Crvena zvezda ekipni šampion Srbije u veslanju 1Foto: VSS

U subotu je, 22. septembra, na Adi Ciganliji završeno Prvenstvo Srbije u kojem je do trofeja za ukupnog pobednika stigao Veslački klub Crvena zvezda, dok je drugo mesto u konačnom plasmanu pripalo Partizanu, treće Smederevu.

Počelo je Prvenstvom Srbije u malim čamcima u maju, a završeno je okršajima u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji u subotu, 22. septembra, na Regatnoj stazi na Savskom jezeru.

Posle velikoj broja zanimljivih trka, uzbuđenja i neizvesnosti državni šampionat u veslanju dobio je ekipnog pobednika. Najviše počasti ove godine pripale su Crvenoj zvezdi koja je sa skorom od 14.5 zlatnih, 5.25 srebrnih i 2.75 bronzanih odličja zauzela prvo mesto u ukupnom plasmanu. Drugo mesto pripalo je Partizanu, 11 zlata – 3.75 srebra – 13.25 bronze, a treće Smederevu sa 3 – 7.25 – 1.

Predsedniku Crvene zvezde Dragoljubu Kavrau pehar za timski trijumf u Prvenstvu Srbije, koji je ove godine prvi put dodeljen, uručio je predsednik Veslačkog saveza Srbije Darko Majstorović. U subotu “crveno-beli” kadeti i kadetkinje su na Adi Ciganliji krunisani i za pobedu u ovogodišnjem Kupu Srbije, a prvom čoveku Zvezde trofej za uspeh u ovom takmičenju uručio je predsednik Izvršnog odbora VSS Viktor Nikolić.

Oba dana Prvenstva Srbije protekla su u regularnim trkama budući da smo imali odlične uslove za veslanje na Adi Ciganliji. Crvena zvezda je na kraju zaslužno osvojila titulu ekipnog šampiona, kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

On je dodao da je i prvog i drugog dana šampionata viđeno je mnogo zanimljivih trka od kojih su se izdvojili okršaji za trofeje u dubl skulu za kadete i dvojcu za kadete.

U oba finalna okršaja u ovim disciplinama pobednik je odlučen u foto finišu gde su razlike između prvog i drugog bile oko jedne sekunde. Najkvalitetnije veslanje u subotu prikazali su seniori u četvercu. Međutim, u finalnom okršaju je izostala neizvesnost budući da su reprezentativci Partizana osvojili zlato sa 15 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirani čamac koga su činili reprezentativci iz Crvene zvezde, Smedereva, Grafičara i Palića, istakao je Jevremović.

Pred subotnji dan šampionata znalo se da će najveća bitka za ekipnog šampiona voditi između Crvene zvezde i Partizana koji su u dan odluke ušli sa po osam zlatnih odličja, s tim što je Zvezda bila bolja rangirana zbog većeg broja srebrnih medalja.

Nakon jutrošnjih kvalifikacija klupko je počelo da se odmotava od 13,15 č kada su startovala finala. Prvu titulu na Savskom jezeru u subotu osvojio je Jovan Nikolić koji se individualno prijavio u skifu za kadete (rezultat u finalu 7.46.02). Nakon toga ređali su se finalni okršaji, a prvaci države su jedan za drugim postajali Andija Jevtić i Nikola Soldatović iz Smedereva u dvojcu za kadete (7:09.46), Nataša Zarić, Maša Bezbradica, Ivana Filipović i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u četverac skulu za seniorke (7:01.64), Petar Šavrljuga i Aleksandar Grbić iz Crvene zvezde u dubl skulu za kadete (7:00.87), Miloš Stanojević iz Tamiša u skifu za lake veslače za seniore (7:29.68), Nina Vizi, Maja Mišljenović, Minja Vizi i Iva Lazić iz Crvene zvezde u četverac skulu za kadetkinje (7:28.19), Igor Đerić i Marko Marjanović iz Partizana u dubl skulu za seniore (6:31.03), Đorđe Gruber , Igor Martinović, Nikola Kolarević i Ognjen Srbinović iz Grafičara u četvercu za kadete (6:36.85), Stefan Leković iz Crvene zvezde i Miloš Stanojević iz Tamiša u dubl skulu za lake veslače za seniore (6:47.18), Maša Bugarski iz Partizana u skifu za kadetkinje (8:25.20), Nataša Zarić i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u dubl skulu za seniorke (7:40.29), David Pilipović, Vuk Mudrinić, Lazar Oluški i Veselin Durutović iz Danubiusa 1885 u četverac skulu za kadete (6.38.72), Igor Đerić, Aleksandar Beđik, Miloš Vasić i Nenad Beđik iz Partizana u četvercu za seniore (6:04.69), Minja Vizi i Iva Lazić iz Crvene zvezde u dubl skulu za kadetkinje (8:04.15), te Vuk Kašiković, Miloš Graovac, Aleksa Mohora, Nemanja Šajatović, Milan Ibročić, Jovan Ljuna, Nikola Stevanić, Boško Kostić i kormilar Luka Svorcan iz Crvene zvezde u osmercu za kadete (6.26.62). Kada je podvučena crta Crvena zvezda je bila ispred svih.

U okršaju studentskih osmeraca, čiji rezultati nisu ušli u skor za ukupni plasman klubova, najbolji je bio kombinovani Crvene zvezde, Grafičara i Palića u sastavu Nikola Đorđević, Teodor Petrović, Mihajlo Svorcan, Đorđe Janićijević, Filip Prodanović, Peđa Okilj, Dušan Kostić, Aleksa Ivković i kormilar Nikola Filipović (6:27.34).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari