Ćiro Blažević: Sportista ne može biti šovinista 1Miroslav Ćiro Blažević Foto: STARSPORT

Gospodin Milorad Pupovac je imao refleks da mene pita da li bih ja dao podršku. Nisam se dvoumio nijedne sekunde. Rekao sam „da“. I, naravno, ponosan sam na to, jer ja sam Evropljanin i ja volim ljude i jako me nervira ova anomalija koja nas dijeli, a u biti niko nema pravo na to, jer smo ovdje isuviše mali da bi egzistirali ako nismo jedinstveni.

Ja ne dijelim ljude ni po čemu nego samo po dobroti. Meni je jako žao i solidaran sam sa Pupovcem što ima kojekakvih nezgoda i priklonio sam mu se da vide svi da sam ja solidaran, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) legendarni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević.

On se ovih dana našao u žiži medijske pažnje jer je, iako je poznati tuđmanovac i HDZ-ovac, snimio spot za Samostalnu demokratsku srpsku stranku Milorada Pupovca u kampanji za izbore za evropski parlament.

„Ja je ne mogu praviti jer ja sam odrastao tako. Ja ne negiram da sam tuđmanovac i da sam HDZ-ovac ali meni to nije zamjerio ni predsjednik vlade“, istakao je Blažević. On kaže da spot nije video, ali da ga „ima u glavi“.

Na pitanje šta se  promenilo u hrvatskom društvu da je „vreme za pozitivno ponašanje“ u čemu on želi da bude prvi, Blažević je istakao da je on sportista i da su sportisti u jednoj tradiciji uvek pravili mostove.

„Sportaš ne može biti šovinista. On ima jednu dimenziju internacionalnu. I oni su kroz povijest pokazali da su mirili i one kojima se činilo da su nepomirljivi. Mene jako smeta da nismo svi skupa humani i solidarni jedni prema drugima, bez obzira kakve smo vjeroispovijesti i kakve su doktrine“, naveo je Blažević za RSE.

Na pitanje kako onda objašnjava to što na prostorima bivše Jugoslavije, i u vreme kada su se pripremali ratovi a i danas, na stadionima mogu čuti upravo parole koje razdvajaju, Blažević kaže da se on baš protiv toga i bori.

„Pa protiv toga se ja borim! Protiv toga! Ja ne mogu više ulicom proći. Ja sam i četnik i Draža Mihajlović ali mene to ne smeta. Ja sam napravio svoju patriotsku dužnost da upozorim sve one nespretne i nesvjesne da se tako ne živi u civiliziranom svijetu. To nisu sportaši koji su na terenu. Nego, čujete, ja ću vam samo reći jedan detalj koji me je markirao za cijeli život. Utakmica je Srbija i Hrvatska. Nestade svjetla na Marakani. Godina 1996, ’97. I zamislite šta se dogodi. Ja sam se u jednom času, kao i svi, prepao da je to neka zavjera. U tom trenutku, svi igrači reprezentacije srpske zagrliše jednog po jednog mog igrača i čuvaju ga. Zamisli, molim te. Ja gledam i plačem. Dođe policija, kaže mi smo određeni da vas čuvamo. Ja ih tjeram, ne treba mene niko čuvati, nema opasnosti. To su sportaši“, navodi Blažević.

Govoreći o pokličima „Za dom spremni”, ustaškom pozdravu koji se može čuti na stadionima, te prijateljstvu sa hrvatski pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, poznatim takođe po pesmama u kojima se poziva i na simbole koji se vezuju za ustaštvo, Blažević veruje da se radi o “predimenzioniranju”.

Ja Thompsona poznam. Nismo nikada razgovarali o ovoj temi. Ali čini mi se da on nije taj koji bi pravio zlu krv. Ali nažalost, njegova egzistencija izgleda da je uvjetovana sa njegovim ponašanjem, jer većina ovdje ove mladosti traži belaja. I toga se moramo kloniti i što je najbitnije, ne možemo nikakvim reperkusijama to spriječiti, nego ovako kako je vaš Ćiro pokazao primjer“, kaže Blažević.

„Tuđman je želeo pomirenje sa svima“

Takođe, Blažević u intevrjuu za RSE kaže da je u Beogradu uvek toplo dočekan, a upitan da li mu u Srbiji zameraju što je podržavao prvog predsednika nezavisne Hrvatske i lidera HDZ Franju Tuđmana, odgovara:

Tuđman je želio pomirenje sa svima jer je isuviše pametan bio. Kao tako veliki državnik je razmišljao drugačije“, na konstatciju da je Tuđman optuživan kako je zajedno sa Slobodanom Miloševićem crtao karte i delio bivšu Jugoslaviju, Blažević kartko kaže „to je laž“.

Čujte, Tuđman je želio da napravi Hrvatsku slobodnom državom. U tome je uspio. A sad to nije razlog da se mi začahurimo i da prekinemo relacije sa svima, pogotovo onima koji su nam do jučer bili najbliži“, dodao je Blažević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari