Da li je Džoel Embid i definitivno ispao iz trke za MVP nagradu? 1 EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Zbog novih pravila, sjajni centar verovatno neće biti u konkurenciji za MVP nagradu ove sezone.

MVP nagrada za najkorisnijeg igrača regularnog dela prošle sezone, koja je pripala Džoelu Embidu, izazvala je brojne polemike.

Dobar deo javnosti sumnjao je u verodostojnost priznanja, tumačeći odluku NBA lige kao vid „odmazde“ prema Nikoli Jokiću kako ne bi vezao tri MVP titule.

U tekućoj takmičarskoj godini ambijent je potpuno drugačiji. Sve do polovine sezone, Džoel Embid delovao je kao prvi kandidat, s obzirom na partije koje je pružao.

Bio je najbolji strelac lige, jedan od najdominatnijih u skoku i zaštiti obruča zbog čega su mnogi smatrali da neće imati ravnopravnog takmaca, međutim kolo sreće okrenulo se za rođenog Kamerunca na suprotnu stranu, početkom 2024.

Sporadično se pisalo o tome da fizički nije u najboljem stanju. Preskočio je Embid nedavno gostovanje Filadelfije Denveru, a odsustvo je opravdano bolovima u desnom kolenu.

Odmah potom našao se u sastavu za meč sa Golden Stejtom, međutim u San Francisku je zabrinuo kompletan stručni štab Seventisiksersa.

Osetio je Kamerunac bol u kolenu, odmah je napustio parket, a prva dijagnoza navodila je na zaključak da je povredio meniskus levog kolena.

Zbog novog zdravstvenog peha, Embid je ugrozio kandidaturu za dobitnika MVP nagrade.

Nova pravila, koja su na snazi od tekuće sezone, nalažu da svaki košarkaš mora da odigra najmanje 65 utakmica u regularnom delu takmičarske godine (minimum 20 minuta) kako bi ispunio uslov za kandidaturu.

Ako se u obzir uzme da do plej-in faze svaka ekipa mora da odigra 82 utakmice, jasno je da je prostor za manevar veoma sužen.

Embid je od početka sezone već propustio 12 utakmica, a s obzirom na to da je do razigravanja ostalo još 37 mečeva mogućnost da ispadne iz trke poprilična je.

Prema izveštajima iz Amerike, Kamerunac će sigurno izostati sa narednih utakmica Filadelfije protiv Jute i Bruklina, a u zavisnosti od toga kakav će tretman biti primenjen prilikom lečenja kolena proceniće se dužina pauze.

Ukoliko se ne bude oporavio do 18. februara, kada je zakazana Ol-star utakmica, Adam Silver, komesar NBA lige, moraće da pronađe zamenu, s obzirom na to d aje centar Filadelfije uvršten u startnu postavu Istoka.

Američki mediji podsećaju da je Embid u samo dve od prethodnih devet sezona odigrao 65 ili više utakmica, a jedna od te dve bila je prethodna kada je dobio MVP priznanje. I tada je bio na granici budući da je odigrao 66 mečeva.

Kamerunac je i protiv Denvera u Koloradu imao problema sa kolenom, tada sa desnim, tokom zagrevanje te je morao da ‘otkaže’ megdan sa Nikolom Jokićem, a NBA je kaznio Filadelfiju sa 75.000 dolara jer u svoj izveštaj o povredama nije uključila Embida „na tačan način“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari