Dejan Filipović za Danas o smeni s mesta predsednika Sudijske komisije FSS: Razumem navijački mentalitet dva najveća kluba i rado odlazim na odmor 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Za Dejana Filipovića, dojučerašnjeg predsednika Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, njegova smena s tog mesta je ad akta.

Uverava u razgovoru za Danas da ga ništa s tim u vezi ne tišti iako je jasno da je ostavljen bez gromobrana, na vetrometini, dok je ka njemu tutnjalo s obe strane Topčiderskog brda.

„Na poslednja dešavanja u sudijskoj organizaciji gledam kao na to kad klub smeni trenera, a zatim i klub i trener nastavljaju dalje svojim putem. Čak mi je takav rasplet i dobro došao da se odmorim. Nikome ništa ne zameram. Sve je to normalno. Razumem navijački mentalitet dva naša najveća kluba, koji su i medijski najzastupljeniji“.

Filipović, nekadašnji sudija, imenovan je na dužnost u našem fudbalu sredinom 2021. umesto Milana Karadžića, koji se nije proslavio u svoje dve godine na čelu.

„Zadovoljan sam postignutim. Sa svojim timom sam došao na urušene temelje, a sada sam siguran da naslednicima ostavljamo zdravo tkivo i da je povratak na nepodnošljivo stanje od pre dve godine nemoguć. Mnogo smo pažnje posvetili usavršavanju sudija. Uveli smo šest godišnjih seminara umesto dotadašnja dva. Radili smo i edukacije za upotrebu VAR sistema, kojim je i kod nas poboljšano suđenje. Funkcioniše to prihvatljivo i pokrivenošću sa sedam kamera i na stadionima koji nisu najzahvalniji za snimanje. Videli smo na utakmici Totenhema i Liverpula da se greška potkrade i tamo gde su uslovi najoptimalniji“.

Kako ocenjujete rad sudija za Vašeg mandata?

„U prethodne dve sezone i u prvih osam kola u ovoj imali smo samo jedan slučaj, jedno kolo, u kojem je suđeno ispod svakog nivoa. I to je nedvosmisleno istaknuto. Apsolutno sam siguran da ni u jednoj jedinoj prilici, i kada je bilo diskutabilnih odluka, nije postojala zla namera da se nekome nanese šteta. Nije bilo velikih grešaka, a kamoli kardinalnih, koje bi presudno uticale na borbe za trofeje. VAR jeste doneo korist, ali se i sudi bolje. Kada je VAR uveden, listom su zasluge za bolje suđenje pripisali video-tehnologiji, a ja sam i tada držao da je to zbog sigurnijih sudija“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari