Crno-beli debitanata 1Foto: STARSPORT

Tek drugi put u Beogradskoj areni, košarkaši Partizana i Crvene zvezde odigraće u nedelju prvi ovosezonski večiti derbi u okviru 7. kola ABA lige (20.00).

Osim slabijih formi od željenih, što je negde i razumljivo s obzirom na uvodnu fazu sezone, najvažniji košarkaški meč u Srbiji imao je i deo uvertire koja je na kraju prerasla u farsu.

Partizan je obaveštenjem obavestio javnost da želi da omogući i navijačima Zvezde da organizovano dobiju 1000 ulaznica, a upravi mesta u jednoj od loža Beogradske arene; u Zvezdi su sam sadržaj i način na koji je napisano obaveštenje shvatili kao provokaciju u vidu deljenja lekcija iz gospodstva i sportskih manira, te istu ponudu odbili, što su u Humskoj spremno dočekali, riterniravši novim saopštenjem u kojem su direktno pecnuli Nebojšu Čovića.

Uprkos doslednosti crveno-belih, Partizan je rešio da ostavi deo karata u slobodnoj prodaji, odnosno sektor namenjen navijačima Crvene zvezde.

Očekivana i uobičajena tenzija svojstvena večitom derbiju tako je dobila dimenziju koja je trebalo da bude izbegnuta zbog dobrobiti srpske i regionalne košarke.

I sam Andrea Trinkijeri je posle poraza u Bursi u poslednjem kolu Evrokupa, poručio da su njegovi izabranici u padu forme i da meč sa Crvenom zvezdom neće dočekati u željenom ambijentu.

Dosta toga u igri crno-belih moglo bi u nedelju da bude određeno mogućim povratkom Korija Voldena, koji je van igre skoro mesec dana.

U periodu njegovog odsustva broj timskih asistencija drastično je opao, kao i procenti šuta, odnosno ritam koji se ogledao u brzom prenosu lopte, jasnim idejama u pozicionoj igri, tačnije školskim kretnjama u primarnom i sekundarnom kontranapadu. Partizan bi u nedelju mogao da ima petoricu debitanata kada je večiti derbi u pitanju, dok će u redovima crveno-belih to biti jedino Lorenco Braun (ukoliko Derik Braun ne bude u sastavu).

Osim standardnih Rašona Tomasa, Vilija Mozlija, Nemanje Gordića, te prosečnih Markusa Pejdža, Nikole Jankovića i Stefana Birčevića, buđenje Žanisa Pejnersa potrefilo se sa stagnacijom Radeta Zagorca i Ognjena Jaramaza u poslednje vreme.

Ako se uzme u obzir da Zvezda ima jednu od najboljih odbrana i da je jedino Budućnost od starta sezone uspela da joj ubaci više od 80 poena, jasno je da će crno-beli imati najveći regionalni ovosezonski izazov.

Trener Gavrilović bi u zaustavljanju Tomasa i Mozlija mogao da upotrebi u paru Kuzmića i Gista, koji je pre osam godina iskusio igranje večitog derbija, ali u dresu Partizana. Moguće je da su u Zvezdi planski rešili da sačuvaju Perperoglua za nedeljni susret. Prekaljeni grčki as je u prošlosezonskom polufinalu plej-ofa ABA lige bio nezaustavljiv u drugoj i trećoj utakmici (ubacio 16 i 18 poena).

Inače, Zvezda je na poslednjih deset regionalnih derbija slavila u sedam navrata i bila bolja gotovo u svakom bitnijem.

Raspored i tabela

7. kolo

subota

Igokea – Budućnost 17.00

Cedevita Olimpija – FMP 20.00

nedelja

Mega – Primorska 12.00

Mornar – Zadar 18.00

Partizan – Crvena zvezda 20.00

ponedeljak

Cibona – Krka 18.00

1. Budućnost 5-1

2. Cedevita Olimpija 5-1

3. FMP 5-1

4. Crvena zvezda 4-2

5. Partizan 4-2

6. Primorska 4-2

7. Mornar 3-3

8. Krka 3-3

9. Igokea 1-5

10. Cibona 1-5

11. Mega 1-5

12. Zadar 0-6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari