Dejan Stanković o gostovanju Makabiju: Nije nemoguća misija 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde večeras (21.00) u Haifi igraju protiv Makabija prvi meč plej-ofa za plasman u Ligu šampiona. Crveno-beli pokušaće da u dvomeču sa izraelskim šampionom izbore svoje treće učešće u grupnoj fazi najkvalitetnijeg i najznačajnijeg takmičenja za klubove sa Starog kontinenta. I zarade najmanje 25 miliona evra samo plasmanom u grupnu fazu.

Trener Dejan Stanković mnogo više pažnje posvećuje sportskom aspektu večerašnjeg duela. Do plasmana u plej-of Makabi je stigao nakon što je u drugom kolu eliminisao Olimpijakos, da bi u prošloj rundi bio bolji od Apolona iz Nikozije.

– Znamo da je Makabi ozbiljno organizovana ekipa, i da rade odličan pritisak na polovini protivnika. Koriste domaći teren maksimalno, dobro su organizovani, imaju brzinu i iskustvo. Hrabri su, ne ostaju pozadi jedan na jedan, uvek na svojoj polovini imaju igrača više. Zato imaju momke napred koji rade za dvojicu ili trojicu, videćemo da li će Čeri moći da igra. Nije ga bilo u poslednjoj utakmici, počeo je zagrevanje protiv Apolona, ali nisu hteli da reskiraju. To je igrač vrhunskih kvaliteta – u kratkim crtama opisao je igru Makabija prvi stručnjak crveno-belih, a zatim uporedio igru dve ekipe.

– Nekada igraju dosta slično nama, sa istim igračima mogu da se transformišu, nekada igraju sa tri pozadi, nekada sa četiri, ponekad i sa dva špica. Zanimljiva ekipa, koja je kvalitetan rival. Opet kažem: Poštujemo ih, ali neće ovo biti nemoguća misija

U dosadašnjem toku sezone veliki deo zasluga za dobre rezultate Makabija ide na račun Francdija Pijeroa, napadača sa Haitija, koji je u letnjem prelaznom roku u ekipu stigao iz Gengana, međutim, Stanković izdvaja dvojicu defanzivnih veznih igrača izraelskog šampiona.

– Ali Mohamed, momak sa brojem četiri na dresu, koji igra ispred odbrane, je ključ njihove igre. On im daje ravnotežu, bez greške čita igru, postavljen je u perfekciji u fazi odbrane i u fazi napada. Protok lopte ide preko njega. U oči upada i drugi zadnji vezni, sa brojem šest, Neta Lavi. Radijus kretanja u oba pravca mu je izvanredan. Kada se brane spuste se u 4-1-4-1, ali su dosta organizovani.

Atmosfera na stadionu na stadionu „Semi Ofer“, koji prima 30.780 gledalaca, jedan je od aduta Makabija kada igra svoje mečeve kao domaćin. Klub iz Haife ima temperamentne navijače, a tribine se nalaze veoma blizu terena. U mečevima u evropskim klupskim takmičenjima Makabi je zahvaljujući tome često pobeđivao i mnogo kvalitetnije protivnike. Ipak, Stanković smatra da njegovi igrači imaju dovoljno iskustva u duelima sa ekipama koje se uzdaju u „pritisak sa tribina“.

– Jača atmosfera je na „Ajbroksu“ (stadion Glazgov Rendžersa), tamo smo videli šta znači pritisak sa tribina. Uspeli smo da damo jedan ili dva gola, promašimo penal, i da se pitamo. Imamo iskusne momke, igrajući pred Marakanom koja se trese smo stekli ozbiljno iskustvo. Svestan sam da će oni tamo biti jači, poslaće ih jače na nas njihovi navijači. U Beogradu ćemo mi biti jači.

Prvi stručnjak srpskog šampiona objasnio je zašto njegov tim nije trenirao na stadionu Makabija u terminu u kojem se igra utakmica, što je privilegija koju uvek imaju gostujući klubovi po pravilima UEFA.

– Moj stručni štab i ja dobro smo se spremali za utakmicu, odgledali smo nekoliko njihovih mečeva. Sve što smo planirali odradili smo na treninzima u Beogradu, a sinoć smo samo izašli na teren i napravili aktivaciju – objasnio je trener Crvene zvezde.

Stanković kaže da je ekipa plasmanom u plej-of ispunila ambicije koje je uprava zacrtala pre početka sezone što se tiče učešća u evropskim takmičenjima, ali da on očekuje od svojih igrača i da naprave korak dalje. Zvezda je obezbedila plasman u Ligu Evrope, međutim, crveno-beli imaju veliku priliku da u dvomeču sa Makabijem dođu i do Lige šampiona.

– Ja sam optimista, uradili smo ogroman posao, prošli smo treće kolo kvalifikacija. To je meni i momcima nedostajalo. Napravili smo iskorak. Ali nije fer da kažem kako smo ispunili cilj prema momcima i navijačima. Imamo stabilnost i sigurnost, jer smo prošli direktno u Ligu Evrope. Optimista sam, ozbiljan optimista – rekao je Dejan Stanković.

Dodatni razlog za optimizam trener Zvezde može da ima i zbog činjenice da se Makabi nalazi u blagom padu forme. Prošlog utorka izgubili su od Apolona na Kipru (2:0) u revanš utakmici 3. kola kvalifikacija, a za vikend ostali su bez trofeja u Superkupu Izraela, nakon što su posle izvođenja penala poraženi od Hapoela Ber Ševe.

U Haifi bez Pavkova

Fudbaleri Crvene zvezde svoj poslednji trening odradili su juče ujutro na stadionu „Rajko Mitić“, a zatim su sa aerodroma „Nikola Tesla“ otputovali za Izrael. U ekipi koja je stigla u Haifu nema Milana Pavkova, napadača koji je od početka sezone postigao šest golova, kao ni Ibrahima Mustafe. Kako je objasnio trener Dejan Stanković njih dvojica imaju problema sa stomačnim virusom još od prošle sedmice i nisu se oporavili do puta u Izrael.

Ulaznice rasprodate još u ponedeljak

Koliko igrače Makabija motiviše atmosfera na stadionu „Semi Ofer“ govori i podatak da su kao domaćini izgubili samo jednu od poslednjih 16 utakmica u evropskim klupskim takmičenjima. Kapacitet stadiona je 30.780 gledalaca, a sve ulaznice za duel sa crveno-belima su prodate već u ponedeljak. Do karata su mogli da dođu članovi kluba, a čelnici Makabija saopštili su da je 70.000 ljudi poslalo prijave preko zvaničnog sajta.

Zbog ogromnog interesovanja mnogi navijači će doputovati u Haifu i bez ulaznica, u nadi da će uspeti nekako da uđu na stadion. Zbog toga je ministar za saobraćaj u izraelskoj vladi, na molbu čelnika Makabija, dozvolio promene u železničkom saobraćaju zbog kasnog završetka duela, pa će vozovi koji povezuju Haifu i druge izraelske gradove raditi i tokom noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari