Crvena zvezda bez Tea, na pogon Tobija i Mitrovića preslišala Split, skroman debi Gilespija 1foto:ABA liga/Djordje Kostic

Košarkaši Crvene zvezde materijalizovali novi regionalni kiks Partizana ubedljivo savladavši Split u 13. kolu ABA lige (89:67).

Na polovini regularnog dela podebljali su skor kao lider šampionata (12-1).

Imali su crveno-beli motiv više pred večerašnji susret nakon saznanja da je Partizan u Zadru, samo koji minut ranije, doživeo četvrti regionalni poraz.

U mislima su sigurno imali laku matematičku računicu da posle duela sa Splićanima mogu večitom rivalu pobeći tri pobede što na polovini abaligaške sezone sigurno nije zanemarljiv kapital.

Posle sjajne simultanke protiv Albe, Janis Sferopulos odlučio je da večeras odmori Miloša Teodosića i ostavi ga u civilu, kao i da omogući Frediju Gilespiju da debituje u crveno-belom dresu.

Amerikanac je nedavno stigao iz Bajerna i u Železniku nije pokazao zbog čega je bio izbor trenera i uprave crveno-belih (bez poena za 13 minuta).

Njegov nastup bio je vrlo skroman i gotovo zanemarljiv u poređenju sa onim što su pružili njegovi konkurenti na petici Majk Tobi (24p) i Luka Mitrović (14p, 4as).

Iako u Evroligi ne predstavlja neki poseban faktor, Tobi je pokazao protiv Splita da u abaligaškoj konkurenciji povremeno može da zablista.

Manirski je isporučio Dalmatincima 12 poena u uvodnih par minuta meča, koristeći i činjenicu da su gosti stigli u Beograd samo dan nakon što su igrali kup utakmicu u domaćim okvirima.

Zbog zauzetosti Beogradske arene ali i hale „Aleksandar Nikolić“ crveno-beli su ugostili trostrukog prvaka Evrope u Železniku počastivši prisutne, koji su dobro popunili tribine, nečim iz arsenala, pre svega Tobija i Mitrovića.

Njih dvojica inicirali su uvodnu prednost, a zatim bili najvažniji faktor odbijanja napada rivala sredinom druge deonice.

Izvrsno je Luka kreirao sa niskog posta, sjajno čitao kretnje u odbrani protivnika i kao na tacni čašćavao Tobija i Gedraitisa, pre svega.

Zahvaljujući Mitroviću Zvezda je sa 36:34 došla do prve vrlo obećavajuće prednosti pred odlazak na veliki odmor (47:34).

Gedraitis je sa dve vezane trojke motivisao navijače da skandirajući isprate svoje miljenike u svlačionicu.

Važno je istaći i da je Simonović pružio sasvin korektnu partiju (10p) a bilo je vidljivo i da pod manjim pritiskom bolje šutira sa distance (dve trojke).

Nedović je takođe delovao vrlo raspoloženo. Manja distorzija zgloba u drugoj doenici nije ga destabilizovala, naprotiv.

Domaćin je kontinuirano povećavao prednost koja je krajem treće deonice iznosila tačno dvadeset razlike (71:51).

Sferopulos je u poslednjem kvartalu šansu pružio i Stefanu Lazareviću, rasteretio nosioce igre, ali je Tobija gledao da ostavi na terenu što duže kako bi Amerikanac ojačao samopouzdanje koje mu je uzdrmano zbog loše igre u evroligaškoj konkurenciji.

Reprezentativac Slovenije postavio je lični rekord u regionalnim okvirima.

Zvzeda je manirski savladala Splićane postigavši 89 poena na 24 timske asistencije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari