"Zabrana verovatno ne utiče na klub koliko pogađa jednog igrača": Unija košarkaša Evrolige stala uz Zvezdinog Kampaca 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

ELPA nije protiv sankcionisanja onih koji se oglušavaju o pravila finansijskog fer-pleja, baš zato što su igrači najčešće žrtve nekorektnosti klubova, ali izražava žaljenje zbog posledica koje će Fakundo Kampaco osetiti jer je Evroliga do 28. februara obustavila registrovanje novih članova Crvene zvezde za mečeve u elitnom takmičenju.

Usled kazne izrečene od nezavisnog finansijskog panela EL, sjajni Argentinac propustiće čak devet sledećih kola Evrolige. Ukoliko, naravno, Sud za sportsku za arbiztražu u Lozani u međuvremenu hitno ne zaseda i ne poništi ili ne ublaži pomenutu kaznu šampionu Srbije, koji je dovodio pojačanja a do skora bio dužan nekim bivšim članovima.

„Okvirni sporazum Evrolige (EFA) predviđa striktan proces dospelih obaveza kako bi se garantovala redovna isplata plata igrača, što je jedan od prioriteta ELPA-e.

Ako klub prekrši pravila o dospelim plaćanjima, pravosudni organi Evrolige mogu izreći različite sankcije timu, uključujući i zabranu registracije novih igrača i trenera. To je slučaj sa Crvenom zvezdom.

Striktna primena pravila dovela je do nedavne isplate zaostalih plata svim igračima od strane Crvene zvezde, što je dobrodošao ishod i još jedan dokaz uspešnog sistema.

Zbog težine prekršaja koje je počinio klub, nezavisno finansijsko veće odlučilo je da izrekne novčanu kaznu i produžilo je zabranu registracije novih igrača i trenera protiv kluba do 28. februara 2023. godine.

Dok ELPA podržava postojeći sistem zaostalih obaveza, ključno je da pravosudni organi Evrolige donose odluke u razumno kratkom roku.

To se u ovom slučaju nije dogodilo, što je stvorilo neželjeni nivo neizvesnosti, posebno za člana ELPA Fakunda Kampaca, koji je nedavno potpisao ugovor sa klubom. Pored toga, dužina procesa je negativno uticala na percepciju javnosti o inače važnom sistemu.

Na kraju, sankcija od 25.000 evra i zabrana registracije novih igrača verovatno ne utiču na klub koliko pogađa uglavnom jednog igrača, koji za sada ne može da obavlja svoju profesiju na najvišem nivou bez svoje krivice. Za ELPA-u je ovo moglo i trebalo da se izbegne.

Zbog toga će se ELPA zalagati za sprovođenje poboljšanja pravila ne samo u smislu efikasnosti i transparentnosti, što će sprečiti da se slične situacije dešavaju u budućnosti.

ELPA će nastaviti da podržava Fakunda Kampaca u rešavanju pravnih posledica ove odluke“, stoji u dugačkom saopštenju Unije košarkaša Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari