Od Kalinića za kraj, nokaut šampiona Evrope 1foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Lepu i atraktivnu predstavu, u poslednjem ovosezonskom evroligaškom činu, odigrali su košarkaši Crvene zvezde pred svojim navijačima u hali „Aleksandar Nikolić“ U meču na posed više, a u režiji inspirisanog Nikole Kalinića (16p, 10sk, 8as), crveno-beli su srušili aktuelnog šampiona Evrope i na trijumfalan način zaokružili evroligašku priču bez poglavlja vezanog za učešće u plej-ofu (93:85). Ostaće satisfakcija u vidu pobede nad Efesom, deobe devetog mesta na tabeli, ali i velika žal za prokockanom šansom koja je i definitivno upropaštena porazom u Minhenu.

I sam Nikola Kalinić je u izjavi odmah posle meča potvrdio da ovosezonski cilj u Evroligi nije ispunjen neučešćem u plej-ofu.

Oscilacije su i definitivno ono što je obeležilo većinu evroligaških mečeva crveno-belih i to tako naglih i nesvakidašnjih da su neretko izgledale kao „pilotske kamikaze“.

Zvezda je čak sedam mečeva ove sezone izgubila u Evroligi igrajući neizvesne završnice na posed ili dva razlike, samo dva takva negativna epiloga doživela je na poslednja tri gostovanja (Alba i Žalgiris) u fazi sezone u kojoj je sama odlučivala o prolazu u plej-of.

I završni evroligaški čin protiv Efesa u sebi je sadržao sve segmente drame koju su crveno-beli proživljavali u većini utakmica.

Defanzivno užasan početak (25 primljenih poena za nepunih sedam minuta) brzo iznivelisan u drugoj deonici mobilnijom odbranom u reketu sa niskom petorkom, u kojoj je Davidovac neretko igrao na petici, rast samopouzdanja sve do prednosti 61:51, a onda strmoglav pad do litice ograničene serijom Efesa 4:17 (65:68).

Na 74:80 poraz se jasno nazirao, da bi u poslednja tri i po minuta bila viđena košarkaška renesansa Mitrovića (11p), Dobrića (15p), Voltersa (15p) začinjena briljantnim blickrigom Kalinića u vidu šest vezanih poena, jedne ukradene lopte i poteza utakmice u formi prodora od koša do koša i zakucavanja u lice rivala.

Videlo se i u petak uveče koliko je Ostin Holins nedostajao Zvezdi na „nemačkoj turneji“.

Protiv „napadača“ formata Larkina, Andersona, Simona (Micić nije igrao zbog povrede)  imao je tri ukradene lopte. U brojinm situacijama ometao je protoko lopte rivala i na povratničkom meču posle mesec dana pauze, ostavio navijače da setni razmišljaju o tome „šta bi bilo da je bilo“.

Kad god su imali više od 20 timskih asistencija, crveno-beli su obično pobeđivali u Evroligi.

Tako je bilo i na oproštajnom meču (22 as) uz kontrolu ritma označenu sa svega osam izgubljenih lopti.

Pokazalo se i protiv Efesa da je neuspeh na tržištu neangažovanjem trećeg centra vremenom umnogome uticao na defanzivnu čvrstinu unutrašnje linije.

Protiv jačih i atletskih predisponiranih Singltona, Plajsa, Danstona malo šta su Mitrović, Davidovac, Vajt i Kuzmić mogli da odbrane. Trudio se i Lazarević sa mesta startne četvorke, imao i par finih egzekucija za tri poena (8p), ali je loša odbrana, naročito protiv rivalskog „pika“ jedino mogla da se iskompenzuje nekim napadačkim „ludilom“.

Odelo Supermena, ispostaviće se, na vreme je obukao Kalinić omoguićivši da evroligaški kraj bude lep, kad već nije bio, a mogao je – veličanstven.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari