Crvena zvezda večeras protiv Valensije 1

Teži deo, barem u teoriji, Top 16 faze Evrokupa, košarkaši Crvene zvezde završili su skorom 1-2. Crveno-beli su porazima pregrmeli gostovanja Unikahi i pogotovo Valensiji, protiv koje će večeras u hali „Aleksandar Nikolić“ pokušati da se vrate u borbu za mesto u Top 8.

Ubedljiva razlika iz prvog meča (92:76) objektivno će predstavljati preveliki izazov za pulene Milana Tomića, pogotovo ako se uzme u obzir da je na poslednjih 15 utakmica u oba takmičenja (Endesa liga i Evrokup) Valensija doživela samo jedan poraz.

Mogla je aktuelna generacija crveno-belih da se prošle nedelje na delu uveri koliko trenutno igra ispod evroligaškog standarda. Baš kao i Unikaha, Valensija je i ove sezone skrojena po evroligaškim dimenzijama i nema sumnje da će do kraja Evrokupa biti jedan od vodećih kandidata za povratak u Evroligu. Za košarkaše Zvezde će i večeras biti najveći izazov da isprate visok ritam igre protivnika i vrlo malo minuta u kojima koncepcijski lutaju. Bilo ih je i u Valensiji, pogotovo u prvom poluvremenu, međutim u rotaciji svih 12 igrača, trener Huame Ponsarnau imaće komfor da i u Beogradu na više načina konstantno traži najbolja moguća rešenja u oba pravca. Defanzivno, Zvezdi će biti još teže da poveća agresivnost na perimetru neigranjem kapitena Lazića i tako pokuša da u igri „vrućih rukavica“ oteža pokušaje sa distance proverenih šutera kakvi su: Met Tomas, Joan Sastre, Aron Dornekamp, Van Rosom ili Abalde.

– Španski tim, u to smo se još jednom uverili i u prvoj utakmici, grupa je košarkaša evroligaškog kvaliteta, koja kažnjava svaki „prazan hod“ u igri, poput onog od par minuta u trećoj četvrtini u Valensiji. Zato ću morati da se ponovim i pred naš meč u Beogradu – samo čvrsta, angažovana igra, bez ikakvih padova koncentracije može da nam donese rezultat. Dodatni impuls i energija svakako bi bile pune tribine, jer svaki put kada smo igrali u punoj dvorani pred našim navijačima, ekipa je reagovala sa dodatnom energijom na parketu. Moramo da budemo mudri, da ispravim neke greške iz prve utakmice i dođemo do pobede, koja bi nam omogućila da nastavimo da se borimo u grupi i zavisimo od naše igre i naših rezultata – jasna je percepcija trenera Tomića.

Pobeda bi zaista predstavljala podvig protiv tima, koji posle Albe ima najveći broj asistiranih poena u Evrokupu i defanzivno je među četiri najbolje odbrane. Valensija bi večeras, posle Monaka, mogla da postane druga ekipa koja je ove sezone u Evrokupu u Beogradu dobila večite srpske rivale. Snimak meča Partizan-Valensija sigurno je stručni štab Zvezde još jednom uverio u lakoću i rutinu eksploatacije svih nedostataka u igri protivnika.

– Odigrali su pre sedam dana odličnu utakmicu u napadu, jer nismo uradili ono na čemu na čemu trener insistira, a to je čvrsta igra u odbrani, agresivnost, i bez padova koncentracije. Ovako dobra ekipa sa kojom igramo, znala je to da kazni u Španiji, čak i nerealno velikom razlikom. Nas zanima samo pobeda, poenom ili dva, nije važno. Važno će biti da naši navijači prepoznaju da je ovo izuzetno bitna utakmica za nas, pobeda nas dovodi u poziciju da sami zavisimo od svojih rezultata – poručio je Ognjen Dobrić.

Raspored i tabela

Grupa G

4. kolo

Crvena zvezda – Valensija 19.00

Limož – Unikaha 20.30

1. Valensija 3-0

2. Unikaha 2-1

3. Crvena zvezda 1-2

4. Limož 0-3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari