Debakl Zvezde za kraj 1Foto: BETA KK CRVENA ZVEZDA/DS)

Laknulo je košarkašima Crvene zvezde posle večerašnjeg debakla u Berlinu.

Kraj regularnog dela Evrolige, za crveno-bele sasvim sigurno znači i prekid agonije koju su preživljavali maltene sva 34 kola u kojima su, samo u retkim trenucima, ličili na ekipu dostojnu najeltinijeg ranga.

 Alba je izabranicima Dejana Radonjića samo stavila do znanja koliko su loši u oba pravca i verovatno nedostojni evroligaškog nivoa u takmičarskoj 2020/21. Zvezda je deklasirana (81:58) objektivno sagledano, „razbijena“ kao načeto staklo prozorskog okna neke odavno napuštene radnje.

Posle ovakve ovosezonske golgote, na Malom Kalemegdanu bi trebalo da se zapitaju imali smisla toliko se boriti na i izvan abaligaških terena, spuštenog garda probijati se kroz razne prepreke postavljene u Podgorici, Baru, Ljubljani… trošiti pozamašna sredstva da bi na kraju gotovo svake, od poslednje tri-četiri sezone, predstavljao samo vreću za udaranje evroligaških bogataša.

Jedan od njih, Real Madrid, uspeo je, pak, u poslednjem kolu, da trijumfom nad Fenerbahčeom i Istanbulu (67:93) postane sedmi učesnik Top 8 faze Evrolige. Poslednja karta deliće se tek večeras, nakon duela u Sankt Peterburgu između Zenita i Makabija.

Rečima je gotovo nemoguće oslikati brljotinu koju su i u Berlinu napravili Branko Lazić i saigrači. Kao da su se okupili na nekom rekreativnom basketu, umorni od svega preživljenog na poslu, delovali su kao da se nalaze na početku priprema a ne u jeku takmičarske godine.

Mada Alba ima jedan od najpotentnijih napada u Evroligi, primljenih 49 poena u prvom poluvremenu negde pokazuje i da se u taktičkom i koncepcijskom smislu malo toga promenilo od povratka Dejana Radonjića. Po strukturi primljenih poena, evidentno je da crveno-beli ne umeju da se brane na otvorenom terenu, u tranziciji, naročito kada protivnik ima jasno razrađen način na koji protok lopte „teče“ kao bistar potok podno Tare.

Od 49 poena, Zvezda je čak 35 primila van pozicionih napada Albe: tri iz kontre, 22 nakon izgubljenih lopti i deset iz drugog napada. Berlinci su pritom, samo u prvih 20 minuta, bili na ovosezonskom proseku Zvezde kada je broj timskih asistencija  u pitanju (14).

Duel su završili sa 24 uspešna dodavanja što je za Zvezdu ove sezone bio pojam „bez kodnog broja“. O skromnosti organizacije napada možda najbolje svedoči i podatak da sinoć nisu iskreirali nijedan centralni „pik“ za Nnoka ili Kuzmića, da su prodali 19 lopti i da nisu razvili gotovo nijedan kontranapad. Alba je kontre 3na1 rutinski rešavala šutem za tri, a Zvezda ni u rekreativnoj četvrtoj deonici nije ni pomišljala da nešto slično izvede.

Real se pribrao kada je bilo presudno po njegove dalje ambicije. Madriđani su iskoristili i neigranje povređenog Jana Veselog, bez čijeg doprinosa, naročito defanzivnog, Fenerbahče ni približno nije tim sličnog kvaliteta i potencijala. Gosti su vodili sve vreme; Kozer (20p) je predvodio saigrače među kojima su se po realizaciji još istakli Dek (19p) i Laprovitola (18p, 10as). Valensija je pobedom nad Baskonijom (86:81) ostala u igri za plasman u Top 8 dok su Baskijci izgubili sve šanse. Kalinić je u pobedničkoj ekipi dao 12, a Marinković osam poena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari