pletikosić u trostavu. Uz strelce je bio trener Dragan Donević.

U bilansu medalja Srbija je četvrta u konkurenciji 20 država koje su osvajale odličja. Strelce je, između ostalih, na beogradskom aerodromu dočekao i sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, Srećko Pejović, koji je ocenjujući učinak reprezentativaca u Nju Delhiju istakao da uspeh postignut na finalnom turniru Svetskog kupa pokazuje da su naši strelci vrlo ozbiljno shvatili kraj sezone.

„Nisu prekidali sa treninzima, održali su visok nivo forme i motivisano dočekali važno takmičenje, koje predstavlja kraj jedne, ali uvod je i u novu, vrlo važnu sezonu.“

Do kraja godine naše strelce očekuju domaća takmičenja, učešća na turnirima, a međunarodnu 2018. godinu otvoriće Evropskim prvenstvom vazdušnim oružjem u Đeru. Naredne godine praktično kreće novi olimpijski ciklus, jer počinju da se dele kvote za Igre u Tokiju. Prvo u nizu kvalifikacionih takmičenja biće Svetsko prvenstvo u Čangvonu sledeće godine, a od 2019. kvote će se „juriti“ i na Svetskim kupovima i kontinentalnim prvenstvima.

„Učinak u Nju Delhiju je veliko ohrabrenje, jer na Svetskom kupu smo još jednom dokazali da imamo strelce u svetskom vrhu. S druge strane imamo i mlade kvalitetne reprezentativce, pa će biti osveženja u nacionalnom timu. Sledeće godine u prvom planu su rad i treninzi, a ne rezultati, jer pravi izazovi u olimpijskom ciklusu tek slede i za njih se treba dobro pripremiti.“

Ocenjujući ukupan nivo rezultata postignut na finalnom turniru Svetskog kupa Pejović kaže da su beležena dobra ostvarenja. Dodaje da sledeće godine očekuje velike promene u kvalitetu rezultata u svetskom streljaštvu, pre svega u dve discipline za muškarce.

„Prioriteti mnogih strelaca se menjaju, jer dve discipline za muškarce, malokalibarski pištolj slobodnog izbora i gađanje malokalibarskom puškom iz ležećeg stava više neće biti u olimpijskom programu. Zato očekujem podizanje nivoa rezultata u gađanju vazdušnim pištoljem, jer mnogi strelci pištoljem se sada okreću samo ovoj disciplini i biće potrebni izuzetno zahtevni rezultati za plasmane u finale na velikim takmičenjima. Isto važi i za trostav malokalibarskom puškom, verujem da će svi sada više pažnje posvetiti stojećem stavu, koji može da donese prevagu u borbama za finala i medalje.“

Damir Mikec nije odbranio zlato i veliki Kristalni globus osvojen vazdušnim na prošlogodišnjem finalu SK, ali se okitio najsjajnijim odličjem malokalibarskim pištoljem.

„Žao mi je što maokalibarski pištolj slobodnog izbora više neće biti u olimpijskom programu, ali s druge strane sam srećan i ponosan što je poslednje zlato sa velikih takmičenja u ovoj disciplini stiglo u Srbiju. Ipak smo mi zemlja koja je u vrhu svetskog streljaštva, pokazali smo to i u Nju Delhiju, pa smo na neki način i zaslužili da završimo eru jedne discipline. To nije samo moje, već i mišljenje mojih rivala“, rekao je srpski reprezentativac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari