Đoković igra polufinale protiv Sinera, ali navijači već gledaju ka bitnijem meču: Zašto je Alkaraz pogodniji protivnik za finale? 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

U petak pada odluka ko će u nedelju u 15 časova izaći na Centralni teren na odsudni megdan 136. Vimbldona, a 55. u eri profesionalizma (od 1968).

Tamo svi već vide Novaka Đokovića, četvorostrukog uzastopnog osvajača, potpunog favorita i u polufinalnom okršaju s Italijanom Janikom Sinerom. U meču između mladog španskog lava Karlosa Aklaraza i Rusa Danila Medvedeva šanse su „fifti-fifti“.

Obrni-okreni, iznenađenje bi bilo jedino ako u finale ne uđe onaj s ubedljivo najgolemijim i najdragocenijim iskustvom s četiri najveća teniska takmičenja, rekorder po broju titula s njih (23), finalista ukupno 34 puta… I broj Đokovićevih vimbldonskih pobeda kudikamo nadmašuje zbirni učinak ostale trojice, a podatak da Siner, Alkaraz i Medvedev debituju u polufinalu na najuglednijem turniru „belog sporta“ još više izdvaja srpskog asa u neprikosnovenosti (igraće 12. put).

Čim je Siner u polufinalu, to znači i da je u dobroj formi i da ima i igrački i fizički potencijal da na meču preti šampionu. Kažu da se iz bolnih poraza izvlače najkorisnije pouke. Italijanski 22-godišnjak je prošle godine protiv Đokovića u četvrtfinalu prošao najbolju moguću školu, jer je na krilima mladalačkog žara vodio s 2:0 u setovima, ali je izgubio. Taj meč je potvrdio da je već stari vuk i dalje dominantan protiv nove generacije i da mladi vukovi na njemu istupe prve zube kad se igra na tri dobijena seta. Đoković takvih potpunih preokreta ima sedam na turnirima za grend slem, a i da opet dođe u situaciju da juri Sinerovih 2:0, retko ko bi ga video u bezizlaznom živom blatu već, naprotiv, kao konačnog pobednika koji razvoj događaja na terenu sasvim preokreće u svoju korist.

Lanjske muke sa Sinerom Đokoviću su tek ovlaš u sećanju i biće osvežene po prirodi stvari kao uzgredni podatak u njegovim vimbldonskim pohodima. Sva je prilika da će teret tog poraza pasti na Sinerova leđa i da će mu u toku novog duela velika propuštena prilika iz prošle godine opsedati um čim ga Đoković natera u podređenu ulogu. Pitaće se: Šta i kako učiniti još kad i vođstvo s 2:0 protiv najboljeg na svetu može da se preobrazi u slom? Ne bude li Italijan raskrstio s gorkim uspomenama, biće Đokovićev lak plen.

Ako našem asu i iz rodoljubivog zanosa natovarimo breme sigurnog pobednika u polufinalu, onda već možemo da se bavimo pitanjem ko mu bolje dođe za protivnika u finalu. Pod rizikom da ne ispadnemo britko pametni kao veštačka inteligencija, reći ćemo da je to Alkaraz.

Medvedev jeste prvi put u polufinalu Vimbldona, ali se on upisao u galeriju grend slem šampiona i to baš kada je na Ju-Es openu 2021. u finalu pokopao Đokovićevu istorijsku šansu da uzme sva četiri najveća trofeja u jednoj godini. Ruski teniser uz to ima i dva finala na Australijan openu (2021, 2022). Iskustvo velikih mečeva i svest da srpskog asa može da pobedi i u duelu velikog značaja čini ga manje prihvatljivim rivalom. U igri je nepredvidljiv, a očas može da nezaustavljivo dominira i čini presudne neuhvatljive korake. Po tome podseća na svog zemljaka Nikolaja Davidenka i Argentinca Huana Martina del Potra, koji su, kada su bili u velikoj formi, pomrsili račune mnogim favoritima i sa svima su vodili otvorenu borbu bez respekta.

Alkarazovi aduti su upornost i vatreni igrački polet kad ima momentum. Umnogome je podseća na svog proslavljenog zemljaka Rafaela Nadala pa i u mogućnostima na travi. Podstrek za vimbldonsko iskušenje je dobio trijumfom u Kraljičinom klubu, svom prvom na toj podlozi, i sad melje rivale, ali mu tek predstoji meč da pokaže koliko je zaista vičan i na podlogama mimo zemljane, gde su Španci ribe u vodi. „Kralj šljake“ je uspeo u tome, čak je u antologijskom finalu Vimbldona 2008. u neposrednom duelu svrgnuo s trona Rodžera Federera, do tada petostrukog uzastopnog osvajača, ali je Nadal do svog vrhunca na travi prvo morao da ispije čaše žuči protiv švajcarskog asa i 2006. i 2007. Recimo da bi takva priča mogla da se ponovi s Đokovićem i Alkarazom u glavnim ulogama već ovaj put. Iz njihovog okršaja nedavno u polufinalu Rolan Garosa ne može pouzdano da se sudi jer je Španac pružio mlak otpor budući da je zaista bio povređen.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari