Da startne pol-pozicije vozača najmlađeg konstruktorskog tima Braun GP nisu bile puka slučajnost, Džejson Baton i Rubens Barikelo dokazali su prvom duplom krunom za svoju ekipu. Britanac je lako trijumfovao u Melburnu, a popularni „Rubinjo“ je u cilj ušao odmah posle klupskog kolege. Kao treći trku je završio Jarno Truli iz Tojote, ali je zbog naknadne kazne od 25 sekundi Italijanu, Luis Hamilton izbio na pobedničko postolje.

Tim koji je ostvario potpunu dominaciju u Australiji, osnovao je nekadašnji šef Ferarija Ros Braun, kada je zimus odlučio da kupi tim Honde, koji je odustao od takmičenja. Potom su stručnjaci konstruisali nov bolid i kupili Mercedesove motore, da bi posle samo tri test vožnje Braun GP zabeležio maksimalnih 18 bodova na jednoj trci.

Svetski šampion Luis Hamilton iz Meklaren Mercedesa, sa 18. pozicije domogao se četvrte, odnosno treće na kraju. Ferarijevih asova Felipea Mase i Kimija Raikonena nema među vozačima koji su završili trku, dok je četvrti Timo Glok iz Tojote, peti bivši šampion Fernando Alonso u Renou, šesti Niko Rozberg iz Vilijamsa, sedmi debitant u F1, Švajcarac Sebastijan Buemi iz ekipe Toro Roso, a njegov kolega Sebastien Burde iz Francuske naknadno je ušao u krug osvajača bodova.

Baton je do druge pobede u karijeri, a prvu je zabeležio 6. avgusta 2006. u Mađarskoj, došao impresivnom vožnjom. Nijednog trenutka Englez rođen 1980. godine, nije ispustio vođstvo, a njegov trijumf ostaće zabeležen u istoriji formule, kao 200 pobeda vozača iz Velike Britanije.

Ovo je takođe prva pobeda tima koji je debitovao u takmičenju još od 1977. godine, a jedina dvostruka u istoriji. Činjenica je da Braun GP još uvek nije dao svoj maksimum, a naredna trka u Maleziji većza nedelju dana, biće dobra prlika da Britanci potvrde svoju dominaciju.

Poredak vozača i konstruktora – vozači: Baton, Barikelo, Hamilton, Glok, Alonso, Rozberg, Buemi, Burde. Konstruktori: Braun GP, Meklaren Mercedes, Tojota, Reno, Vilijams, Toro Roso.

Fetel i njegov tim kažnjeni zbog incidenata

Ekipa Red Bul kažnjena je sa 50.000 dolara, a vozačSebastijan Fetel će sledeću trku u Formuli jedan početi sa pomeranjem od 10 startnih mesta, pošto je izazvao sudar dok se borio za drugu poziciju na današnjoj trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu. Sudije Formule jedan su saopštile da je Fetel tri kruga pre kraja izazvao incident, kada je izbacio sa staze vozača BMW Zaubera, Roberta Kubicu. Fetel je nakon toga sa oštećennim prednjim delom bolida nastavio trku, ali je u narednom krugu ipak morao da odustane. Red Bul je najviše kažnjen zbog činjenice da je savetovao trkača da nastavi trku i posle incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari