Denver veliki favorit protiv Majamija, Nikolu Jokića niko ne može da čuva 1foto EPA-EFE/BOB PEARSON SHUTTERSTOCK OUT

Majami je pobeodm u majstorici eliminisao Boston i plasirao se u veliko NBA finale, koje će startovati u noći između četvrtka i petka. Denver Nagetsi su veliki favoriti za osvajanje šampionskog prstenja.

Imali su šanse Boston Seltiksi da postanu prvi klub u istoriji NBA lige koji je gubitak u seriji od 3-0 u pobedama pretvorio u konačnih 4-3.

Uprkos tome što se majstorica igrala u TD gardenu, Seltiksi nisu uspeli u nameri da se plasiraju u veliko NBA finale. Izdao ih je šut za tri poena (21,4 odsto) a bez njega Boston nije imao šanse protiv raspoloženog Majamija.

Hit je tako ponovio rezultat od pre dve godine, ujedno se revanširajući Seltiksima za prošlosezonsku eliminaciju, takođe u finalu Istoka.

Prolasku Majamija obradovali su se i u Denveru, s obzirom na to da će u velikom finalu imati prednost domaćeg terena. Ne samo to, Nagetsi će imati ulogu velikog favorita jer u međusobnim mečevima sa ekipom trener Erika Spolstre nemaju poraz od 2020. godine.

Tačnije, u poslednjih šest međusobnih mečeva, Nikola Jokić i saigrači imaju perfektan učinak.

Iako Bem Adebajo slovi za jednog od boljih defanzivaca u NBA ligi (u poslednje četiri sezone biran u najbolju defanzivnu petorku) američki centar nigerijskih korena u direktnim duelima sa Nikolom Jokićem nije uspevao nešto značajnije da ublaži napadački domet i efekat najboljeg centra današnjice, naprotiv.

U poslednje dve sezone, Jokić je protiv Adebaja šutirao sjajnih 63 odsto.

U dva ovosezonska duela, u kojima su Nagetsi trijumfovali, Jokić je u proseku beležio tripl-dabl. U prvom susretu imao je 19 poena i po 12 skokova i asistencija, a u drugom 27 poena uz identičan broj skokova i uspešnih dodavanja.

Generalno, Nagetsi u toku plej-ofa šutiraju veoma dobro – 49 odsto iz igre i gotovo 39 za tri poena. Istovremeno, Džamal Marej je igrački gotovo u ravni sa Jokićem, pre svega po broju poena.

Bek Nagetsa u proseku beleži 27,7 poena, uz 6,1 asistenciju i 5,5 skokova. Kanađanin poreklom sa Jamajke bio je sjajan u finalu Zapada s obzirom na to da je Lejkersima u proseku ubacivao više od 30 poena.

Denver će se tokom serije suočiti sa zonskom odbranom Majamija. Ne postoji ekipa koja u dužem vremenskom intervalu staje u zonu, u toku jedne utakmice.

Takođe, Majami odlikuje dobar spejsing u napadu u kojem nekolicina igrača veoma dobro šutira, pre svih Maks Štrus, Dankan Robinson i Kejleb Martin.

Nekadašnji student Nevade igra najbolji plej-of u karijeri, a njegov učinak bio je presudan u pobedi Hita u majstorici finala Istoka (26p, 4/6 za tri).

Džimi Batler je, pak, unikatan igrač i neko ko prevashodno dominira u igri jedan na jedan. Specifičnog ritma, izvrsnog osećaja za promenu tempa, sjajne individualne, a naročito leđne tehnike izuzetno je težak za čuvanje.

Uprkos tome što je finalni serijal sa Bostonom odigrao ispod svojih mogućnosti, na kraju je briljantnom partijom u majstorici odveo svoje saigrače u veliko NBA finale.

Trener Erik Spolstra ima izuzetno veliko iskustvo igranja ovakvih serijala. Uostalom dvosturki je NBA šampion sa Majamijem i neko ko je samo u doigravanju ostvario 96 pobeda uz procenat uspešnosti od čak 60 odsto.

O kakvom je stručnjaku reč pokazatelj je i podatak da su čak trojica nedraftovanih igrača vrlo bitni u rotaciji Majamija ove sezone – Maks Štrus, Dankan Robinson i Gejb Vinsent.

Ne samo što menja odbrane, Hit neretko niskim petorkama pokušava da ubrza igru i dođe do realizacije u ranoj fazi napada.

Prema spejsingu, nešto su najbliže stilu igre koji forsira Golden Stejt.

U proseku za tri uzimaju 38 odsto svih šuteva sa preciznošću od 39 odsto. Važno je istaći i da su po broju ubačenih trojki u plej-ofu, odmah iza Boston Seltiksa (236).

Na pomenutim procentima sa distance, najbolji su u plej-ofu, uprkos tome što ne šutiraju previše za tri.

Prema defanzivnom rejtingu, Majami je bolji od Denvera u toku plej-ofa. Rivalu na 100 poseda dozvoljava 105,9 poena.

Suštinski, defanzivno je među pet najboljih odbrana sa prosekom od 107,4 primljena poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari