Alkaraz doživeo povredu lista, Đokoviću brejk u trećem setu, moguć i prevremeni kraj meča 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Karlos Alkaraz doživeo neprijatnost tokom drugog gema trećeg seta. Osetio je bol u listu, a zbog odluke da zatraži pomoć lekara kada to nije smeo da učini, omogućio je Đokoviću da dobije brejk prednosti. Nedugo zatim, Đoković je došao na set do plasmana u finale (6-1).

Iako maksimalno fizički spreman, Alkaraz je prilikom uvodnog servis gema Đokovića osetio neprijatnost u desnoj nozi. Da nešto zaista nije u redu, videlo se prilikom njegovog poslednjeg udarca u drugom gemu.

Nije mogao da se pomeri, ostao je ukopan u mestu, prebacivši težište na levu nogu.

Prišao je i Novak da se uveri u kakvom je stanju. Iako je bio upozoren od strane sudije da u datom trenutku ne može da uzme medicinski tajm-aut, zbog bolova u listu desne noge, Alkaraz je tražio pomoć i automatski time omogućio Novaku brejk prednosti.

Dvadesetogodišnjak iz Španije nije želeo da se preda, odlučio je da nastavi meč, međutim, bilo je evidentno da više ne može da se kreće neometano po osnovnoj liniji i upućuje snažne udarce.

Novak je u par minuta već vodio sa 5-1, a potom i odmah završio posao sa ubedljivih 6-1.

Nije delovalo da će završnica drugo seta biti tako dramatićna. Sve do 4-3 za Alkaraza obojica tenisera bili su vrlo sigurni i dominantni na svom servisu.

Ipak, u osmom gemu Đoković je prvi put bio u situaciji da spašava brejk poen rivala. Španac je nešto bolje riternirao, dok je Novak delovalo malo nesigurnije.

Dosta se mučio kod drop šotova Alkaraza. Uspeo je da spasi prvu, ali je kod druge brejk lopte prvo je loše odigrao prilazni udarac, a potom i volej koji je završio u autu. Odmah potom, Karlos je osvojio poen težine prvog napravljenog brejka na meču (5-3).

Činilo se da veće drame neće biti; španski tinejdžer imao je servis gem za osvajanje seta, ali je Novak u ključnim momentima bio impresivan.

Ne samo što je sjajno riternirao, čitao namere rivala, odigravao briljantne poteze na osnovnoj liniji, već se potrudio da Alkaraza konstantno teran na potez više.

Kada je momentalno vratio brejk delovalo je da je momentum na njegovoj strani.

Nije Karlos klonuo duhom, naprotiv, počeo je bolje da čita Novakove servise, a pritom Đokovića nije služio prvi servis. Za par minuta, Španac je imao tri set lopte, ali je srpski as u najvažnijem trenutku odservirao tri fantastična servisa na koje protivnik nije imao odgovor.

Posle izborenog desetog gema, u neverovantoj drami, očekivalo se da Alkaraz psihiči deluje dekoncentrisanije. Tako je i bilo, s obzirom na to da je Novak imao i brejk loptu za novo vođstvo i šansu da osvoji i drugi set.

Nažalost, Alkaraz se u potpunosti vratio, a zatim već u narednom gemu odigrao fantastično, materijalizujući i evidentan energetski pad kod dvostrukog osvajača Rolan Garosa.

 

Alkaraz je, čini se, bio taj koji se borio sa većim pritiskom. Videlo se to već kod njegovog drugog servis gema. Đoković je fino čitao njegov prvi servis, terao ga je konstantno na udarce s aosnovne linije, ali u pokretu i brzini što je mladog Španca poprilično nerviralo.

Možda i neočekivano, Srbin je u ranoj fazi prvog seta dožao do šanse da oduzme servis rivalu i u otme je odmah uspeo.

Kod 4-1 u gemovima činilo se da bi možda mogao i brže nego što se mislilo da povede u setovima, međutim u sedmom gemu viđena je neviđena drama. Čak 14 minuta trajala je borba za osvajanje gema.

Alkaraz je imao čak tri brejk lopte, međutim, u takvim situacijama Novak je prvo dobro servirao, a potom i delovao krajnje sigurno u udarcima sa osnovne linije.

U jednom važnom trenutku, Đokoviću je u vetar zasmetao, s bozirom na to da nije mogao da servira jer mu je prašina ipšla pravo u lice, međutim, ispostaviće se da je upravo u takvim okolnostima odservirao i najbolji kik servis posle kojeg je napokon uspeo da slomi otopr sjajnog Španca.

Mogao je u narednom gemu i da definitivno soovjio set, ali nije iskoristio ukazanu priliku za brejk.

Kada je bilo najvažnije, na 30:40 za rivala u devetom gemu, Đoković je odservirao tri uzastopna, fantastična servisa. Nijedan od njih Alkaraz nije uspeo ni da ubaci u Novakovo polje.

Smireno i staloženo, ali svestan da možda poseduje ključ za igru najtalalentovanijeg tenisera na svetu, srpski as je sa vođstovm u setovima krenuo u naredne izazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari