Đoković: Krenuli smo ka drugoj Salatari 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Dođoh, videh, pobedih. Baš kao Julije Cezar prošetao se Novak Đoković kroz grupnu fazu Dejvis kupa u Valensiji i Srbiju odveo u četvrtfinale koje će se u formatu završnog turnira igrati u Malagi od 21. do 26. novembra.

– Došli smo ovde sa mislima o drugoj Salatari – ne krije Novak šampionske ambicije.- Cilj je bio da se kvalifikujemo za Malagu, da li sa prve ili druge pozicije, to će se znati posle meča sa Česima.

Posle sjajne pobede Lasla Đerea u prvom meču, Orlove je samo još jedan poen delio od trijumfa protiv Španije, a samim tim i matematičkog plasmana dalje. Srbija je u četvrtfinale povela i Češku, tako da će njihov sutrašnji dvoboj biti više revijalnog karaktera.

– Jako bitni mečevi danas – ističe Nole.- Laslo je odigrao veoma solidno. Kada ulazim posle pobede u prvom singlu, mnogo mi je lakše. Meni je bilo potrebno da se naviknem na dvoranu, nisam igrao u njoj skoro godinu dana, a Davidovič je već igrao ovde. Znao sam da će prvi deo biti ključan.

Ono što je još veoma važno, eliminisana je Španija, jedan od potencijalno najjačih favorita u završnici, naravno pod uslovom da zaigraju Karlos Alkaras, pa možda i Rafael Nadal. Kada se zna da neće biti ni Rusije sa Danilom Medvedevim, Andrejom Rubljovim, Karenom Hačanovim, jasno je da našem timu rastu šanse.

Malaga će biti domaćin kompletne završnice, četvrfinala, polufinala i finala.

Nole je u Valensiju došao u sredu, trenirao u četvrtak i već danas završio posao. Alehandro Davidovič je kakvu-takvu šansu imao samo u drugom setu kada je poveo sa 4:1, ali je Đoković u furioznom finišu dobio sve gemove do kraja – 6:3, 6:4.

Prvi set je doneo rutinsku igru najboljeg svih vremena. Napravio je na 4:3 brejk i lako okončao posao. kada je Davidovič uzvratio u drugoj deonici, raspalio je prepune tribine Pabeljona San Luis, oko 8.500 gledalaca. Činilo se da tada nije bilo lako broju 1, pogotovo što nije bilo samo uzavrelo u gledalištu nego i na terenu, jer je bilo veoma toplo i vlažno.

Ali ako bi sva ta vrelina sa tribina i terena za nekoga bila velika prepreka – za Đokovića nije. Samo je dodao gas i pregazio poslednju špansku nadu. Čak ni problem sa ramenom koji je sredio Miljan Amanović nije mogao da ga zaustavi.

– Sjajna amtosfera, puna dvorana i jako vruće. Nikada u tako vrelim uslovima u dvorani nisam igrao u karijeri. Servis me je služio fantastično, njemu dugujem današnju pobedu. Mnogo laganih poena na prvi servis, kada god mi je trebalo našao sam ga. On vodio sa 4:1 ali sam odigrao pet fatntastičnih gemova.

Rekao si da ćeš možda igrati sutra. Da li je bitno da li smo prvi ili drugi u grupi?

– I mi to pokušavamo da razumemo. Stvarno ne znam ko ovde kosi a ko vodu nosi. Videli smo na TV, kažu da se u Malagi ukrštavamo sa drugom grupom u zavisnosti da li smo prvi ili drugi. Potom su iz ITF rekli da se sve ekipe izvlače iz šešira. Stvarno mi nije jasno kako oni ne znaju svoja pravila. Nama je bitno da što više pobeđujemo za Srbiju zbog timskog duha i amtosfere. I da završimo kampanju sa perfektnim skorom. Plan je da igram sutra ali porazgovaraćemo uoči meča.

Uskoro su prijave za Junajted kup u Australiji početkom januara.

– Trenutno ne planiram da igram ali videćemo. Možda se to promeni. Zavisi od rasporeda, kada počinje, koliko rano mora da se ide u Australiju. Ne dopada mi se što mora da se dođe nedelju dana ranije a moja porodica ne putuje sa mnom i to može da bude 5-6 nedelja bez njih što je previše.

Pobeda protiv Davidoviča je 20. za redom. Nole nije izgubio u Dejvis kupu od predaje Del Potru 2011. u Areni.

– To je dokaz i primer koliko izvlačim iz sebe kada igram za reprezentaciju. Igranje za Srbiju je najveća čast, imati grb Srbije na grudima. Biti sa ovim momcima sa kojima imam sjajnu hemiju. Pevamo Marš na Drinu pred svaki meč. Imamo rituale koje ne praktikujem na turnirskim mečevim.

Sutra Srbija igra protiv Češke od 15 časova, obe ekipe su prošle u četvrtfinale u Malagi, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari