Devedesetih igrao za zagrebački Dinamo, a sada ima novi klub: Japanski fudbaler ni u petoj deceniji neće u penziju 1EPA-PHOTO/EPA/STR/AB/cl/ow

Najstariji profesionalni igrač na svetu karijeru nastavlja u Portugalu.

Kazujoši Miura za par nedelja puni 56. godina, ali nekada poznati reprezentativac Japana još uživa u aktivnom igranju fudbala. Ima dobro zdravlje i dovoljno energije da se nadmeće sa mnogo mlađima od sebe.

Tako je posle brojnih angažmana u rodnoj zemlji, Brazilu, Italiji, Hrvatskoj i Australiji prihvatio poziv drugoligaškog Oliveirensea iz Portugala, što će biti šesta država – stanica na njegovoj profesionalnoj mapi.

„Iako je ovo novo okruženje za mene, pokušaću da pokažem svima igru po kojoj sam poznat“, prokomentarisao je Miura, koji je svojevremeno izrazio želju da u kopačkama zarađuje sve 60. godine.

Prošlu sezonu proveo je na pozajmici u japanskom četvrtoligašu Suzuka Point Geters, gde je postigao dva gola u 18 utakmica, a osim trajanjem može da se pohvali i time da je ljubimac nacije.

Karijeru je počeo 1986. u brazilskom Santosu, dok je 2017. godine, kada je imao 50 godina i 14 dana, postao najstariji strelac japanske profesionalne lige, s kojom je sarađivao i u svojstvu njenog zaštitnog lica.

U Japanu ga zovu Kralj Kazu, a ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu u pomenutoj bivšoj jugoslovenskoj republici pamte njegovu sezonu 1999/2000. u zagrebačkom Dinamu.

Za državni tim „zemlje izlazećeg sunca“ nastupio je na 89 mečeva, a pre povlačenja iz reprezentacije čuveni napadač postigao je 55 golova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari