De Liht u Bajernu do 2027. 1Matijs de Liht (Screenshot - fcbayern.com)

Odlučili su u Bajernu da ovoga leta velika novčana sredstva ulože u dovođenje kvalitetnog štopera. Izabrali su da to bude Matijas de Liht iz Juventusa; pristali su da Italijane obeštete sa impozantnih 80 miliona evra i time Holanđanina učine jednim od igrača za čiju su „slobodu“ platili astronomsku sumu, jednu od najvećih u istoriji kluba.

Doskorašnji štoper Stare dame je na Alijanc Areni parafirao saradnju do leta 2027. godine.

Sa Holanđaninom, Bajern je ovog leta već angažovao četiri nova igrača.

„Matijs de Liht je bio igrač kojeg smo želeli po svaku cenu. Sa ovakvim transferima, veliki ciljevi koje smo postavili sebi postaju mogući. Polako dobijamo obrise tima za budućnost i ovaj tranfser je važan deo koncepta koji postavljamo korak po korak. De Liht bi trebalo da postane uzdanica Bajerna“, poručio je Herbert Hajner, predsednik Bajerna.

Čelsi je dugo slovio za prvog favorita da dovede Holanđanina, međutim Bajern se ispostavio konkretnijim dostavljanjem ponude od 55 miliona evra.

Iako su u Juventusu odbili takvu opciju, znali su da će Bavarci vremenom postati još konkretniji.

Kada su na adresu kluba iz Torina dostavili 70 miliona evra fiksno, uz deset miliona kroz lako ostvarive bonuse, Stara dama je pozitivno odreagovala i dogovor je postignut.

De Liht je došao u poziciju, da ukoliko ispuni sve stavke iz ugovora, postane drugi fudbaler u istoriji Bajerna za čije su dovođenje izdvojili rekordnu sumu od 80 miliona evra.

Pre tri godine, Bajern je za isti iznos doveo Lukasa Ernandeza iz Atletiko Madrida.

Bavarci su pre sjajnog defanzivca angažovali i Sadija Manea iz Liverpula za 32.000.000 evra, Rajana Gravenberha iz Ajaksa za 18.500.000, kao i Nusaira Mazrauija koji je takođe stigao iz Amsterdama, ali kao slobodan igrač.

Minhen su napustili Robert Levandovski (Barselona, 45.000.000 evra), Mark Roka (Lids, 12.000.000 evra), Omar Ričards (Notingem Forest, 8.500.000 evra), Lars Lukas Mai (Lugano, 1.600.000 evra), Ron Torben Hofman (Braunšvajg, 300.000 evra), kao i Korentan Toliso (Lion) i Niklas Zile (Dortmund) kojima su istekli ugovori.

De Liht je ponikao u Ajaksu u čiju je akademiju stigao sa devet godina.

Za prvi tim je debitovao sa 17 godina; najmlađi je kapiten u istiriji kluba, dok mlađeg kapitena Holandija nije imala od 1945. godine.

Posle duple krune, 117 takmičarskih utakmica i 13 golova u dresu tima iz Amsterdama, preselio se u Juventus i osvojio po titulu u Seriji A, Kup i Superkup Italije.

Interesantno je da je i u Italiji upisao 117 takmičarskih mečeva (postigao osam golova).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari