Crvena zvezda doživela u Beogradu debakl od Bajerna u Ligi šampiona 1Foto: EPA-EFE/SRDAN SUKI

Ne jedan već šest fudbalskih šamara dobila je Crvena zvezda od Bajerna u petom kolu Grupe B Lige šampiona – 0:6 (0:1).

Ne pamti se kada je prvak Srbije do nogu bio potučen usred Beograda, na “Rajku Mitiću”, pred svojim navijačima… Istorija će večerašnji meč pamtiti ne samo kao najubedljiviji poraz Zvezde na svom stadionu, već kao najveći evropski debakl u istoriji kluba dugoj 74 godine.

Razlika u klasi, još veća razlika u budžetu dva kluba, ma šta god da se uporedi – mala će biti uteha svakome ko je sinoć gledao nemoć i bruku crveno-belih.

Navijače Zvezde možda i ne bi zaboleo toliko visoki poraz da se igrači u drugom poluvremenu nisu unapred predali i dozvolili Levandovskom da neometano rešeta mrežu golmana Milana Borjana.

Da nesreća bude veća, upravo je Borjan bio jedina svetla tačka prvaka Srbije. Kanadski golman je primio pet neodbranjivih pogodaka, ali je zato sprečio 10 (slovima: deset) skoro, pa stopostotnih gol šansi.

Pevala je severna tribina do isteka poslednjeg minuta, dok je ostatak stadiona u neverici posmatrao kako i posle lošeg rezultata (protiv Totenhema – 0:4) može da se desi nešto još gore.

Od starta prvog poluvremena bilo je jasno da će Crvena zvezda imati problem da iznese loptu preko centra, a kamoli da šutne ka golu Bajerna.

Danas bez izveštača

Crvena zvezda je ponovo uskratila listu Danas, četvrti put ove sezone na međunarodnim utakmicama, mogućnost da ima izveštača na stadionu „Rajko Mitić“. List Danas je prema obrazloženju crveno-belih nepoželjan jer nema dovoljno mesta u „Medija centru“ za sve zainteresovane medije, mada je očigledno da je u pitanju odmazda zbog objektivnog načina izveštavanja o dešvanjima u vezi sa šampionom Srbije, od priznavanja titule iz 1946. godine do postavljanja rashodovanog tenka ispred stadiona.

Svaki prelazak polovine ispostavljao se kao rizik jer vezni red domaćih nikako nije uspevao da se trka s Komanom, Kutinjom i Alkantarom koji su lako iz kontri stvarali gol šanse.

Bavarci su već u sedmom minutu imali prvu idealnu priliku koju je Levandovski prokockao kada je pobegao centralnim bekovima crveno-belih, bacio na kolena i golmana Borjana, ali potom promašio ceo gol.

Nadu Zvezde ugasio je Gorecka već u 14. minutu kada je glavom zakucao loptu pod prečku Zvezdinog gola – 0:1, pošto je prethodno neobjašnjivo ostavljen potpuno sam na skoku.

Mogao je minut kasnije isti igrač da duplira prednost jer je opet ostao sam kada je iz voleja šutirao s 15 metara (Borjan spasao čist gol). Vikao je iz sveg glasa golman Zvezde na svoju odbranu što dozvoljavaju takve šuteve, ali uzalud.

Bavarci su ga rešetali iz svih pozicija, a on je za samo prvih 45 minuta spasao čistih pet golova, a ukupno odbranio dvocifren (10) broj šuteva.

Zatresao je do poluvremena i Levandovski rašlje gola Zvezde, ali je srećom holandski sudija Bjorn Kujpers posle intervencije iz VAR sobe poništio gol zbog toga što je Toliso igrao rukom prilikom asistencije.

Nije trener Zvezde Vladan Milojević ništa menjao na startu drugog poluvremena – nije se ništa ni promenilo u igri crveno-belih. Marin nije uspevao ni da primi loptu ne bi li organizovao napade, a Boaći je istu uspevao da dotakne samo na svojoj polovini.

A kako se ništa na terenu nije promenilo, na novi pogodak nemačkog giganta nije se dugo čekalo. Degenek je u 53. minutu u padu dodirnuo loptu rukom u svom kaznenom prostoru, a Levandovski je iz penala duplirao rezultat – 0:2.

Ovaj pogodak kao da je bio okidač za crveno-bele da se unapred predaju i prestanu da uopšte pokazuju ambiciju da nešto urade do kraja meča. Takav pristup doneo je još tri brza gola Levandovskog posle uigranih akcija, koji je tako za samo 15 minuta ukupno četiri puta tresao mrežu Zvezde – 0:5.

Nemoć Crvene zvezde najbolje se mogla videti baš u tom 68. minutu kada je trener Vladan Milojević pri rezultatu 0:5 uveo štopera umesto krilnog napadača. U strahu od još većeg brodoloma, odlučio je da sa terena povuče očajnog Matea Garsiju, a na zeleni tepih pošalje klasičnog centarhalfa Radovana Pankova.

Nažalost, ni to do kraja nije sprečilo Tolisoa da poveća razliku na 0:6. Jedini šut u okvir gola Bajerna uputio je Mirko Ivanić u 87. minutu, ali je golman Manuel Nojer sa lakoćom zaustavio loptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari