Đoković osvojio sedmi Vimbldon i 21. grend slem titulu u karijeri 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kao u sedam od 20 prethodnih dobijenih finala grend slemova, srpski teniser se iz minusa vinuo u „nebesa“, pa posle zadnjeg meča Otvorenog prvenstva Engleske – 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7: 3 )) ima samo jedan manje takav trofej od Rafaela Nadala.

Radost i ponos zbog učinjenog ove godine u Londonu ne može mu pomutiti ni to što, zbog sukoba organizatora i ATP-a, neće uzeti pripadajućih 2.000 bodova nego sa trećeg pasti na sedmo mesto u svetskom singl poretku.

Meč je otvoren obostrano odličnim servis gemovima. Dupla greška Srbina prilikom takvog ubacivanja loptice na kontra stranu mreže bila je minorna nesigurnost u tom delu bitke za prestižni trofej, jer su posle nje sevali vrhunski udarci na obe strane.

Jednako motivisani i fokusirani, s prilično autoriteta i rutine, naš as i Australijanac su bez problema (od)branili tu prednost, pa su se rezultatski ganjali do 2:2.

A, onda je Nik napravio prvi brejk. Zato što je spremno dočekao Novakovu nesigurnost na servisu u petom gemu, pa posle dva vezana loša ubačaja iskoristio drugu priliku za važno mini slavlje na protivnikovoj „teritoriji“.

U isto vreme, on sam je s ogromnom preciznošću ispaljivao projektile sa osnovne linije, a visoki procenat iskorišćenosti prvog servisa, garniran učestalim asovima, te pametan izbor drugih udaraca, donosili su mu glatko dobijanje njegovih gemova.

I kao dlanom o dlan, za nepunih pola sata „reketanja“ poveo je u setovima, tako što je posle par neiznuđenih grešaka, novim lakim poenom iz prve, krenuo ka najvećem uspehu u karijeri.

Ruka mu nije drhtala ni na početku drugog seta. Naprotiv, nastavio je da teroriše branioca trofeja servis munjama, ne ostavljajući rivalu dovoljno vremena da se namesti, pročita mu nameru i adekvatno reaguje.

Takođe, mnogo bolje se snalazio u dugim razmenama udaraca (7:1 pre toga), pa je važan momentum za Đokovićevo samopouzdanje i položaj u meču bilo dobijanje maratonskog poena (nakon 25 preleta loptice) u trećem gemu.

Na vrhuncu te serije revanširao mu se za brejk iz prvog dela susreta, pošto je počeo bolje da riternira a poslužila ga je i sreća u jednoj biti ili ne biti situaciji (4:1). Naravno, neobično mirni i kultivisani 27-godišnjak iz Kanbere, najpoznatiji po rekordnom broju kazni ATP-a za svoje često skandalozno ponašanje, nije hteo tek tako da pristane na izjednačenje u setovima.

Dok nije primoran na vraćanje na startne pozicije. Istina, uz puno „koprcanja“, jer je imao četiri brejk lopte i sve ih proćerdao. Usput je s više retko maštovitih i riskantnih poteza mamio ovacije publike, ali i terao rivala na još veće naprezanje, pa je Novak s više šampionskih servisa dobio tu fazu meča, u kojoj je osam leta starijem teniseru proradio bekhend.

To je prilično unervozilo prgavog Australijanca, ali ne toliko da u svom stilu počne da lomi rekete, svađa se sa ljudima u okruženju, provocira kolegu ili popusti u Đokovićevim brejk šansama u prvom gemu trećeg seta. Ljutio se na sebe i u trećem gemu, pa opet je prebrzim servisom izbegao da ode u minus na taj način.

Majstor za udarce iza leđa i između nogu nije dao na sebe, ni specijalisti za preokrete ni publici, ali ga je psovka zbog neprimerenog ponašanja nepoznate žene u publici, između njegova dva servisa, koštalo sudijske opomene.

Tek Đoković nije hteo da ustukne, ne gubeći veru ni zbog Kirjosova tri asa u jednom gemu, pa je moralo još da proteče vode Temzom do nečijeg brejka. Konačno je „pao“ u 9. gemu. Imao je sve nestrpljiviji i nezadovoljniji Nik 40:0 na svoj servis, ali ga je pokvario, a tu dekoncentraciju platio s 4:5.

I dok je on „sipao“ monologe u pravcu svojih saradnika i porodice, pribrani rekorder u više od 20 važnijih kategorija je išao svojim putem, a ta samokontrola, pojačan pritisak na rivala, 14 vinera, maksimalno korišćen prvi servis… doneli su mu, posle 50-ak minuta te runde, potrebnih 1:1 u setovima za novo grendslemovsko slavlje.

Start sledeće bitke u žestokom i atraktivnom finalnom „ratu“ za pehar ukrašen ananasom, kao simbolom bogatstva i moći u engleskom društvu u 19. veku, doneo je novu turu balansa u gemovima (1:1, 2;2), a kako ni u nastavku nijedan od njih nije isposlovao brejk, čak ni šansu za isti (3:3, 4:4, 5:5, 6:6), moralo se u taj-brejk.

Na zadovoljstvo 32. grend slem finaliste, jer mu oduvek prija takva igra nerava. Pogotovo s debitantima u mečevima top nivoa. Poveo je s 2:0, usporen na 2:1, pa pobegao na 5:1, a Kirjosovih 3:6 bilo je samo sitno odlaganje egzekucije. London ima svog vladara i on se ne menja već četvrtu sezonu zaredom. Đoković je na godišnjicu braka počastio suprugu Jelenu sedmom GS titulom na travi, ali i sve svoje fanove širom sveta.

Put do titule

  • Đoković – Kvon 3:1
  • Kokinakis – Đoković 0:3
  • Đoković – Kecmanović 3:0
  • Van Rajthoven – Đoković 1:3
  • Đoković – Siner 3:2
  • Nori – Đoković 1:3
  • Đoković – Kirjos 3:1

Sva vimbldonska finala Đokovića

  • 2011. Đoković – Nadal 3:1
  • 2013. Marej – Đoković 3:0
  • 2014. Đoković – Federer 3:2
  • 2015. Federer – Đoković 1:3
  • 2018. Đoković – Anderson 3:0
  • 2019. Federer – Đoković 2:3
  • 2021. Đoković – Beretini 3:1
  • 2022. Kirjos – Đoković 1:3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari