Defanzivna klinika Kokoškova 1Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Klupska filozofija, utemeljena na trenerskim principima i idejama, mahom američkih stručnjaka i košarkaša, zasnovana je na postizanju „poena više“ u odnosu na rivala.

Makabi iz Tel Aviva poznat je po tome da, pogotovo kod kuće, teži da protivnika „slomi“ boljom realizacijom i efikasnom košarkom.

S tim u vezi, ne pamti se u Tel Avivu kada je „Ponos Izraela“ postigao tako mali broj poena, kao u poslednjem kolu Evrolige.

Fenerbahče, predvođen sjajnim stručnjakom Igorom Kokoškovim, trijumfalno je napustio Izrael, tako što je rivala sveo na rekordno mali broj poena – svega 65.

Konačnih 65:75 jasno ilustruje stepen agresivnosti i način odbrane prezentovan od strane turskog velikana, koji je u poslednje tri četvrtine rivalu dozvolio svega 43 poena.

O kakvom je raritetu reč najbolje ilustruje podatak da od decembra 2019. Makabi kod kuće nije postigao manji broj poena.

Izabranici trenera Sferiopulosa samo su 18. jula u domaćem prvenstvu, protiv gradskog rivala Hapoela, bili približno neefikasni, ali su tada trijumfovali 67:66.

Makabi je protiv Fenerbahčena bio sveden na svega 19 odsto uspešnosti za tri (5/26), takođe mizernih 35 odsto iz igre, uz podatak da je čitav tim, izuzev Vilbekina, zbirno ubacio samo 42 poena.

Izraelski velikan je pritom imao rekordno mali broj timskih asistencija (ukupno devet) naspram 13 izgubljenih lopti.

– Mislim da smo pronašli svoju prednost, bili istrajni. Ovo je teško mesto za igru i ovo je težak protivnik. Nismo imali dobar početak, ali smo pronašli način da se vratimo u utakmicu i borimo 40 minuta. Istrajnost, to je jedna od stvari u koju verujemo kao grupa – poručio je Kokoškov, trener Fenerbahčea.

– Kao što smo spomenuli pre utakmice, znali smo da će to biti veoma težak duel. U Makabijevom timu ima puno talenata. Mnogo pretnji dolazi od igrača sa perimetra, Vilbekina, Dorsija, a takođe i njihov veliki momak, Žižić je dominantan igrač, pa smo znali da moramo odigrati svoju najbolju utakmicu kako bismo došli u poziciju da pobedimo. Mislim da je plan igre u celini bio dobar. Držali smo se ideje, ali je suština bila u energiji koju smo imali, posebno u drugom poluvremenu, što je bilo ključno. Odigrali smo nekoliko odličnih odbrana i to je bilo odlučujuće. Mislim da smo imali uspona i padova, ali na kraju utakmice odbrana je bila prilično solidna. Vratili smo samopouzdanje i naša odbrana u četvrtoj četvrtini bila je ključni faktor. Moraćemo dosta da poradimo na ofanzivnom skoku. Znali smo da će skokovi biti jedna od ključnih tačaka i u tom segmentu moramo biti bolji, s obzirom na to da nas je skok krasio na svim utakmicama koje smo dobili u dosadašnjem delu sezone – podvukao je srpski stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari