Velika se bura podigla zbog odluke Evrolige da kazna Crvene zvezde, u vezi sa registrovanjem Fakunda Kampaca, ostane na snazi do poslednjeg dana februara 2023.

Povodom poslednje odluke Finansijske komisije Evrolige, koja je nezavisno telo u okviru same organizacije, oglasio se i Dejan Bodiroga, prvi čovek najeltinijeg košarkaškog klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Menadžment Evrolige je 30. decembra 2022. godine uputio preporuku nadležnim, nezavisnim komisijama – Komisiji za kontrolu upravljanja i Finansijskoj komisiji, da se dozvoli registracija Fakunda Kampaca u Crvenoj zvezdi i da mu se omogući da igra, zato što je to u interesu takmičenja. 

Ujedno smo podržali sve odluke koje idu u smeru maksimalnog poštovanja svih propisa vezanih za finansijsku stabilnost i fer-plej, što podrazumeva i pojačavanje nadzora. 

Po pitanju krajnje odluke, moj stav je sasvim jasan i nema potrebe da ga dodatno pojašnjavam“, poručio je Dejan Bodiroga u izjavi za Sportal.

Finansijska komisija ima samostalnost pri donošenju odluka, na koje niko ne može da utiče. Postoje instrumenti na osnovu kojih može biti preinačena, međutim, u retkim situacijama Evroliga poseže za takvim potezima.

Naime, Maršal Glikman, izvršni direktor Evrolige, može da amnestira crveno-bele, prema članu 20 Disciplinskog koda najelitnijeg takmičenja.

Finansijska komisija Evrolige, nezavisno regulatorno telo, izrekla je sankciju koja se sastoji od zabrane registracije novih igrača i trenera do 28. februara 2023. godine i novčane kazne od 25 hiljada evra Crvenoj zvezdi zbog teškog kršenja Pravila finansijske stabilnosti i fer-pleja.

Slučaj „Kampaco“ je 1. decembra 2022. godine upućen Finansijskoj komisiji od strane Komisije za kontrolu upravljanja, nezavisne komisije koja razmatra finansijski učinak klubova i njihovu usklađenost sa relevantnim propisima.

Finansijsko veće je otvorilo sudski postupak i izreklo privremenu zabranu Zvezdi koja znači da crveno-beli neće moći da registruju igrače i trenere. Uvedene zabrane Zvezdi uzimaju u obzir ozbiljnost prekršaja, koji uključuje kašnjenje izmirenja obaveza prema igračima iz tekuće i prethodnih sezona, kao i davanje netačnih informacija. Tako je klubu omogućeno da stekne prednost nad konkurencijom i nastavi sa svojim normalnim radom uprkos neregularnom finansijskom poslovanju“, navedeno je u saopštenju Evrolige.

Jasno je da je Zvezda napravila niz ozbiljnih prekršaja i da je time pokušala da ostvari prednost u odnosu na konkurenciju, pre svega Real Madrid, koji je imao pravo da izjednači svaku ponudu koju je Argentinac dobio po povratku iz NBA lige, tačnije Dalasa.

Crvena zvezda je još 19. decembra zvanično potvrdila da je Kampaco novi igrač ekipe. Nekadašnji organizator igre Denver Nagetsa i Dalas Meveriksa u međuvremenu je odigrao dve utakmice za crveno-bele u ABA ligi, ali se njegov debi u Evroligi još očekuje.  

Argentinski „Basketplus“ (basquetplus.com) preneo je da je i Kampacov nekadašnji klub Real Madrid jedan od zaslužnih za činjenicu da je zabrana za Zvezdu i dalje na snazi.  

„Real Madrid stoji iza odbijanja da se ukine zabrana, a madridski klub sa svih strana kreira pravne prepreke kako Kampaco ne bi zaigrao protiv njih desetog januara. Sa druge strane, Zvezda se na sve načine trudi da igrača registruje“, napisao je Basketplus.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari