Đoković jači od stomačnih problema i žilavog Argentinca; neka se spremi Dimitrov 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Uspešno je Novak Đoković startovao na svom omiljenom mastersu. Iako se Tomas Martin Ečeverija pokazao dostojnim rivalom i dobrano ga preznojio u prvom setu, na kraju ga je Nole „rutinirao“ sa 7:6 (7:5), 6:2.

Večerašnji je bio zapravo tek peti ovosezonski meč Novaka Đokovića na šljaci, verovanto i najbolji, bez obzira na to što je sam početak rezultatski bio zabrinjavajući.

Tomas Martin Ečeverija predstavio se rimskoj publici na lep način, kao teniser vrlo kadar da bude agresivan u udarcima sa osnovne linije.

Kao aktuelni osvajač mastersa u Rimu, Novak je imao veliku želju da se prikaže na najbolji način, uprkos problemima sa desnim laktom koji su tokom meča multiplikovani nelagodnostima u stomaku.

Argentinac je bolje startovao, ne samo da je prvi napravio brejk, već je delovao kao teniser koji se veoma dobro nosi sa agresivnim udarcima srpskog asa sa osnovne linije.

Daleko više od očekivanog, Đoković je morao da se baš potrudi kako bi dolazio do poena.

Trebalo mu je poprilično vremena da vrati brejk; tokom prvog seta je konstantno tražio odgovore na igru rivala, verbalno se obraćajući svom sturčnom štabu, sve u želji da podigne nivo uspešnosti iz riterna.

Igrao se šesti gem kada je Đoković došao do svoje druge brejk lopte. Prethodno je Ečeverija u dva navrata mogao da reši gem u svoju korist, međutim, Đoković je u ključnim momentima bio na željenom nivou.

Prava drama dogodila se u desetom gemu u kome je Đoković bio u prilici da u dva navrata osvoji set, međutim, Ečeverija je sačuvao prisebnost, u razmeni udaraca je čak na momente bio agresivniji što je za posledicu imalo da se prvi set nastavi i epilog dobije u taj-brejku.

Eho loših rezultata iz Monte Karla počeo je da se proširuje centralnim terenom kada je u 13. gemu Ečeverija poveo sa 3:0. Đoković je potom vezao dva poena, a potom i vratio jedan mini brejk.

Poveo je Argentinac sa 3:5, ali je u naredna četiri poena Novak odigrao u skladu sa statusom najboljeg tenisera svih vremena. Briljantnim riternom za 6:5 u narednom poenu napokon je matirao upornog i veoma kvalitetnog Ečeveriju.

Laknulo je Novaku posle prvog seta, u narednom je dodatno podigao agresivnost; uspešnost prvog seta bila mu je čak 80 odsto, imao je i devet vinera, uz 50 odsto uspešnosti na riternu.

Oduzeo je Ečeveriji servis već na startu seta, pritom je bio siguran na svom servisu što je za posledicu imalo i da se Argentinac vremenom sve više zamara.

Delovalo je da će Novak manirski savaldati protivnika, što je i potvrdio drugim brejkom za konačnih 6:2.

Trijumfom na vrlo dobrim Ečeverijom, Novak je potvrdio tradiciju u Rimu da nikada nije izgubio uvodni meč na turniru.

Njegov naredni rival biće stari poznanik Grigor Dimitrov protiv koga je nanizao deset pobeda na poslednjih 11 međusobnih susreta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari