Crvenoj zvezdi neophodna dupla pobeda; šampion Evrolige mora pasti 1foto Srđan Stevanović/Starsport

U vrlo teškoj i tenzičnoj situaciji nalaze se košarkaši Crvene zvezde posle niza neuspeha na oba takmičarska polja. U sutrašnjem meču sa Efesom, u hali „Aleksandar Nikolić“ moraće da pronađu način kako da prekinu seriju poraza (20.30).

Delovalo je, nakon osvajanja Kupa Radivoja Koraća, da će bonaca na Malom Kalemegdanu trajati mnog duže, nego što se na kraju desilo.

Vezani porazi u Evroligi od Albe i Bajerna, nadograđeni debaklom od Cibone u Zagrebu, doveli su do toga da će puleni Duška Ivanovića sutrašnji meč morati da shvate kao presudan u pokušaju da se nađu na stanici koja još uvek vodi ka TOP 8.

Loša igra, neshvatjivi padovi u prelomnim momentima utakmica, doveli su do toga i da ambijent u ekipi nije baš najbolji.

Deluje, a i inoformacije su takve, da iskusni stručnjak nije u dosluhu sa iskusnim i igračima koji predstavljaju fundament za negovanje pozitivne atmosfere u timu.

Od onih koje pokušava da vrati u formu ili na košarkašku mapu, nijedan nije dobacio ni do prosečnog učinka na terenu.

Hasan Martin, pre svih, uveliko gricka kredit koji nije zaradio partijama na terenu; nažalost, i Luka Vildoza je u poslednje vreme neprepoznatljiv, dekoncentrisan, defanzivno daleko od evroligaških standarda.

Odbrambeno, Zvezda izuzetno loše izgledala od finala Kupa Radivoja Koraća, a kulminacija defanzivne poroznosti viđena je u Zagrebu.

Na poslednje tri utakmice, crveno-beli su primili 86,3 poena u proseku, što je neuporedivo više u odnosu na ovosezonske postavljene defanzivne standarde.

Jasno je da momentum nije dobar i da je Zvezdi nepohodna evroligaška pobeda na koju čeka mesec dana, odnosno od gostovanja Makabiju u Tel Avivu.

U goste im dolazi zvanični i poslednji dvostruki osvajač Evrolige. Efes je u seriji od četiri pobede, a dve evroligaške, izvojevane bez pomoći Vasilija Micića, koji je na gostovanju Olimpijakosu doživeo povredu kolena.

Uprkos tome, turski velikan je zadržao košgeterski prosek od neka 83 poena na 15,5 timskih asistencija.

Napadački arsenal mu je popriličan. Iako bez najkompletnijeg igrača, Vase Micića, Vil Klajburn, Šejn Larkin, ali i Ante Žižić, Elajdža Brajant i Rodrigo Buboa odigrali su na visokom nivou.

Na poslednja dva evroligaška gostovanja, Efes je za tri šutirao čak 45 odsto. S tim u vezi, igra u napadu istanbulskom velikanu nije problematična, međutim, defanzivno na 79,5 poena nije u grupi elitnih odbrana.

Efes krajnje prosečno brani protivnički „pik“, na perimetru rivalu dopušta nekih 35 odsto sa distance i čak 55 odsto za dva poena.

Zvezda bi defanzivno, pogotovo ako Micić ne bude igrao, najveće probleme mogla da ima sa Klajburnom. Vrsni košarkaš nalazi se u odličnoj formi. Od momenta kada se Micić povredio, u proseku postiže 23 poena. Sveprisutan je u napadu, vrlo kreativan i kompletan kada je reč o raznim varijacijama na temu šuta, igre licem i leđima ka košu.

Takođe, Larkin će forsirati centralni „pik“ iz kojeg može lako da pronalazi dobre šutere sa distance u uglovima za tri poena. Buboa je na vrsnih 47 odsto, MBaje sjajnih 51 i uz Brajanta to su igrači koji najviše šutiraju iz takozvanih „spot-ap“ pozicija.

Na skoru 6-8, Efes deli peto mesto u Evroligi po broju trijumfa u gositma. Od poslednjih pet, slavio je u tri navrata, a pritom ni na terenu Olimpijakosa, odnosno Baskonije uopšte nije loše izgledao.

Za Zvezdu još kompleksnije, Efes se na skoru 13-12 uveliko nalazi u borni za mesto u plej-ofu.

Samo dva dana kasnije, crveno-bele očekuje gostovanje Panatinaikosu. Jedino sa dve pobede, mogli bi da se nadaju ostanku u trci za mesto u TOP 8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari